Ana SayfaGündemSeçim portföyü nasıl olmalı?---

Seçim portföyü nasıl olmalı?

4 / 14
Seçim portföyü nasıl olmalı?
13 Mayıs 2019 - 12:16 www.borsagundem.com

DOLAR/TL'DE SERT ÇIKIŞ

Önceki haftayı 5,97 civarında kapatan dolar/TL kuru, geçen hafta başında iptal edilen İstanbul seçimlerinin yenileneceği haberiyle piyasada oluşan belirsizlik etkisiyle 6,24 seviyesini gördü.

TL varlıklar üzerindeki baskı devam ederken, risk göstergelerinden birisi olarak takip edilen Türkiye'nin beş yıllık dolar cinsinden CDS primi 488 baz puana kadar yükseldi. En son Eylül 2018'de ABD'li rahip Brunson'un tutuklanması sonrasında iki ülke arasında tırmanan gerginliğin etkisiyle 570 baz puanı aşan risk göstergesi, sonrasında ise kademeli olarak azalarak şubatta 297 seviyesine kadar gerilemişti. Söz konusu dönemde 7,2362 ile tüm zamanların yükseğini gören dolar/TL kuru da şubat ayında 4,96'lı seviyelere kadar inmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artırımına gitmesi, mali politikaların enflasyonu düşüreceği yönündeki beklentiler ve jeopolitik gerginliklerin azalması risk algısını düşürdü. Yılbaşından bu yana TL'nin dolar karışındaki kaybı yüzde 18'lere kadar gelirken, kur 6,24'ü gördükten sonra TCMB hamleleriyle 6,10'lara kadar indi.

Yerel seçimlerinin ardından geçen hafta YSK'nın İstanbul seçiminin iptali ve yenilenmesi yönündeki kararıyla birlikte yeniden gündeme gelen siyasi belirsizlik yükselişi tetikledi. Dış faktör olarak ise ABD ile Türkiye arasındaki S-400 gerginliği ve ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde gerilimin zaman zaman tırmandırılması etkili oluyor. Uzmanların çoğunluğu 23 Haziran seçimine kadar dolar/TL kurunun 6,00-6,50 arasında dengelenmesini beklerken, burada Trump'ın olası Türkiye ziyareti ve Merkez Bankası'nın alacağı kararların takip edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Seçime kadar siyasetteki tansiyonun yüksek olması da seyri değiştirebilir. Mevcut risk algısı TL'deki zayıflığın sürmesine neden olacak gibi görünüyor. TCMB'den ve siyasi cepheden güven verici adımlar gelmedikçe yukarı hareket korunabilir. Yukarı hareketin devamında dolar/TL'de 7 üzerinin görülebileceği tahminleri bulunuyor.


ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika13 Mayıs 2019 15:03

    Ekonomi raydan çıktıktan sonra döviz ve altın dışında hiçbir portföy kaybı önlemeye yetmez.

  • Volkan13 Mayıs 2019 13:03

    İstanbul Belediuesini İktidar kazanırsa Kanal İstanbul tekrar gündeme gelebilir. EKGYO resmen bitti 1,26 oluş fiyatı. Muhalefet kazanırsa ISCTR ve ISGYO topuklar.