Ana SayfaPiyasaSasa ve İzmir Fırça sorusu---

Sasa ve İzmir Fırça sorusu

2 / 2
Sasa ve İzmir Fırça sorusu
09 Haziran 2017 - 08:12 www.borsaningundemi.com

AMAÇ MAĞDURİYETİ ÖNLEMEK

SORU- Sasa hissesinde yaşanan kâr artısı ve duran varlıkların değerlenmesi ve devletten alacağı yatırımla endeks fiyatı orantılımı ve endeks fiyatının bu kadar oynak olması neden? SPK neden bu hissenin internet üzerinden satışına izin vermiyor? Bilinen bir şey varsa bunu neden gizliyor olabilir? 

İsmail Karamercan 

CEVAP-Sermayesinin yüzde 84,80’i Erdemoğlu Holding’e ait bulunan Sasa, geçtiğimiz 2 Aralık 2016 günü düzeltilmiş verilerle en düşük 1,49 TL’ye kadar indi. Sonrasındaysa piyasadaki genel çıkış ivmesiyle birlikte hareket etti ve 26 Mayıs 2017 günü 8,84 TL’yi gördü. Bu tarihten sonra ise SPK’nın aldığı tedbirlerin de etkisiyle geriledi. Şimdilerde zirve seviyesine yakın fiyatlarda işlem gören hissenin geçtiğimiz aralık ayı baz alındığında çıkış ivmesi hayli yüksek. Gerçekleşen yükseliş endeksin performansının hayli üzerinde bir orana denk geliyor. SPK ise gerçekleşen bu hareketi şüpheli buldu. Konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede özellikle de 24 Mart- 23 Mayıs 2017 tarihleri arasındaki işlemlerde makul şüpheyi gerektirecek bir durumun var olduğuna dikkat çekti. Neticede yatırımcıları korumak ve yapay fiyat hareketlenmesine mani olmak gayesiyle bir dizi tedbiri hayata geçirdi. Bu kapsamda 29 Mayıs 2017 tarihli işlemlerden başlamak üzere üç ay süreyle Sasa hisselerinde internet üzerinden emir verilmesini yasakladı. Ayrıca hissede açığa satış ve kredili işlemlerin yapılmasını da yasakladı. 26 Mayıs tarihli SPK bülteninde yer alan bu kararla birlikte hissenin çıkışı durduğu gibi satış baskısı da ağırlık kazandı. Bununla birlikte hisse hâlâ zirve seviyelerinde işlem görüyor. 

Şirketin mali yapısı incelendiğindeyse geçtiğimiz yıl kârını artırdığı gözlenmekte. Açıklanan 2017 ilk çeyrek bilançosunda da artan gelire bağlı olarak kârdaki artış devam etti. Aynı ivmenin korunması yıl sonunda da kâr artışının sürmesine olanak tanıyacak. Hissedeki aralık ayından bu yana gerçekleştirdiği yüksek çıkış sonrasında fiyat kazanç oranı 15,72 seviyesine geldi. Bu oran BIST 100 Endeksine dahil hisselerin ortalaması olan 12,59’un üzerinde. Öte yandan piyasa defter değeri de 6,32 seviyesinde bulunuyor. Söz konusu oranın yüksek olması yatırımcıların hisseye temkinli yaklaşması gerektiğini göstermekte.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • SASA Zede09 Haziran 2017 23:42

    Sasa fiyatları aşırı şişti. Yatırım teşvik spekülasyonu ile fiyatı 8.50 TL'lere kadar şişirdiler. Şirketin değeri o kadar etmez. Brüt takas gelmesi yakındır. Hisse 1 aya kalmaz 5 TL civarına düşer. Buralardan alanın hisse elinde kalır. YTD.

  • ALİ polat09 Haziran 2017 09:47

    evet sasa geleceğin egeeni olacak ben öyle görüyorum tevşiği alaçak bunada eminim

  • yasar09 Haziran 2017 09:29

    sasanın geleceğini çok ama çok parlak görüyorum 743 kat karla borsanın en çok kar eden hisesi

  • vatandaş09 Haziran 2017 09:20

    Beş para etmez şirketlere önlemler getirmeyin, çalışan üreten şirketlere yaptırım uygulayın. Her zamanki gibi SPK ne yapacağını biliyor, herhalde içlerinden SASA alacak var.

  • samet09 Haziran 2017 08:40

    sasayı baskı altında tutmayın 743 kat 2017 ilk çeyrekte kar etti niye demiyorsun bu şirket geleceği çok parlak olarak karını artırıyor niye demiyorsun