Ana SayfaGündemPetrol boğaları işbaşında---

Petrol boğaları işbaşında

4 / 4
Petrol boğaları işbaşında
03 Ocak 2018 - 13:01 www.borsagundem.com

PETROLÜ YUKARI ÇEKEN BEŞ NEDEN

*Veliaht Prens büyük oynuyor. Suudi Arabistan’ın "demir yumruğu" Muhammed bin Salman, iktidarını pekiştirmeye çalışırken büyük riskler alıyor. Petrolü ekonominin İtici motoru olmaktan çıkarmak için uğraşırken, İran’la gerginliği sürdürüyor. Başarısızlıkla gelebilecek karışıklık ihtimali her zaman var. 

*İran ile savaş ihtimali: Riyad ile Tahran arasındaki gerginlik had safhada... Son olarak Suudi Arabistan ve ABD, Yemen’deki Hussi milislerin Riyad’a fırlattığı füzenin İran yapımı olduğunu öne sürdü. 

*Üretim kısıntısı anlaşması uzadı: On yıllarca petrol piyasasında rakip olan OPEC ve Rusya işbirliğine gitti ve bu işbirliği devam edecek. Fiyatların dip yapmasına neden olan petrol bolluğunu, ortak üretim kısıntısı kararıyla sona erdirdiler ve 2018 sonuna kadar da kısıntı devam edecek. 

*ABD kaya gazında vites düşürdü: OPEC ve Rusya geçen yıl üretim kısıntısıyla, ABD’nin kaya gazı patlamasıyla yarattığı arz fazlasını telafi etmişti. Ancak bu kez ABD’nin kaya gazı üretim patlaması yavaşladı. Devon, Cabot, EOG gibi büyük kaya gazı üreticileri harcamalarını ve dolayısıyla üretimlerini azalttı. 

*Petrole olan talep artıyor: Euro Bölgesi canlandı, Çin ve Japonya’dan haberler iyi. Uluslararası Enerji Ajansı, 2018’de küresel petrol talebindeki yüzde 1,4 artış nedeniyle arz ve talebin dengeye geleceğini açıkladı. (LEVENT GÜRSES/FORBES TÜRKİYE DERGİSİ)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)