Ana SayfaPiyasaRüzgar TL lehine mi döndü---

Rüzgar TL lehine mi döndü

3 / 4
Rüzgar TL lehine mi döndü
15 Ağustos 2017 - 00:00 www.borsaningundemi.com

Rüzgar TL Lehine Esmeye Devam Ediyor

TCMB’nin enflasyon ile mücadele kapsamında Geç Likitide Penceresini % 12.25 seviyesine çıkararak geçici sıkı para politikası izlemeye devam etmesi TL’nin değer kazanmasında ve volatilitenin düşmesinde oldukça büyük öneme sahiptir. Yurt içi gelişmelerine bakmaya devam ettiğimiz zaman enflasyon görünümünde her ne kadar bozulma görülse de son gelen verilerde % 11.87 seviyelerinden % 9.79 kadar gerileyip tek hanelere inmiş bulunuyoruz. İşsizlik oranlarında ise % 13 seviyelerinden % 10.5 gerileyen istihdam piyasası mevcut. Büyüme tarafında maliye politikalarının etkisiyle ivme yakalayıp % 5 seviyelerini yakalayan bir ekonomik yapı söz konusu. İç yapılarına baktığımız zaman çok iyi bir yapı olmamasının yanında, özellikle büyüme tarafında yakalanan bu ivmenin mali disiplinde ödün vererek yapılması, bunun yanında dış borç gibi kalemlerde iyi bir yapının olmaması dikkat edilmesi gereken ayrı noktalar olarak yerini alıyor. 

Yurt dışı gelişmelerine baktığımız zaman ise ABD enflasyon verilerinin beklenenden hızla yükselmeyip düşüş yaşaması FED Başkanlarının konuşmalarında geri vites yapmasına sebep oluyor. Şahinlerin şahini her söyleminde ‘faiz artıralım, FED bilançosunu düşürelim’ söylemlerinde bulunana Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan bile ‘’yeni bir sıkılaştırma için enflasyon konusunda daha fazla kanıt beklenmesi gerektiğini ’’ ifade eden bir başkan kıvamına gelmiş olarak görülüyor.  

ABD tarafında hal böyle olunca Türkiye’ye giren parada; 

‘’Portföy yatırımları 4.206 milyon ABD doları tutarında net giriş (net yükümlülük artışı) kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 693 milyon ABD doları ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 1.221 milyon ABD doları net alım yaptığı görülmektedir.’’ yani sıcak para girmeye devam etmesi söz konusu oluyor. Bu kadar olumlu havanın olmasına rağmen kur tarafında 3.5000 seviyesinin altı piyasada beklenti dışı olarak görülüyor. Kurda mantığın ‘’düşse de alsam’’ havasının değişmesi için; ABD enflasyonun yükselmemesi, FED bilanço azaltımı yapmaması gibi durumlar olması gerekirken bu etkilerin önlenmesi mümkün olmayan faktörlerdir. Bu mantığın yurt içinde önlenmesi için; basit olarak Türkiye’ enflasyon beklentisinin kalıcı bir şekilde düşmesine inancının tam olması, kalıcılı reformlar yapılırken piyasanın inanması, en önemlisi dışa bağımlığın oldukça düşüş seviyelere indirilmesi bu mantığı kuvvetli bir şekilde düşmesini sağlayıp psikolojik olan 3.5000 seviyesi gibi fiyatlar ortaya çıkmamasını piyasada engellemesini sağlayacaktır. Şimdiki süreçte ise tam tersi orta ve uzun vadede ABD ekonomisine bağlı TL’nin değer kaybetmesi, sıcak paraya ihtiyaç ve enflasyon görünümünde bozulmanın çözemediğimiz problemler yüzünden yukarı yönlü devam etmesi bekleniyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)