Ham Petrol fiyatları 2016 Şubatında test ettiği $25 dip seviyesinden yine aynı yıl 2016 Aralık ayında $55’a kadar yükselerek en düşük seviyesinden %120 prim ile yılı tamamlamıştı. Geçen yıl ki yüksek volatilite, bu yıl yerini konsadilasyon sürecine bırakmış durumda. 2017 yılının ilk 8 aylık döneminde geçen yılın en yüksekleri direnç olarak kalmaya devam ederken, bu yıl en düşük $42 seviyesi görüldü. Yıl boyunca fiyatlar $42-$55 bant aralığına sıkışmış durumda.
Uluslararası Enerji Ajansı, IEA, içerisinde Çin ve Hindistan’ın da dahil olduğu gelişen ülke ekonomilerine ilişkin tüketim tahminlerini düşürdü. Dolayısıyla IEA aynı zamanda OPEC’in 2017’de ihtiyaç duyacağı ham petrol tahminini de düşürdü. Hatırlayacak olursak, OPEC geçen yıl petrol arzında kısıtlamaya gitmişti ve stokların dünya piyasalarında dengelenmesi için adımlar atmıştı. Stok fazlalığı halen bir çok petrol arz eden ülkelerde sorun teşkil ediyor. OPEC’in raporuna göre 2017 yılında günde ortalama 32.6 milyon varil petrol’e ihtiyaç var. Ancak petrol üretimi kısıtlaması anlaşmalarında yer alan ülkelerin anlaşmaya sadık kalmadıkları görülmekte. Son verilere göre OPEC’in üretimi düşürmek için aldığı karara uyum oranı %75’e kadar gerilemiş durumda. OPEC dışı ülkelerin petrol üretimi ise 58.3 Milyon seviyesinde. Küresel petrol arzı Temmuz ayı verilerinde 98 Milyon 160 varile yükselerek talebe göre bir hayli yüksek seviyelerde bulunuyor. Arz fazlası, petrol fiyatlarının $50 seviyesi altında fiyatlanması için yeterli bir temel sebep olarak piyasa oyuncuları tarafından gösterilmekte.
IEA’nın tahminlerine göre 2018 yılında OPEC dışı ülkelerin petrol arzı 60 milyon civarında olması bekleniyor. Küresel petrol talebinin ise 99 milyon varil olması bekleniyor. OPEC ülkelerinin ise 33 Milyona yakın bir arz yarattığını düşünürsek, 6 milyon varillik bir fark 2018 yılında arz talebi olarak karşımıza çıkabilir. OPEC ülkelerinin de bu durumda arzı kısma yönündeki adımlarını biraz hafifletebilir. Bu da 2018 yılında fiyatların $50 seviyesi üzerinde tutunabilmesini sağlayabilir.
Petrol fiyatlarını teknik anlamda incelediğimizde fiyatların temmuz ayı sonundan itibaren yeniden 200GHO seviyesi üzerine çıkarak bu seviye üzerinde tutunduğunu gözlemlemekteyiz. 200GHO üzerinde kaldığı müddetçe yukarı yönde kuvvetlenme çabalarına devam etmesini beklediğimiz Ham Petrol fiyatlarında kısa vadeli en kuvvetli destek seviyesi $47-$48 bölgesi olurken, yukarı denemelerde ise en kuvvetli direnç $50.40 seviyesi olarak öne çıkmakta. 2017 Haziran ayında $41 seviyesinden başlayan son yükseliş eğilimi yükselen tepeler ve dipler ile devam etmekte. Yükselişin devamında bir önceki tepeler olan $52 - $53.80 ve $55.02 seviyeleri önemli dirençler olarak karşımıza çıkmakta.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:32)