Ana SayfaPiyasaRusya krizi BİST’teki şirketleri nasıl etkiler?---

Rusya krizi BİST’teki şirketleri nasıl etkiler?

5 / 5
Rusya krizi BİST’teki şirketleri nasıl etkiler?
12 Ekim 2015 - 10:36 www.borsaningundemi.com

İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ SANCILI DÖNEM RUSYA’DA İŞ YAPAN HALKA AÇIK OLAN TÜRK ŞİRKETLERİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEBİLİR

EMRE ÖZGÜVEN - DESTEK MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA UZMANI

Son dönemde Rus savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesiyle başlayan diplomatik gerginliğin 1 Kasım seçimlerine nasıl yansıyacağı büyük bir soru işareti olmaya devam etmektedir. Rusya'nın Suriye'yi bombalaması ve sınır ihlalleri Türkiye-Rusya siyasi ilişkilerini zedelerken, içinde bulunduğumuz sancılı dönem Rusya’da iş yapan halka açık olan Türk şirketlerini olumsuz yönde etkileyebilir. 
Rusya’da iş yapan halka açık şirketlere baktığımızda, birçok farklı sektörden firma göze çarpmaktadır. Türk inşaat firmaları bu noktada ön plana çıkıyor. Akıllara ilk olarak inşaat sektörünün öncülerinden Enka İnşaat gelmektedir. 1988 yılından bu yana Rusya’da en etkili Türk firmalarından biri olan Enka, Türkiye – SSCB Doğalgaz Anlaşması çerçevesinde üstlenmeye başladığı inşaat işlerinin o tarihten bu yana onlarca proje bitirdi, aralarında hastane, konut kompleksi, alışveriş merkezi, ofis binası ve endüstriyel fabrika projelerinin yanı sıra Beyaz Saray ve State Duma binalarının yenileme işleri gibi prestijli işleri de gerçekleştirdi. Ayrıca Alarko Holding’in iştiraki olan Alsim firması da bu dönemde inşaat ile ilgili işlerde yaşayabileceği bir olumsuzluk, Alarko Holding firmasında da negatif bir etki yaratabilir. Her iki firmanın da yatırımları nedeniyle bu süreçten olumsuz etkilenmeleri kuvvetle muhtemeldir.
Geçtiğimiz yıl Rus ekonomisinde yaşanan sert düşüşlere rağmen otomotivde büyüyen pazarlardan biri haline gelmesi beklenen Rusya Federasyonu’nun, 2020 yılına kadar Avrupa’nın en büyük pazarı olması öngörülürken, içinde bulunulan dönem burada yatırımları olan Ford, Tofaş, Karsan gibi önemli otomotiv sektörü firmaları için de tedirginlik yaratabilir. Rusya Federasyonu’nun son dönemlerdeki Ukrayna ile siyasi gelişmelerden dolayı AB ülkeleri ve ABD ile arasındaki ticari ilişkilerin gerilmesinin Türk otomotiv endüstrisine avantaj sağlayabileceği düşünülse de, gerilen siyasi ilişkilerin bir anda bu avantajı önemli derecede azaltabileceği de unutulmamalıdır.
Borusan Yatırım’ın iştiraki Borusan Makina’nın, Rusya’nın uzak doğu bölgelerinde Caterpillar iş makinalarının distribütörlüğünü yapan üç şirketi Tiger Machinery şirketinden devraldığından, Borusan Yatırım firması da dolaylı yoldan son dönemdeki gelişmeler kaynaklı olumsuz etkilenebilir.
Gıda ve içecek sektörünün önde gelen firmalarından Anadolu Efes de bu dönemde olumsuz bir süreç ile karşılaşabilir. Geçtiğimiz yılın sonuna doğru Ukrayna’daki politik karışıklıklar ve Rusya’da pazarın küçülmesinin etkisiyle, satış hacmi daralan firmanın, 2015 yılında uluslararası satışlarının yaklaşık %70’ini oluşturan Rusya ile yaşanabilecek olası bir gerginlik firma satışlarını daha fazla olumsuz etkileyebilir.
Gıda sektörünün bir başka önemli firması Banvit’in de, Rusya’ya 2015 yılında 7-8milyon $ satış gerçekleştirmesi beklenirken, bu bağlamda firmanın siyasi ilişkileri yakından takip etmesi gerekmektedir.
Ayrıca Suriye, Rusya ve Irak gibi ana ihracat pazarlarındaki siyasi karışıklıklar çimento ihracatını olumsuz etkilerken, son dönemdeki gelişmeler de Ünye Çimento’nun bu bölgedeki pazar payını olumsuz etkileyebilir. Firmanın 2015 ve sonrasında Rusya’ya dönük yıllık ihracat hacmi son dönemdeki oluşan koşullar sonrası azalış gösterebilir.
Şişecam Topluluğu şirketlerinden düzcam alanında faaliyet gösteren dünyanın 5’inci büyük düzcam üreticisi, Trakya Cam Sanayii A.Ş.’nin Rusya’da faaliyet gösteren şirketi Trakya Glass Rus AO firması da süreçten olumsuz etkilenebilir. 2014 yılında Rusya’da düzcam üretimine başlayan firmanın Rusya’da üretmekte olduğu düzcam ve ayna ürünlerine ilaveten girdi verdiği sektörlere geniş ürün çeşitliliği ile hizmet etmekte olduğu unutulmamalıdır.
Anadolu Cam’ın da konsolide gelirlerinin yaklaşık 30%’unu Rusya, Ukrayna ve Gürcistan’dan elde ettiği düşünüldüğünde, Rusya’daki yıllık üretim kapasitesi 1.2milyon ton olduğunu da hesaba kattığımızda, ülke ile yaşanan son dönem sıkıntıların firmanın üretim ve dolayısıyla gelirlerini etkilemesi söz konusu olabilir.  

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)