TİCARİ İLİŞKİLERDE İBRE RUSYA’DAN TARAFTA, MOSKOVA BÖYLE BİR ORTAKLIĞI BALTALAMAK İSTEMEYECEKTİR
BURÇAK GEZGİN – ALAN YATIRIM ARAŞTIRMA UZMANI
Son günlerde Rusya’nın Suriye’de operasyon yapmasıyla birlikte gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerinde, tabi ki durumun bir de ticari tarafına bakmak gerekiyor. 2015 yılının ilk 7 ayına baktığımızda, Türkiye ile Rusya arasında 15 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Bu 15 milyar dolarlık ticaret hacminde aslan payını Rusya alıyor. Bu dönemde Rusya’ya ihracatımız, 2.2 milyar dolar olurken, ithalatımız 12.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Tabi bu ticari ortaklıkta, enerji ithalatımız da önemli bir kalem tutuyor. Özellikle Rusya’da geçen yıl düşük petrol fiyatları nedeniyle başlayan krizin bugün de rubledeki değer kayıplarıyla devam ettiğini görüyoruz. Bu durum özellikle Rusya’da faaliyet gösteren Türk firmaları için baskı uygulayabilir. Son zamanlarda iki ülke arasında gerilimin artması da Rusya’da hali hazırda faaliyet gösteren şirketler ve krizi fırsata çevirmek için Rusya’da yatırım yapan şirketler üzerinde belirsizlik yarabilir. Ancak hali hazırda Rusya ve Türkiye arasında bu kadar güçlü bir ticari ilişkinin olması sebebiyle iki ülke arasında bir kriz çıkması beklenmemelidir.
Özellikle iki ülke arasındaki ticaret hacminin yanında diğer taraftan birçok Türk firmasının Rusya’da yatırımları bulunuyor. Gayrimenkul sektörü bu yatırımlarda başı çekiyor. Başta Enka olmak üzere, Akfen Holding, Alarko Holding, ve Anel Elektrik’in Rusya’da faaliyetleri devam ediyor. Tabi yatırımlar sadece bununla da sınırlı değil. Şişe Cam’ın da Rusya’da 11 bağlı ortaklığı, bir iştiraki, bir iş ortaklığının bulunmasının yanında, Arçelik’in bir iştiraki ve Garanti, İş Bankası, Yapı Kredi gibi bankalarımızın iştirakleri bulunuyor. Bu yatırımların milyarca dolar’a tekabül etmesi, bu iki ülkenin birbirine bağımlılığının da ne denli yüksek olduğuna işaret ediyor. Yine de siyasi arenanın ateşlenmesi Rusya’ya yeni yapılacak yatırımlarla fırsatların değerlendirilmesini engelleyebilir. Nitekim geçen yıl Rusya’nın Ukrayna ile yaşadığı savaş ortamında ISGYO’nun Rusya’ya yapacağı yatırımı erteleme kararı aldığını biliyoruz.
Bunun yanında Rusya’da iş yapan firmalarımızla birlikte, otomotiv sektörümüzün de Rusya’ya önemli bir ihracatı var. Özellikle yan sektörleriyle birlikte TOFAŞ burada başı çekiyor. Zaten Rusya ekonomisindeki alım gücünün zayıflamasıyla birlikte ihracat hacminin düşmesi, ikili ilişkilerin zarar görmesi halinde otomotiv sektörünü de etkileyebilir.
Tüm bunlar düşünüldüğünde birbirine ticari olarak bağlı olan bu iki ülke arasında ciddi bir siyasi gerilim beklenmemelidir. Ticari ilişkilerde ibrenin Rusya’dan tarafta olması da Rusya’nın böyle bir ortaklığı baltalamak istemeyeceğini gösteriyor. Tabi, burada Rusya’yı tek başına da değerlendirmemek lazım. Özellikle Belarus ve Rusya Federasyonu’ndan ayrılan Asya ülkelerinde de Türk şirketlerinin yatırımı var. Rusya’nın halen bu ülkeler üzerinde siyasi ve ekonomik etkisi bulunuyor. Türkiye’nin de bu ülkelerdeki yatırımlarıyla birlikte bu ortaklık çok daha yüksek bir düzeye ulaşıyor. Örnek olarak Belarus’da Turkcell’in önemli bir iştiraki bulunuyor. Tüm bunlar değerlendirildiğinde Rusya ile ticari faaliyetlerinin devam etmesi ve Türk şirketlerinin Rusya yatırımlarının zarar görmeyeceği terazide daha ağır basan taraf.
Valla hepsi güzel hisseler bunlardan bir portföy yapan bence iyi kazanır
gersan elktrik neden gözden kaçmış
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:21)