Ana SayfaPiyasaReysaş GYO ve Altınyağ sorusu---

Reysaş GYO ve Altınyağ sorusu

2 / 2
Reysaş GYO ve Altınyağ sorusu
10 Ocak 2018 - 08:31 www.borsaningundemi.com

BEDELLİ BORÇLARA GİDECEK

SORU- Sorduğumuz sorulara neden cevap vermiyorsunuz? Balık kavağa çıkınca mı cevap vereceksiniz? Altınyağ hissesi neden yükselmiyor? Neden sürekli bedelli sermaye artışına gidiyor? Biz yatırımcılar çok mağduruz. Bizi aydınlatırsanız sevinirim. Birde cevabı çabuk yazarsanız sevineceğim. 

Nevzat Kılıç 

CEVAP- Mayıs 2000’de borsaya gelen Altınyağ, geçen yaklaşık 18 yıllık süre zarfında beş defa bedelli sermaye artırımında bulundu. Firma son olarak 29 Aralık 2017 günü aldığı kararla yeni bir bedelli sermaye artırımına daha gideceğini duyurdu. Böylece halka açıldığı günden bu yana gerçekleştirmiş olacağı bedelli sayısı altıya çıkmış olacak. 2001-2006 dönemlerinde dört defa bedelli sermaye artırımında bulunan firma son olarak 2012 yılında bedelli sermaye artırımında bulunmuştu. 

Bir şirketin bedelli sermaye artırımına gitmesinin temel olarak iki nedeni olabilir. Bunlardan birincisi gerçekleştirilmesi düşünülen yatırıma kaynak temin edebilmek diğeri de zora düşen mali yapının düzeltilebilmesi kaygısı. Bu iki nedenden ilki firmayı geliştiren ve büyüten bir yola sokarken ikincisi ancak mali sıkıntılarını azaltan ya da bertaraf edecek bir imkan tanıyacaktır. 

Altınyağ açıkladığı kararla birlikte çıkarılmış sermayesini yüzde 75 nakit artırarak 60 milyon TL’den 105 milyon TL’ye çıkaracağını belirtti. Kararda rüçhan haklarının kısıtlanmayacağını ve hisse senetlerinin nominal değeri olan 1 kuruştan kullandırılacağını dile getirdi. Aynı açıklamaya göre edilecek kaynak finansal yapının güçlendirilmesi ve likidite pozisyonunun iyileştirilmesi gayesiyle kullanılacak. Ayrıntılarda ise elde edilecek fonun yaklaşık 51,4 milyon TL’sinin borç çekleri ve senetlerinin ödenmesinde kullanılacağı belirtildi. Bu anlamıyla elde edilecek kaynağın firmanın alacaklılarına gideceği anlaşılıyor. 

Firmanın 2017’nin dokuz aylık döneminde uzun bir aradan sonra kâr açıklaması olumlu değerlendirilse de söz konusu durumun gerçekleştirilecek bedelli sermaye artırımını destekleme amaçlı olma ihtimalini göz ardı etmemeli. Bu olasılık şirketin kârlılığının devam etme ihtimalini zayıflatabilecektir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)