Ana SayfaPiyasaPortföylerde bir miktar altın bulundurmalı---

Portföylerde bir miktar altın bulundurmalı

8 / 8
Portföylerde bir miktar altın bulundurmalı
06 Aralık 2013 - 11:37 www.borsagundem.com

BİZİM YATIRIMCILARIN EN BÜYÜK SIKINTISI STOP LOSS MEKANİZMASINI ÇALIŞTIRAMAMALARI

-Borsa, dolar, altın ve faizde yılsonu beklentileriniz neler?

Mert Yılmaz: Şu anda bütün piyasaların yönünü FED belirlemeye devam edecek gibi gözüküyor. Bizim açımızdan 75 bin önemli bir yer. 75 binin üstünde kaldığımız sürece bence 80 binler seviyesinde artı eksi bir bandın içinde bir kapanış benim için çok sürpriz olmaz. Yani yılsonuna kadar olumluyum. 
Dolar/TL’de 2 liranın altında bir kapanış gerçekleştirebileceğini düşünüyorum. 1.92 olma ihtimalinin hiç bir biçimde olmayacağını düşünüyorum ilk başından beri.
Faizin biraz daha yukarı gidebileceğini düşünüyorum sembolik olsa da. Dolayısıyla yılsonuna kadar iyimserim. Ama yılsonundan sonra bence dışarıdaki risk algısı biraz farklılaşacak. Yani bu konu biraz daha konuşulmaya başlanacak. 2014 Türkiye için çok önemli bir yıl olacak çünkü önünde 2 tane büyük seçim var. Piyasalar açısından 2014’ün çok iyi bir yıl olmayacağını düşünüyorum. Yani sıkıntılı bir yıl olacak.

Açıkça söyleyeyim ben altın 1350 dolarlarda hatta biraz daha üstündeyken, 1280 dolar seviyelerine kadar geleceğini belirtmiştim. O zaman bana çok gülmüşlerdi. Şimdi o seviyelerin bile altında. Bence kısa vadeli biraz daha aşağı yer var. 1150-1200 dolarlar benim için çok sürpriz olmaz. Ama FED kararlarıyla birlikte orada da bir trend oluşmasının zamanı var. Sanki portföylerde sembolik de olsa bir miktar altın bulundurmak doğru olabilir. Şahsi fikrim de o oranın 5 ila 10 arasında olması yeterli. 

Bu arada şunu da ilave edeyim, döviz denince hep dolar/TL’ye bakıyoruz. Aslında sepet bakmak lazım. ‘Kur yükseldi’ dediğimizde hem euro/dolar paritesinin etkisiyle, hem reel efektif kur endeksiyle bakmak lazım. Bir miktar döviz, bir miktar altın, her zaman bir miktar hisse senedi bulundurmakta ama mümkün olduğunca da nakitte yeni fırsat kollayacak bir yapıyı kurmakta fayda var diye düşünüyorum. 

Yatırımcıların her iki tarafa pozisyon alırken de, pozisyon kapatırken de çok çabuk karar vermeleri gereken bir dönem içinde olacağını düşünüyorum.  Bizim yatırımcılarımızın en büyük sıkıntılarından bir tanesi sistem olarak stop loss mekanizmasını çalıştıramamaları ve aşağıdan paçal maliyeti yaparak kucağındaki malı biraz daha biriktirebilmeleri. Dolayısıyla ürün çeşidine biraz daha dikkat etmemiz lazım ama bir ana trend oluşmayacak. Ana trendleri yakalamak önemli. Keşke belli bir bandın içinde kalabilsek. Hani alınacak yerin belli, satılacak yerin iyi kötü kendini gösterdiği bir bandın içinde hareket etmeyi tercih ederim açıkçası.

PAZARTESİ:  KİM “SIKI TAKİPÇİLERİMİZ VAR” DEDİ

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TRODER06 Aralık 2013 22:18

    Müşteriler al-sat yapmazsa, örneğin kağıtları alıp 5 yıl turşusunu kursalar aracı kurumlar nasıl para kazanacak? Bu halde Mert Yılmaz'ın maaşı nasıl ödenecek? sana katılamıyorum Tahlilci. Ayrıca Mert Yılmaz'ın verdiği demeç kendi içinde çelişiyor. Yazının başında yatırımcı olunmasını tavsiye ediyor,sonunda ise müşterilerin zamanında stop loss koyamayıp satış yapmakta geciktiklerinden bahsediyor, bu ne perhiz bu ne sltalık turşusu???

  • borsavirus06 Aralık 2013 21:15

    mert bey dürüsttür..

  • Tahlilci06 Aralık 2013 19:00

    İlk defa müşterilerin al-satçı zihniyete sahip olduğundan şikayetçi olan bir aracı kurum personeli görüyorum. Bugüne kadar Mert Yılmaz'ın aksine birçok aracı kurum çalışanı, çalıştıkları kuruma komisyon geliri kazandırmak için müşterilere gereksiz yere al-sat yaptırıp zarar ettirdiler. Bu sektörde Mert Yılmaz gibi, çalıştığı yerin kazancını ikinci planda görüp müşterilerinin menfaatini düşünenler de varmış demek ki.

  • mükerrim06 Aralık 2013 18:43

    bence de o gözlükler gözünden hiç çıkmasa iyi olur :)

  • içimizden biri06 Aralık 2013 17:17

    Ben Mert Bey'in başvuru kıymetinde bir tecrübeden daha ileri bir bilgi birikimine sahip olduğuna inanıyorum. Başvuru seviyesinde bir tecrübeye sahip demekle kendisine biraz haksızlık edilmiş...

  • martı06 Aralık 2013 12:08

    mertbeye çok teşekkür ediyorum,2004 yılında OYAK yatırımda görev yaparken ısrarla altın yıldız almamızıtavsiye etti tabiki uzun vadeli olarak ,1800 tl.ye aldığım 10000 lotu 52,000 tl ye sattım.kendisine tekrar teşekkür ediyorum.