Geçen ay dolar/TL'de sert bir yükseliş yaşandı. TÜFE'nin beklendiği ölçüde gerilememesi, cari açık, Moody's'den gelen not indirimi, yabancı yatırımcıların tahvil piyasasından ve TL pozisyonlarından çıkış yapması hareketliliği hızlandırdı. Bu ortamda dolar kuru 4 TL seviyesinin üzerini zorladı. Borsa endeksi 120.000'lerden 115.000'lere geriledi. Gösterge faiz yüzde 14 seviyesinin üzerine tırmandı. Gram altın ise ons fiyatındaki ve dolardaki yükselişle 170 TL direncini zorladı.
İşte böyle bir ortamda bahar aylarına giriyoruz. Son günlerde düzeltmeler olsa da paranın rotası ile ilgili belirsizlikler var. Buradan yola çıkarak 11 finansçı CEO'nun yeni dönem portföy önerilerini aldık. CEO'lara döviz, altın, faiz, borsa ile ilgili beklentilerini de sorduk. Yapılan değerlendirmelerde hisse, döviz ve TL mevduat ağırlıklı bir portföy ortaya çıkıyor.
PORTFÖY NASIL OLMALI?
Portföyde, geçen ayki önerilere göre bu ay önemli değişiklikler olduğunu gördük. Bu değişimleri haberimizdeki portföy grafiklerinde görebilirsiniz. Genel olarak bakıldığında, hisse ve mevduat oranının biraz düşürüldüğü, döviz tarafında ağırlığın artırıldığını görülüyor. Bunun yanında tahvil/bono tarafında da yüzde 14 seviyelerinin cazip hale gelmeye başladığı ve bu üründe oranların artma eğiliminde olduğu dikkati çekiyor. Altın tarafında da beklentilerin pozitif olduğu görülüyor.
Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, temel ekonomik göstergelerde önemli bir bozulma görmedikçe, dönem dönem oynaklıklar artacak olsa da, küresel ekonomide olduğu gibi küresel piyasalardaki toparlanma eğiliminin de sürmesini bekliyor. Ayışık, bu ortamda seçici yaklaşılması kaydıyla hisse senedi piyasalarının orta ve uzun vadede ön planda kalmaya devam etmesini bekliyor. Bu nedenle de portföyde yüzde 35 hisse önerisi yapıyor.
BES FONLARDA NE YAPMALI?
Portföy dağılımı demişken, önemli bir konu da BES fonları. Hem BES'te hem de otomatik katılım tarafında BES fonlarının dağılımı getiri açısından önemli. BES'te katılımcıların yılda altı kez fon dağılımlarını değiştirme imkanı bulunuyor.
Deniz Portföy Genel Müdürü Fatih Arabacıoğlu, BES'te temel stratejiyi şöyle açıklıyor: "Uzun vadede şirket kârlarının her zaman mali getiriyi yenmesi gerektiği ilkesinden yola çıkarak, emekliliğine uzun süre kalmış olan yatırımcıların hisse senedi ağırlıklı fonları her zaman tercih etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Emekliliğe kalan süre kısaldıkça yatırımcılar ağırlığı, ekonominin önünde gördükleri risklere göre tedricen sabit getirili menkul kıymet fonlarına kaydırabilirler."
Fatih Arabacıoğlu, kısa vadede ise yurtdışı hisse piyasalarında aşağı hareket başlamış olması nedeniyle, hisse fonlar aleyhine, tahvil fonlar lehine biraz dengeleme yapılabileceğini söylüyor.
TKYD Başkanı ve TEB Portföy Genel Müdürü Selim Yazıcı ise emeklilik portföylerinde Eurobond ve altın fonlarına ağırlık verilirken hisse senedi ve esnek fonların paylarının bir miktar azaltılabileceğini ifade ediyor. Yazıcı, "Borçlanma araçları fonları arasından da, katkı fonlarına kıyasla portföylerinde daha fazla ve çeşitli özel sektör tahvil ve bonolarına yer veren standart emeklilik yatırım fonlarının, yatırımcıların emeklilik portföy getirilerine olumlu yönde katkı sağlayacağını düşünüyoruz" diyor.
emlak konut uçar. reis ne eder ne yapar kanal istanbulu yabancıya verir
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:26)