GLOBAL BAZDA HİSSE SENETLERİNİN PİYASA DEĞERİ 73 TRİLYON DOLARA ULAŞTI
EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST
Geçtiğimiz hafta içerisinde Fed üyelerinin gerçekleştirdiği konuşmalar paralelinde 1 hafta öncesinde %59 seviyesinde olan Fed’in Haziran ayı toplantısında faiz artırım olasılığı %97,5 seviyesine yükseldi. Fed üyeleri ABD ekonomisine ilişkin güven veren açıklamalarda bulunurken ve yılın geri kalanında 2 adet faiz artırım beklentilerini korudu. Bu paralelde dünya genelinde değer kazanan ABD Doları, Nisan ayında ABD enflasyonunda görülen gerilemeyle birlikte kazançlarının bir kısmını geri verdi.
Geçtiğimiz dönemlerin aksine Fed’in faiz artırım beklentilerinin bu kadar güçlendiği dönemde ABD Doları’nda güçlü değer kazanımlarından bahsedebilmek mümkün değil. Fed dünya genelinde popülaritesini yitirirken, algı biraz daha Avrupa yönüne kaymış durumda. Avrupa’da siyasi risklerin geride bırakılmasıyla, Avrupa hisse senedi endeksindeki yükseliş, global hisse senedi endeksini de yeni zirve seviyesine taşıdı. Özellikle 2016 yılı Kasım ayında Trump’ın ABD’de başkan olması sonrası global hisse senetlerinde görülen yükseliş, Avrupa’da siyasi risklerin azalması ile birlikte ivme kazandı. Global bazda hisse senetlerinin piyasa değeri yıl başından bu yana %9,31 oranında artış kaydederek 73 trilyon $ tutarına ulaşmış olup, 2015 yılındaki zirve seviyesini yenilemiştir.
Bununla birlikte geçtiğimiz hafta sonu yapılan Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AB/Euro lehdarı Emmanuel Macron’un Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı olması sonrasında, haftanın ilk işlem gününde global hisse senedi endeksinin 1897 seviyesini test ederek 2014 yılındaki zirve seviyesini yenilemiş olması da söz konusu yükseliş trendinin etkili olduğunun diğer bir göstergesidir.
Avrupa’da gerek siyasi risklerin azalmasının etkisiyle tüketici güveninde görülen artış, gerek devam eden parasal genişlemenin yavaş da olsa büyüme beklentilerinde iyileşme yaratmasının etkisiyle Avrupa hisse piyasalarında görülen yükselişin seçim süreci Eylül ayında sona erecek olan coğrafyada etkisini sürdürmesi beklenebilir. Bu sebeple ihracat gelirlerimizin önemli bir kısmının euro olması da göz önünde bulundurularak hem makro göstergeler açısında hem de endeksler açısından Avrupa’da ki iyileşmenin pozitif yansımasını görmeyi bekleyebiliriz.
Bununla birlikte bizleri bekleyen haftada ekonomi gündeminin yanı sıra siyaset sahnesinde yaşanacaklar piyasaların seyri için önem arz etmekte. Gelecek haftanın en önemli gündem maddesini 16-17 Mayıs tarihlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump tarafından Beyaz Saray'da ağırlanması oluşturuyor. Söz konusu görüşmeden çıkacak olan mesajlar Türk Lirası cinsinden varlıkların seyrinde hareketlilik yaratabilir.
ekonomide kocaman balon var.ve bunun sebeplerine dayalı net hata noksan kalemlerini işleniyor.
türkiyede kara paraya dayalı kayıt dışı ekonomi varsa.bunun tek yolu.ihracat ve ithalata dayalı naylon fatura(hayali ihracat /ithalat ve kara paranın verilere(sisteme) işlenmesi..paranın akıllılarının ise parayı teslim etmesi..devlete
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:00)