Piyasalardaki gelişmeleri ALB Menkul Değerler'den Enver Erkan yorumladı.
İşte o görüşler:
Borsadaki düşüş nerede durur?
Borsa İstanbul aslında kurdaki yukarı yönlü harekete rağmen uzun süre direndi ve 77.000 seviyesi üzerinde kalmaya çalıştı. Ancak gitgide yükselen risk primi piyasa faizleri üzerinde yukarı yönlü baskı yaptı ve sıra dışı haber akışıyla beraber Türk lirası cinsinden varlıklardaki negatif yönde eğilim ağırlık kazandı. 75.000 çok kritik bir destekti, ilk hedef kısa vadede 72.500 – 72.000 aralığı olarak görünmektedir. Dolar bazında endeks de benzer şekilde aşağı yönlü kırılma eğilimi göstermektedir. Dolar bazında 27.000 seviyesi de 2014 başında ve 2011 yılında test edilmiş bir seviye idi. Dolar bazında bu seviye aşağısında kalıcılık sağlanması halinde endekste de satışlar derinleşebilir ve 70.000 ve aşağısına doğru hareketlenme görülebilir. Borsa İstanbul’un 2014 ilk çeyreğinde şiddetli kur hareketi ve politik instabilite kapsamında 60.000 seviyesine doğru gerilemiş olduğunu hatırlamak lazım.
*Endeks için destek direnç seviyelerinde ne öngörüyorsunuz?
Açıkçası 75.000 kritik bir eşikti ve orası kırıldıktan sonra aşağı yönlü hareket çok hızlı oldu. Yükseliş denemeleri için 75.000 üzerinde tutunma gereklidir. Anlamlı bir yukarı harekette bu direnç kırılırsa 77.500 seviyesi de bu bağlamda kısa vadede hedeflenebilecektir. Ancak böylesine bir hareket görülmesi iin biraz da yurtiçi haber akışı bakımından iyimserlik gereklidir. Endeks 75.000 seviyesi üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştiremezse kısa vadede 72.500 ve 70.000 seviyelerine doğru geri çekilme de mümkündür.
*Sizce bir tepki alımı gelir mi?
Belli desteklerden tepki alımları elbette görülebilir, ancak bu tepki alımları kararlı yukarı yönlü hareketlere dönüşerek dirençleri kırdıramadığı sürece satışların gelmesi mümkündür. Endeks tepki alımlarıyla uzun süre 77.000 üzerinde kaldı. 75.000 ve 72.500 de aynı tip hareketlerin olma ihtimali bakımından izlenmelidir. Hisse bazlı hareketler de görebiliriz, endeks içinde ayrışmalar olabilir.
*Seçim hükümeti kurulursa endeks ne olur?
Seçim hükümetinin kurulması çok kısa vadede olumlu bir etkide bulunabilir. Ancak bu konuda da çok fazla belirsizlik bulunmaktadır. Diğer yandan, piyasanın cevabını bilmediği sorulardan biri cevap bulacağı için kalıcı olmamakla beraber alımlara konu edilebilir.
*Euro dolar ne olur?
Fed tutanakları sonrasında küresel piyasalarda doların değer kaybetmesine rağmen, içeride kurun hızlı bir şekilde 3,00 TL seviyesi üzerini görmesi politik açmaz, terör olayları ve Merkez Bankası’nın beklentileri karşılamamasından oluşan sıra dışı haber akışıyla açıklanması gereken bir durumdur. Türk varlıklarında baskı iyice arttı, gösterge faiz yüzde 10,50 üzerine yerleşti. Merkez Bankası’nın iletişiminin de yeterli bulunmamasıyla beraber kuru gevşetebilecek geriye kalan tek hikayenin artık bir faiz artırımı olduğunu söylemek gerekiyor. Çünkü sadeleşme yol haritasından anlaşılan, Merkez Bankası’nın Fed ile beraber bir faiz artırım sürecine girebileceği idi. Mevcut tabloda bir faiz artırımı için Fed’e de gerek kalmayabileceği görülmektedir. Acilen proaktif ve radikal adımlar gelmezse, kurda 3,00 seviyesi üzeri de kalıcı olabilir ve bu çerçevede 3,15 – 3,25 gibi seviyeleri konuşur hale geliriz. Bunun gerçekleşmemesi de bizim elimizde. Takvim dahilinde olmayan açıklamalar görebiliriz. Siyasi belirsizlik ortamında para politikası hamlelerin ne kadar radikal olabileceğini izleyip göreceğiz.
EURTRY için parite etkisini de işin içine katmak gerekiyor. Hem Euro/Dolar’da, hem de TL çaprazlarında görülen yukarı hareket neticesinde 3,34 seviyesi üzeri görüldü. Kısa vadede 3,40 – 3,50 gibi seviyeler de söz konusu olabilir. Burada asıl odaklanılması gereken TL’deki eğilim neticesinde TL çaprazlarında görülebilecek hareketlerdir. Nitekim tüm TL çaprazları tarihi rekorlarına doğru gitmiştir.
Euro/Dolar için de; Fed’in tutanaklarda pasif kalmasının 1,12 seviyelerine doğru bir hareketi destekleyebilecek durumda olduğunu görüyoruz. Geniş resimde ise parite 1,10 – 1,12 arasında dalgalanmaktadır. Önümüzdeki süreçte FED kaynaklı beklentiler paritedeki fiyatlamalarda etkili olacaktır. Eylül toplantısına kadar çok kritik bir ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacaktır ve bu veri de iyi gelirse FED’in Eylül’de faiz artırma ihtimali son ana kadar fiyatlanacaktır. Bu da dolar endeksinin belli bir seviye üzerinde kalması demek olacaktır. Parite 1,10 seviyesini aşağı yönlü kırması halinde fiyatlamaların 1,10 – 1,0850 ekseninde gerçekleşmesini bekleyebiliriz. 1,12 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde ise yukarı yönlü hareketlenmeler görülebilir.
*Merkez Bankası dolara müdahale eder mi?
Türkiye’nin risk priminin son sıra dışı haber akışıyla beraber yükselmesiyle beraber faiz çok önemli bir gösterge haline gelmiştir. Gösterge tahvil faizinde de yüzde 11 – 12 bandına yerleşmiş durumdayız. 2014’ün ilk çeyreğinde faizde bu aralığa yerleşmiştik, buralardan dönüş gerçekleşmezse işimiz zorlaşır. Çünkü dolar kurunda da psikolojik eşik test edildi. 20 Ağustos sabahı görülen hareket, kurun çok hızlı bir şekilde 3,00 seviyesi üzerine çıkabileceğini gösterdi. Bu kapsamda anlık tepkimelerde 3,03 – 3,05 gibi seviyeleri de görebiliriz. Dolarda 3,15 gibi seviyeleri görmememiz için kısa vadede Merkez Bankası’nın müdahil olması gereklidir. Yani Merkez’in müdahale eşiğindeyiz diyebiliriz. Burada likidite ayarlamaya yönelik araçlar veya döviz satarak piyasaya müdahale etmesi, kurda kalıcı şekilde aşağı hareket sağlamaz. Bu nedenden dolayı Merkez’in çok da yüksek olmayan rezervlerini kullanmaması gereklidir. Son yayınlanan sadeleştirme yol haritası bütün olayı Fed’e endekslemektedir, ancak kur volatilitesi gösteriyor ki, Merkez’in yüksek bir faiz artırımı yapması için Fed’in faiz artırmasına gerek kalmayabilir.
ülke su yoluna gitmiş ÜLKEDE OLANLAR OLMUŞ ama bazı hisselerin taş gib yerinde durması ters tepkimi EĞER yakın zamanda BORSA YÜKSELİRSE BU KAĞITLAR DÜŞECEKMİ..İLGİNÇ..İYİ İNSANLARA BOL KAZANÇ..
Herkes KENDİ AKLINI KULLANDIĞINDA KANATLARIN OLUR.UZMANLAR KENDİ TAVSİYELERİNE GÜVENSELERDİ BU KADAR UZMAN YERİNE ZENGİN DAHA FAZLA OLURDU.AELVİ OZAN YUNUS EMRENİN ŞİİRİNDE DEDİĞİ GİBİ; emeksiz zengin olanın, kitapsız bilge olanın peşinden koşmak boşunadır.İYİ İNSANLARA BOL KAZANÇ..
herkes düşüş bekliyor güzeellll , ozman 90000 lere tekrar yelken acma vakti :))
yıl sonu endeks 53.000,dolar 3.10,faizler yıllık 12-13 arası muhtemelen.
Yıl sonu rahat 58000 görür seçim sonrası başkan sistemi tekrar tıkar oda büyük ihtimalle 28000 kadar götürür 2016 ocak sonu dolar rahat 5 lirayı bulur başkan kendi geleceği için Türkiyeyi tamamen bitirebilir çünkü herkez seyirci bu kadar saksakci olduğu süre rejimde tehlikeli bir yöne gider bu ortamda ülke vatsndasida kaçar hukuk ve Anayasa tanimayan çoğaldı
borsada 60.xxx lere kadar mal gelir.. Dolar 3.15 lere kadar gidebilir..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:14)