Ana SayfaŞirket HaberleriPiyasalarda dalgalanmaya hazır olun!---

Piyasalarda dalgalanmaya hazır olun!

3 / 10
Piyasalarda dalgalanmaya hazır olun!
09 Aralık 2013 - 06:55 www.borsaningundemi.com

Demokrasi ve istikrarın önemi

Ancak 2013’ün ikinci yarısında resim olduğu gibi değişti. Kurtul, bu değişimin baş aktörü olarak Fed’i işaret ediyor. “Özellikle Fed’in parasal genişlemeyi azaltmaya başlayacağı ile ilgili açıklamaları piyasaları etkiledi” diyen Kurtul, ayrıca ülkemizde yaşanan toplumsal ve politik olayların da daha farklı bir 6 ay görülmesinde etkili olduğunu belirtiyor:

“Demokrasi, serbest piyasa ekonomisi ve politik istikrarın sağlıklı ekonomik gelişme için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Kurlarda, faiz oranlarında yükselme oldu. Bu yükselmeler büyümede bir miktar yavaşlamaya neden olacağını tahmin ediyoruz. Enflasyon oranının da bir süre daha yüksek seyredeceğini tahmin ediyoruz..”

Peki 2014 yılında nasıl gelişmeler izliyor olacağız? Kurtul’a göre 2014’te de gündemi FED ve ülkemizdeki seçimler belirleyecek. “Fed’in parasal genişlemeyi azaltması önümüzdeki yıl mutlaka başlayacak. Fed’in parasal genişleme politikasından en fazla yararlanan ülkelerden biri Türkiye oldu. Daralmaya gitmesinden de yapısal durumu itibariyle en fazla negatif etkilenecek ülkelerden biri Türkiye olarak görünüyor.”

İkinci yarıda hızlı bir toparlanma olur

Zafer Kurtul, resmi bu şekilde ortaya koyduktan sonra önemli bir öngörüsünü paylaşıyor: “Fed çok acele etmeyecek gibi görünüyor. Kademeli bir azaltma olacak. Politika faizini de uzun süre düşük tutacak. Amerikan faizlerinde, dolar faizlerinde bir miktar artış bekliyoruz. Bugün yüzde 2.8 olan Amerikan 10 yıllık tahvilin faizi önümüzdeki yıl sonuna kadar yıllık yüzde 3.5-4’lere çıkabilir ama bu geçmiş ortalamalara baktığımızda hala çok düşük seviyeler. 2015 yılında da yüzde 5 oranlarını görebiliriz. Tabiatıyla ülkemizdeki kurumların da dışarıdan daha yüksek oranlarla borçlanma durumu ortaya çıkabilir. Fed’in politika faizinin uzun süre düşük kalacak olması nedeniyle bu gelişmeler ülkemiz için beklendiği kadar olumsuz olmayabilir.”

Bu noktada Zafer Kurtul, Avrupa’nın yapısal sorunlarına işaret ediyor: “Artan işsizlik, problemli güney Avrupa ülkelerinde reformların yapılamaması gibi nedenlerle iyiye gidiş göremiyoruz. Avrupa Merkez Bankası gevşek para politikası izlemeye devam edecek. Japonya’da genişleyici para politikası devam edecek. Bunların gelişmekte olan ekonomilere olumlu katkısı olacak. Çin reformları sayesinde iç pazar odaklı büyüyecek.” Bunlara İran’daki gelişmelerle düşüş eğilimine giren petrol fiyatları da etkilenince Zafer Kurtul’un gelecek yıl için Türkiye’nin çok da negatif etkilenmeyeceğini neden düşündüğü ortaya çıkıyor. Kurtul, “Belki Fed‘in daraltma açıklamasıyla ilk aşamada piyasalar fazla kötümser bir tepki verebilir, örneğin; kurlarda ve faiz oranlarında yükseliş, hisse senedi fiyatlarında düşüş olacaktır. Yabancı yatırımcılar bu seviyeleri yatırım fırsatı olarak göreceklerdir.  Önümüzdeki yıl ikinci yarı Türkiye’nin hızla toparlanacağına inanıyorum. Türkiye’nin bu noktada en kritik konusu siyasi ve ekonomik istikrarını koruması ve reformların devam etmesi” diyor. Peki seçim süreci? Kurtul, “Bu sürecin sağlıklı geçilip tekrar daha istikrarlı bir döneme girmemizi bekliyoruz” diyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)