Ana SayfaPiyasaPEGYO ve Despec sorusu---

PEGYO ve Despec sorusu

1 / 2
PEGYO ve Despec sorusu
15 Aralık 2015 - 09:42 www.borsaningundemi.com

KISA SÜRELİ ÇIKIŞIN CAZİBESİNE KAPILMAYIN

SORU-
Pegyo paraşüt gibi 38 kuruşa kadar indirilen bir hisse. Fiyatı borsa inerken de çıkarken de düşerken seansı durdurulmazken 38 kuruştan 43 kuruşa çıkınca seansı neden durdurulur? Bana mantığını açıklar mısınız? Lanet olsun girdiğim güne. Anladım ki burası küçük yatırımcı tuzağı. Bir kumar yeri ve bu yapılanlardan şirket sahiplerinin haberinin olmaması mümkün değil. Hangi sosyal bir devlet …..Cevabınız için şimdiden teşekkürler..

İsmail Tatar

CEVAP-
Otomatik Seans Durdurma Sistemi yani diğer adıyla Devre Kesiciler, hissedeki fiyat değişiminin eşik değerini aşması durumunda işlemin geçici süreyle durdurularak emir toplama aşamasına geçmesini, ifade ediyor. Devre kesici referans fiyatında yüzde 10 marj bulunuyor. Fiyat marj limitine geldiğinde emirler gerçekleşmeyip iptal ediliyor ve işlemler de durduruluyor. Sonrasında da beş dakika emir toplama aşamasına geçiliyor. Bilahare normal işlemlere dönülüyor. Gün ortası açılış seansı veya kapanış seansının başlamasına 10 dakika kala  devre kesici çalışırsa, emir toplama 10 dakikaya çıkabiliyor. Bu halde gün ortası açılış seansına veya kapanış seansına dahil olmakta. Gerekli görülmesi halinde ise oranın iki katına çıkarılması söz konusu olabilmekte.

Pera GMYO’ya ait hissenin fiyatı incelendiğinde de benzer bir durum söz konusu. Hissenin 30 Kasım 2015 günü yükselişe geçtiği görülmekte. Çıkışa geçtiği gün devre kesici uygulaması kapsamında işlem sırası kapandı. Ancak sonrası günlerde hissenin fiyatında artışın sürdüğü görülüyor. Zira 3 Aralık 2015 günü en yüksek 0,48 TL’ye kadar çıktı ve ardından gelen satışlara bağlı olarak geriledi. 14 Aralık 2015 günü ise kapanışını 0,38’den gerçekleştirdi.

Nominal değerinin altında işlem gören hisseye yönelik spekülatif beklentilerle hareket etmek kısa sürede kazanç bekleyenler için bir yaklaşım tarzı olabilir. Ancak bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz. Bir firma uzun vadede kazanç getirecek nitelikte büyüme imkanına sahipse pozisyon alınması olası riskleri düşürecektir. Bu anlamıyla uzun vadede yatırımcı bakış açısıyla hareket edilmesini önermekteyiz.

Şirketin mali yapısı incelendiğinde de yatırıma elverişli bir yanının olmadığı gözlenmekte. Firma sürekli zarar eden bir yapıya sahip bulunuyor. Son açıkladığı 2015 yılı dokuz aylık bilançosunda da zarar devam etmekte. Zarar eden bir firmanın hissesi kısa süreli çıkışlar gerçekleştirse de uzun vadede yükselmesi beklenmemeli. Bu anlamıyla kâr eden firmaların takip edilmesinde fayda var.  

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • müslüm15 Aralık 2015 11:55

    sene 2016 olmuş halen pera diyorsunuz. hisse almadan önce hissenin sahibini araştırın lütfen. soygun var burda.

  • eren15 Aralık 2015 10:10

    pera sorusunu soran arkadaş yazıda kısaca aç gözlülük yapmışsın ama zararlı çıkmışssın demişler sana. adın üstünde küçük oyuncusun madem ne diye al sat dan günü kurtarmaya çalışıyorsun. böyle şirketlere ancak kısa yoldan köşe olmak isteyecekler girer bide bunları yolmak için ağababaları