Ana SayfaMakro EkonomiOVP ile uyumlu büyüme görünümü---

OVP ile uyumlu büyüme görünümü

1 / 2
OVP ile uyumlu büyüme görünümü
10 Haziran 2014 - 11:26 www.borsagundem.com

Şekerbank tarafından hazırlanan analiz bülteni:   

"Yılın ilk çeyreğindeki reel GSYH büyümesi beklentileri hafif aşarak %4,3 oldu ve önceki çeyrekteki %4,4'lük büyüme sonrasında canlılığın sürdüğüne işaret etti  mevsimsellikten arındırılmış verilere göre de önceki çeyrekteki %0,9'un ardından, ilk çeyrekte %1,7 büyüme gerçekleşmesi bunu destekledi. Ancak, bu büyümede tüketimin, beklenebileceği gibi, yavaşlamasına karşılık, kamu harcamalarının desteği olduğunu belirtmek mümkün.   

Türkiye ekonomisi geçen yıl toparlanarak %4,0 büyümüştü. Bu yıl için, ekimde yayımlanmış olan Orta Vadeli Program'daki (OVP) tahmin de %4,0. Daha önceleri de sıkça vurguladığımız gibi, bu yıl için %4,4 olan büyüme tahminimizi FED'in "çıkışı", yurt içindeki siyasi gelişmeler, TL'nin aşırı değer kaybı ve buna karşı TCMB'nin güçlü faiz artırımı gibi gelişmeler dolayısıyla %2,4'e revize etmemize karşın daha fazla veri gerekiyordu (bugünkü veri öncesindeki piyasa beklentisi %2,7). Nitekim, açıklanan veriler daha yüksek büyümeye işaret ediyor. Yani, sanayi üretimi üretiminin gücünü koruması yanında, FED'in "çıkışının" sindirilmiş olması, ECB'nin faiz indirimi ve siyasetin gündemdeki ağırlığının oldukça düşmesi, ki yerel seçimler öncesindeki tahribatının çok sert olmadığı da görülüyor, sayesinde TCMB'nin para politikasını gevşetebilmesi ile daha yüksek büyümeye ulaşılması mümkün-örneğin, OVP'deki %4.

GSYH verileri sonrasında para politikası açısından beklentimiz şöyle: 24 Haziran'daki Para Politikası Kurulu toplantısında %9,50 olan politika faizinin ve %8,0 - 12,0 olan faiz koridorunun 50'şer baz puan indirilmesini mümkün görüyoruz. Bu açıdan, 22 Mayıs'taki Para Politikası Kurulu kararı ardından ifade ettiğimiz, politika faizinin önümüzdeki dönemde, birkaç indirimle %8,50'ye çekilmesi beklentimiz hala geçerli, daha düşük politika faizi için küresel gelişmelerin desteğinin sürmesini ve enflasyon beklentilerinin iyileşmesini beklemek gerekli görünüyor. 

Verilere dönersek, ayrıntılar şöyle özetlenebilir:     

2014 ilk çeyrek reel GSYH büyümesi yıllık bazda %4,3 oldu,  beklentimiz %3,1, beklenti ortalaması %%4,0 büyümeydi. Böylece önceki çeyrekteki %4,4 büyümenin ardından, ekonominin genel olarak ivme kaybetmediği görüldü. Ayrıca, yanılgımızın kaynağı finans sektörünün ilk çeyrekteki %14'lük büyümesi oldu  inşaat ve ticaret sektörleri ise, örneğin, beklentimiz dahilinde kaldı. Beri yandan, üretim tarafından durum böyle olmakla birlikte, harcamalar tarafından bakıldığında, tüketim ilk çeyrekte %2,9 büyüdü ve önceki çeyrekteki %5,3'ün ardından beklediğimiz yavaşlamayı kaydetti  kamu harcamalarının yine görülen desteği büyümeyi tahminimizin üzerine taşıdı. 
   
2014'ün ilk çeyrek büyümesine ilişkin ayrıntılar: 

    -Üretim yönünden: 
    İmalat sanayi %4,9 büyüdü, önceki çeyrekte de %4,9 büyümüştü  
    Ticaret %3,0 büyüdü, önceki çeyrekte %6,2 büyümüştü  
    Tarım %3,9 büyüdü, önceki çeyrekte %0,9 büyümüştü  
    İnşaat %5,2 büyüdü, önceki çeyrekte %6,2 büyümüştü. 
    -Harcamalar yönünden: 
    Tüketim harcamaları %2,9 arttı, önceki çeyrekte %5,3 artmıştı  
    Özel sektörün yatırımları %1,3 azaldı, önceki çeyrekte %4,9 
artmıştı 
    Kamu sektörü yatırımları %4,1 arttı, önceki çeyrekte %11,5 
artmıştı."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)