Trumpomani..
Altın ve Diğer Emtialar
Trump’ın 20 Ocak'ta koltuğa oturmasının hemen ardından, izlemiş olduğu yol haritasında genişlemeci para ve maliye politikası yerine başta Çin olmak üzere Japonya ve Almanya konusunda yapmış olduğu açıklamalar; radikal İslami terör olarak nitelendirdiği konuya ilişkin yedi ülkeyi kapsayan ABD’ye giriş için getirdiği yasaklar; spekülasyona oldukça açık olan bu açıklamalar piyasalardaki belirsizliğin yerini önce kuşkuya şimdiyse yavaş yavaş korkuya bırakmış gözüküyor.
Bu belirsiz durum içerisinde, piyasaların güvenli liman arayışı yeniden altın, yen ayağına kayarken, dolar endeksindeki gerileme doların değer kayıplarını artırıyor.
Yenin yeniden 113 seviyelerine çıkmasında, altın onsunun 1185’ten 1210 seviyesine tırmanmasında bu söylemler etkili oldu. Özellikle Çin ve Almanya ile devam eden ticari anlaşmalar ve bunların gelecekte de devam etmesi konusunda Trump’ın yaptığı çarpıcı açıklamalar dikkat çekiciydi.
Bu açıklamalar sonrasında gerek Euro bazında gerekse dolar bazında altına baktığımızda yükselişi net bir şekilde görürken, önceki dönemlerde piyasa izlenimlerimize dikkati çeken bir durumun bu belirsiz ortamda yeniden tekrarladığını görmekteyiz.
Paladyumdaki yükseliş bunun en net örneği. Diğer emtialarda, altın dışında, satıcılı seyir devam ederken, altından sonraki en iyi yükseliş performansının paladyumda gerçekleşmiş olması sadece fiziki talepten kaynaklanmadığını, saymış olduğumuz bu gerekçelerle oluşan risk algısının rakamsal etkisi olarak yorumluyoruz.
Teknik izlediğimiz seviyeler 1215, 1220 ve 1230 dolar/ons iken, geri çekilmelerde 1185-1200 bandı olacaktır.
Dolar
Dolar ve dolar endeksi olarak baktığımızda ise, dolar/TL’de Fitch’in not indirimi fiyatlamasını Merkez’in tüm önlemlerine rağmen gördük geçtiğimiz hafta.
Fitch’in yatırım yapılabilir notumuzu indirmesi ve bu kararı beklerken S&P’nin de görünümü negatife çekmesi noktasında doların bu gelişmelere tepki vermemesinin ardında kararın açıklanacağı sürece kadarki yükseliş performansı etkili oldu.
Kararın açıklanıp, stresin kalkması sonrasında ise, gerek TCMB’nin döviz swap işlemlerinde miktarı 1 milyar dolara çıkarması ve gerekse ihalelerdeki TL faizini %11 seviyesinde tutmasının etkisi olduysa da; asıl etki not indirim stresinin ortadan kalkması ve yurtdışındaki gelişmelerin dolar endeksindeki geri çekilmeden kaynaklandı.
Dolar/TL’de 3,80’in altına gerilemesine rağmen 3,76-3,79 bandındaki sıkışma devam ediyor. Doların yurtdışında değer kaybına rağmen Türk Lirası karşısında değer kazanımını devam ettirmesinde bize göre;
1. Cuma günü açıklanacak olan enflasyon rakamı (Enflasyon sepetinde yapılan değişim sornası yüksek çıkacağı beklentisi)
2. FED’in bu akşam açıklayacağı karar ki faizde bir değişim beklenmiyor ve yapacağı açıklamaların şahinleşebileceği beklentisi
3. TCMB’nin geç likidite penceresi uygulamasının çok uzun süre sürdürülebilir olmadığına dair endişeler ve bunun yarattığı baskı
4. Yatırım yapılabilir ülke notunun kaybedilmiş olmasının makro veriler üzerinde yaratabileceği olumsuzluğun henüz piyasalar tarafından tam olarak algılanmaması
5. Referandum sürecindeki yaşanacak olan tüm gelişmeler ve Fırat Kalkanı ile ilgili süreç doların TL karşısında yüksek seyrini korumasının başlıca nedenleri olarak gözükmekte.
Teknik izlediğimiz seviyeler 3,76-3,79 bandında sıkışma ve 3,76 altına gerilemelerde yaşanan zorlanmalardır.
Ve Borsa neden yükseliyor?
Fitch değerlemesini 83.800 seviyesinde karşılayan BIST100 endeksinde, ki bu seviyeler böyle bir karar öncesinde endeksin yükseldiği seviyelerdi, Fitch ve S&P kararları sonrasında yaşanan %3’e yakın yükseliş , kimilerine göre doların geri çekilmesinin yarattığı iyimserlik, kimilerine göre doları yüksek seviyeden bozduran yabancının yeniden BIST’e girmesi (yabancı oranının 64,40’lı seviyelere çıkması gerekçesiyle), kimilerine göreyse de aracı kurumların takas hareketlerine bakarak daha önce de gündemimize gelen “HERİF”, yeni moda ismiyle ise “HİNTLİ HERİF”, neden olarak gösterilmekte.
Kimileriyse bu yükselişte yabancı ordinosu kadar algoritmik emirlerin de etkili olduğu görüşünde.
Bizim bu yükselişe bakışımız ise;
1. Not indirimi korkusunun ortadan kalkması,
2. Bu değerlemelere piyasanın alış yönünde verdiği tepki,
3. Piyasanın dolar bazında alıma uygun seviyelerde olmasının yarattığı pozitif etki,
4. Ve en önemlisi başta mali sektör olmak üzere hisselerin gerek F/K’larında gerekse bilanço döneminin başlayacak olmasının getirmiş olduğu pozitif etki ve piyasanın aşırı baskıdan kurtularak bu seviyeleri keşfetmesidir.
Ancak şu bir gerçek ki, yabancı payında da artışın bu yükselişte etkili olduğunu düşünüyoruz.
Adı “HİNTLİ HERİF” veya sadece “HERİF” olmasının önemli olmadığını, bu hareketlerin yerli ve yabancı yatırımcı kadar fonların alımlarından da kaynaklandığını düşünüyoruz.
BIST100 endeksi banka ve holding ağırlıklı bir endeks olduğu için, gelen alımların Halkbank-Garanti-Akbank-YapıKredi ve ISCTR’de olduğunu ve bu alımların endeksi 83.800’den 86.500 seviyelerine çıkardığını yineleyelim.
Öte yandan, S&P’nin geçtiğimiz gün 4 Türk bankası (Garanti/İş Bankası/Vakıfbank/YapıKredi) not görünümlerini durağandan negatife çekmesinin manidar olduğunu ekleyelim.
BİST100’de teknik izlediğimiz seviyeler 83.100-86.500 geniş bandı olurken, geri çekilmelerde 86.000, 85.700, 85.100 ve 84.500 önemsediğimiz seviyelerdir.
Belgin Maviş - A1 Capital
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:07)