Ana SayfaŞirket HaberleriNetaş zirvesi, şirketi, büyük hedefleri anlattı ---

Netaş zirvesi, şirketi, büyük hedefleri anlattı

4 / 9
Netaş zirvesi, şirketi, büyük hedefleri anlattı
02 Nisan 2014 - 08:57 www.borsaningundemi.com

“AKILLI MAHKEME, AKILLI HUKUK”

-Netaş’ın imzasını attığı önemli projeler neler?

Müjdat Altay: Adalet Bakanlığı’yla yaptığımız “akıllı mahkeme salonu” projesi bizim için çok önemli. Ben bu projenin dünyada çok az örneği olduğunu düşünüyorum. Dünyada bütün mahkeme salonlarının video konferansla donatılmış olması bence çok çok özel bir şey. Ve hukuk adına da çok büyük bir adım…

Çünkü bu bir çizgidir ve bu çizgiden öncesine baktığınız zaman alınan ifadeler, yargıcın veya avukatların konuşmalarının hepsi tekst halindedir. Hâlbuki o tekstlerdeki vurgularla veya virgülün nereye konduğuyla ifadeler ne kadar değişiyor diye düşündüğünüz zaman hakikaten bunun çok önemli olduğunu görüyorsunuz. Mesela bir tutuklunun başka yerden gelmesi yerine, video konferans ile ifadesinin alınabilmesi çok önemli. Hem bu kayıtların tutulması, hem geniş bant üzerinden bu kayıtlar vasıtasıyla video konferans yapılabilmesi teknolojik bir zıplamadır Türkiye için. Bu projeyi iki faz halinde aldık. İlk fazı 12 ay önce, ikinci fazı ise, 2014 Ocak- Şubat aylarında bitirdik.

“İKİ BÜYÜK BANKAYI BULUTA TAŞIDIK”

İkinci proje olarak bulut bilişim projelerimizden bahsetmek isterim. İki tane büyük bankamızla yaptığımız projeler bunlar. Bankaların tüm şubelerindeki çalışanlarının, kolaylıkla, minimum maliyetle birbiriyle görüşebilmesi, bu görüşmelerinde video konferans aracılığıyla yapılabilmesini sağlayan bu teknoloji elbette ki bundan ibaret değil. Aynı zamanda, bulut projesi olduğu için geniş bandı da kapsayan bir proje. Burada müşterilerimize, hem geniş bandı, hem onların daha akıllı ortamları kullanabilmeleri imkanını sağladığımızı düşünüyoruz.

Türkiye’de 2003 yılında Türkiye’deki geniş bant hat sayısı 60.000 idi. Mobil olarak ise geniş bant yoktu. Bugün baktığımız zaman, 2014 senesinde 12 milyon civarında sabit geniş hattımız var ve 4 milyon civarında da mobil geniş hattımız var. Türkiye’de geniş bantta müthiş bir zıplama oldu.

“GENİŞ BANDI KOBİ’LER DAHA ÇOK KULLANMALI”

Biz diyoruz ki Türkiye’nin verimliliğini artırması için bu geniş bandın verimlilik getiren alanlarda kullanılması gerekiyor. Bu arada geniş bandı KOBİ’ler daha çok kullanmalı. Bizim Netaş olarak bu tür çalışmalarımız var. Operatörlerimizle de paylaşıyoruz. KOBİ’leri daha verimli hale getirmek de bizim için adeta bir sosyal sorumluluk projesi. Bakın dünyada bir şirketin bir anda milyar dolara çıkması 2-3 sene. Biz KOBİ’lere o anlamda gidebilmenin yollarını da araştırıyoruz. Bankaları bir şekilde anlatmış oldum. Ama genel endüstride de geniş bandın çok rahat bir şekilde kullanılacağını düşünüyorum. 

Üçüncü alan da şu anda statlarda yaptığımız e-bilet ve onun çevresini dolaşan akıllı stat projesi. Burada da hem biletleme tarafında, hem diğer giriş-çıkış- kontrol gibi alanlarındaki çalışmalarımız devam ediyor.

“NEREDE HIZ VARSA ORADA VARIZ”

Hızlı tren projesine gelince; “nerede hız varsa orada varız”.  Bu bizim 10-15 yıldır üzerinde olduğumuz bir konu. Biz GSM-R konusunda araştırma geliştirme de yapıyoruz. Bu konuda çalışan bir Ar-Ge ekibimiz ve bu ekibin projede çok emeği var. Biz Türkiye’de ne satıyorsak bir yerde Ar-Ge’sini de yaparız. Böyle de güzel bir iş sürecimiz var. Hızlı tren tabii ki Türkiye’nin ihtiyacı ve olması gerekiyor. Trafiğin tamamını karayoluna veya havayoluna yığarak bir noktadan bir noktaya gidemiyorsunuz. Ekonomik olarak hızlı tren biraz gecikmiş olsa bile, en yeni teknolojileri kullanmak açısından doğru bir yaklaşım ve yatırım.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • seref yardımcı03 Nisan 2014 00:17

    Bır sırketı ıkı defa batırmak herkese nasıp olmaz mujdat efendı bu sadece sana nasıp olcaktır.Daha kac kısıyı soyacagınııyı hesapla senın uzmanlık konun bu..Soyacak kısı kalmayınca batmaya mahkumsun utanmaz adam....................

  • netaş102 Nisan 2014 14:50

    MKK ya kote ettiğiniz 8M hisseyi önce kaldırın!

  • netaş02 Nisan 2014 13:21

    kaldır artık şu kote edilen lotları hisse çıksın artık. yeter 2,5 yıl çektirdikleriniz

  • krn-i02 Nisan 2014 12:06

    Netaş CEO’su C. Müjdat Altay ve Netaş CFO’su İlker Çalışkan,bunların Türkçe karşılığı yokmu biz neden yabancı makam isimleri kullanıyoruz yabancı olunca ne oluyor ne zaman biz sömürge devleti olduk ta bu yabancı makam isimleri kullanıyoruz yazıklar olsun size

  • benden başka zarar eden yok herhalde02 Nisan 2014 11:00

    benden başka zarar eden yok herhalde. tebrik ederim herkes mağdurluktan kurtulmuş.

  • 20 maloluş nasıl düzelecek02 Nisan 2014 10:47

    20 tl maloluş nasıl düzelecek. O kadar zarar nasıl düzelecek. bıraktım kar etmeyi paramızı nasıl kurtaracağız. Birileri bir de buna yanıt verirse çok sevinirim