Öyle görünüyor ki, Türkiye 2019'a bir resesyonun içinde giriyor. Hükümet de bunu kabul etmiş olmalı ki, 2019 büyüme hedefi yüzde 2,3'te kalıyor. Beklentiler bunun da altında hatta negatif büyüme oranlarına işaret ediyor. Bu nedenle işsizlikte yükseliş bekleniyor. 2018'de yüzde 20'yi aşan enflasyonun 2019'da yüzde 16 dolayına ineceği tahmin ediliyor. Dolar kurunun tekrar yükselip 6 TL'yi aşacağı öngörülüyor. Faizde fazla düşüş yaşanması zor görünüyor. Hükümet, ihracattaki artışın sürmesini ve ithalatın ise tekrar yükselişe geçmesini hedefliyor. Cari açıkta 2018'de başlayan düşüş süreceğe benziyor. Bütçe açığında yükseliş devam edecek gibi. Küresel ekonomideki büyümenin ise yüzde 3,5 dolayında olacağı öngörülüyor.
BÜYÜME
Türkiye ekonomisi 2018'i yüzde 2-3 arası gibi düşük bir büyümeyle kapatmaya hazırlanıyor. 2017'de yüzde 7,4 büyüyen Türkiye'nin 2018'de böyle sert fren yapmasına finansal piyasalarda yaşanan kriz neden oldu. 2017'deki hızlı büyüme cari açığı yükselmişti. Cari açığın finansmanı kısa vadeli sermaye girişine dayandığı için, ekonomi finansal piyasalardaki gelişmelere çok hassas hale gelmişti. Nitekim, önce bahar aylarında alınan erken seçim kararı ve sonrasında da yaz aylarında ABD ile yaşanan gerginlik kısa vadeli sermaye girişinde bir "ani duruş"a (sudden stop) yol açıp ekonomiyi krize soktu. Bu ani duruşla kurlarda yaşanan sıçrama bir yandan enflasyona yansıyıp satın alma gücünü ve dolayısıyla özel tüketim harcamalarını aşağı çekerken, diğer yandan da döviz borcu yüksek şirketlerin TL cinsinden borç yüklerini arttırarak yatırımları azalttı. Bunun sonucunda da ilk çeyrekte yüzde 7,2 ve ikinci çeyrekte yüzde 5,3 olan büyüme üçüncü çeyrekte yüzde 1,6'ya düştü. Öncü göstergelerden gelen sinyallere bakılırsa, dördüncü çeyrekte ise ekonomide küçülme yaşandı gibi görünüyor.
Ekonomideki bu küçülmenin 2019'un ilk çeyreğinde de sürmesi bekleniyor, iktisatçılar iki çeyrek üst üste küçülmeyi resesyon olarak tanımladıkları için, bu da ekonominin 2019'a bir resesyonun içinde girdiği anlamına geliyor. Türkiye'de resesyonlar genelde dört çeyrek sürüyor. Yine böyle olursa, 2019'un ilk üç çeyreğini resesyonda geçireceğiz demektir. Nitekim bu nedenle 2019'a ilişkin büyüme öngörüleri çok düşük düzeyde kalıyor. Hükümet 2019'da ekonominin yüzde 2,3 büyümesini hedeflerken, Merkez Bankası'nın Beklenti Anketi'nin aralık ayı sonuçlarında 2019 yılı büyüme beklentisi yüzde 1,5 olarak görünüyor. IMF'nin Türkiye'ye ilişkin 2019 yılı büyüme tahmini yüzde 0,4'te kalıyor. OECD ve Avrupa Komisyonu ise 2019'da Türkiye ekonomisinin küçüleceğini tahmin ediyor. OECD yüzde 0,4 küçülme beklerken, Avrupa Komisyonu'nun küçülme öngörüsü ise yüzde 1,5'i buluyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:19)