Yapılandırma nasıl olmalı?
Son dönemde büyük grupların borçlarını yeniden yapılandırma haberleri ile üst üste gelen konkordato haberleri gündemi meşgul ediyor. Reel sektörde yaşanan sorunlar bankacılık sektörü açısından da batık kredi oranlarında, izlemeye alınan kredilerde olumsuz sinyaller olarak karşımıza çıkıyor. Yaşanan bu olumsuz süreçle birlikte Türkiye Bankalar Birliği (TBB) önce 100 milyon TL üstü kredilerde ve sonrasında KOBİ'ler için yeniden yapılandırma konusunda çalışmalara başladı.
İş dünyasının en önemli gündem maddesi olan kredi yeniden yapılandırma süreçleri ve bu süreçte neler yapılması gerektiği gibi konularda merak edilenleri 7 soruda derledik. Uzmanların bu konudaki görüşlerini ve önerilerini de aldık.
Ağustos ayında yaşanan döviz kurlarındaki hızlı artış ve faiz artırımıyla birlikte, kısa ve uzun vadeli finansal borçları bulunan şirketlerin borç yükleri arttı. Cirosunu TL olarak yapan döviz borçlusu şirketler, TL cinsinden borç ödemeye yetişmemeye başladılar. Borçlarını ödeyemeyerek konkordato kararı aldıran şirketlerin sayısı büyük bir hızla artıyor. Her gün büyüklü küçüklü pek çok şirketin konkordato ilan ettiği haberlerini duyuyoruz. Yine büyük küçük pek çok grup borç yapılandırmasına gitmeye başladı. Bunlar arasında Yıldız Holding, Doğuş Holding gibi Türkiye'nin büyük grupları da bulunuyor.
Yaşanan sorunların hızlı bir şekilde artması nedeniyle Türkiye Bankalar Birliği (TBB) şirketlerin finansal sektöre olan borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda bankalarla bir "Çerçeve Anlaşma" imzaladı. Çalışma kapsamında yeniden yapılandırma için banka, faktoring gibi finans kurumlarına toplam borcu 100 milyon TL ve üzeri olan şirketlerin başvurabileceği belirtiliyordu.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:08)