Akbank Ekonomik Araştırmalar
Cari açıktaki iyileşme sürüyor...
Cari işlemler açığı, dış ticaret açığındaki daralmanın devam etmesinin olumlu etkisiyle Şubat ayında 3,2 milyar $ olarak gerçekleşti. 12 aylık kümülatif cari açık rakamı Aralık 2013’teki 65 milyar $ seviyesinden 62,2 milyar $’a geriledi. 2,8 milyar $’lık bu iyileşmenin 1,6 milyar $’ı altın ticareti kaynaklı iyileşmeden kaynaklanıyor.
Sermaye hesabında Şubat’ta 2,6 milyar $ giriş kaydedildi. Ocak ayında 3,1 milyar $ çıkış görülmüştü. Portföy yatırımlarından çıkış sürerken, bankaların ve firmaların dış borçlarını rahatlıkla çevirmeye devam ettikleri görülüyor. Bankaların dış borç roll-over rasyosu %151, reel sektörün ise %137 ile yüksek seyrediyor. TCMB’nin rezervleri 1,6 milyar $ artış gösterirken, net hata noksan kaleminde ise 2,2 milyar $ giriş oldu.
TCMB, altın ithalatı kaynaklı olumsuz seyrin ortadan kalkmasının etkisiyle önümüzdeki 6 ay boyunca manşet cari açıktaki iyileşmenin sürmesini bekliyor.
Cari açık Şubat 2013’deki 5,1 milyar $’dan 3,2 milyar $’a geriledi. Cari açığın daha düşük gerçekleşmesinde, ihracatın artması ve ithalatın gerilemesi etkili oldu. İthalatta iç talebin yavaşlamaya başlaması ile 2013’de yüksek seyreden altın ithalatının normal seyrine dönmesi öne çıkıyor. Şubat’ta dış ticaret açığı yıllık %36 daraldı. Son dönemde ihracat siparişlerine ilişkin beklentileri gösteren öncü göstergeler de ihracattaki olumlu eğilimin sürdüğüne işaret ediyor.
12 aylık kümülatif olarak bakıldığında altın hariç cari açık rakamı Aralık 2013’teki 53,2 milyar $’dan, Şubat’ta 51,6 milyar $’a, altın ve enerji hariç cari açık ise aynı dönemde 4,1 milyar $’dan 2,0 milyar $’a geriledi.
Finansman tarafında ise:
Portföy yatırımlarında çıkış sürüyor: Şubat ayında hisse senedi ve DİBS’ten toplam çıkış 1,2 milyar $.
Hisse senedinde son 3 aydır çıkış görülüyor:. Aralık-Ocak’ta toplam çıkış 565 milyon $ olurken, Şubat’ta çıkış 84 milyon $ ile daha sınırlı gerçekleşti.
DİBS piyasasında ise Ekim ayından bu yana çıkış görülüyor: Şubat’ta çıkış 1,1 milyar $ oldu. Ekim 2013-Şubat 2014 toplam çıkış 4,6 milyar $.
Bankaların dış kredileri: Bankalar Şubat’ta nette yaklaşık 1 milyar $ borçlandı. Uzun vadede nette 352 milyon $, kısa vadede 607 milyon $ borçlandı. Sektörün uzun vadede dış borç döndürme rasyosu %151 ile yüksek.
Reel sektör ise Şubat’ta nette 1,1 milyar $ borçlandı: Uzun vade 406 milyon $, kısa vade 703 milyon $; roll over rasyosu: %137.
Mevduat: Varlık tarafında, bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 2,8 milyar $ azalış gösterdi. Yükümlülükler tarafında ise yurtdışı bankaların yurtiçi bankalar nezdinde tuttukları mevduatlarda 899 milyon $ çıkış görüldü.
Doğrudan yabancı yatırımlar (DYY): Şubat ayında net DYY girişi 877 milyon $ oldu. Cari açığın %27’sini karşılıyor.
bu kredi şirketlerin, manipülasyonudur, aldanmayın siyasi içerikli maksatlı karar alıyorlar kimse onları iplemiyor, körfez sermayeleri türkiye ye geliyor, adamlar türkiyeyi batırmak için maksatlı not düşürüyorlar, bu millet aptal değil artık yutmuyor
Pztesi döviz tavan, borsa taban.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:17)