Ana SayfaKulisMensa neden sermaye artırıyor?---

Mensa neden sermaye artırıyor?

9 / 9
Mensa neden sermaye artırıyor?
28 Şubat 2013 - 07:33 www.borsaningundemi.com

EVET RÜÇHANLARIMIZI KULLANACAĞIZ
Borsagundem.com: Yatırımcının 100 bin lotta 40 bin lira olan parası sermaye artırımından sonra nasıl bir rakam olacak?
Faik Ulutaş:
İlk gün bedelli hakkını kullanmadan önce yatırımcının yine 40 bin lirası var. Ama 40 bin lirası 15 bin lot hisse ve 30 bin rüçhan kuponu karşılığında yatırımcı şunu yapabilir. 30 bin tane rüçhan kuponu karşılığında bedelli sermaye artırımına katılmayacağım diyebilir, 30 bin rüçhan kuponunu hemen satar, 15 bin lotuyla buradan aldığı paranın toplamı yine 40 bin eder. Ben olsam, sermaye artırımına katılacak ekstra imkanım yoksa şöyle yaparım, rüçhan kuponunun bir kısmını satıp, aldığım parayla kalan rüçhanları kullanırım, bunu yapabilir. Veya hissenin kendisini satıp öbür tarafta rüçhan kuponları zaten duruyor, buradan aldığı parayı buraya yatırabilir. Yatırımcı ‘katılacak mı, katılmayacak mı?’ bunun kararını vermiş olur.
Borsagundem.com: Yatırımcı bunu bilmiyor mu? Satmıyor mu?
Faik Ulutaş
: Evet bilmiyor ve satmıyor. Hakkını da kullanmıyor.
Borsagundem.com: Sermaye azaltımı artırımı sonrası yeni bir bedelli sermaye artırımı gibi bir planınız var mı?
Faik Ulutaş
: Mensa bedelli sermaye artırımını 2010 yılı içerisinde OYP içerisinde yaptı. Üç yıldır karnemizde herhangi bir bedelli sermaye artırımı yok. 2010 yılından önce ise 2005 yılında yaptık ancak 2005 yılında halka açıklık oranımız yüzde 15’ti. O zaman asıl parayı (Ulutaş) şirketi koydu. Zaten Mensa’nın sermayesi de 18 milyondu. Bunların dışında iki defa patron şirket alacaklarını tahsis olarak sermayeye ekledi ama biz de durum daha farklı oldu. 2008 yılında 40 kuruştan işlem görüyordu. Ulutaş’ın 45 milyon TL alacağını bir dönem hisseye çevirdik. Bir kalemde 30 milyon alacağımızı sildik, başka şirkette olsa eminim ki 45 milyon lira işletilir, yürür, tırmanır 60 milyon lira olur ve hisse fiyatı ne zaman yukarıdaysa o zaman tahsisli yapılır. Biz en son bedelli sermaye artırımını 2010 yılında yaptık, daha öncesinde yok. 2010 yılında da zorunluluktan dolayı başvurduk. Şu anda bedelli sermaye artırımı ihtiyacımız var. Bundan sonrası için umarım sermaye artırımı ihtiyacımız olmaz. Çünkü şirket bu sermaye artırımını yaptığında özsermayesi de oldukça yükselecek, yeni bir iş ile ilgili finansman ihtiyacı olduğunda daha geleneksel kaynaklardan, mesela bankalardan finansman imkanı doğacak.
Borsagundem.com: Buradaki bir sıkıntı da diyelim ki bedelli oldu yatırımcı katılmadı, rüçhanları sattı, siz mi alacaksınız yâ da almak durumunda mısınız? Şirket kullanmak zorunda mı?
Faik Ulutaş
: Önce birincil piyasa açılıyor, birincil piyasada satılan kısım satılıyor, satılamayan varsa sermaye eksik tescil ediliyor ve işlem tamamlanıyor. Ben aslında sermaye artırımı başlarken şirkete satılmayan payların tarafımdan satın alabileceğine yönelik taahhüt vermeyi tasarlıyordum ama SPK’nın son dönemde aldığı kararlardan sonra bu biraz zorlaştı.
Borsagundem.com: Geçmişte kullanılmayan rüçhanlar şirket tarafından kullanılacaktır deniliyordu, ve kullanılıyordu. Bu durumda ortak değil de şirket kullanabiliyor mu?
Faik Ulutaş:
Hayır, şirket kullanamaz.
Borsagundem.com: Peki, sizin yüzde 20 payınız var, şirket onu kullanacak mı?
Faik Ulutaş: Evet, rüçhanlarımızı kullanacağız.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)