Ana SayfaKulisMaya tuttu, dev firmalar halka açılacak---

Maya tuttu, dev firmalar halka açılacak

2 / 3
Maya tuttu, dev firmalar halka açılacak
13 Kasım 2012 - 07:17 www.borsaningundemi.com

ARACI KURUMLAR VE BORSA GÖZETİMİNE DE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
·        Peki, kötü örnekler de açısından tedbir alınamaz mı? Bir şirket halka açıldıktan 6 ay sonra halka arz fiyatının 4’te bir altında hisse satıyor. Bir kural konulamaz mı, “İki yıl boyunca hisse satmayacaksın, bedelli sermaye artırımı yapmayacaksın” diye?

Bazı firmalara bu şartı koyuyoruz zaten. Ama her şeyi biz göremeyiz. Aracı kurumlar ve borsa gözetimine de büyük görev düşüyor. Bir de yatırımcı ayağı var. Borsada işlem yapmak demek, sermaye yapısını, geleceğe dönük planlarını incelediğiniz bir şirkete karda ve zararda ortak olmak demek. Hisse senedine hazine bonosu mantığıyla yatırım yapmak, önünde sonunda yatırımcısını mutsuz eder. Yatırımcı 1 liralık hisse üç ayda 10 lira olduğunda hemen alım yapıyor, düşünce feryat ediyor. Bizlerin sürekli üzerinde durduğu uzun vadeli yatırım mantığının önemi burada bir kez daha ortaya çıkıyor. Anlık reflekslerle yatırım yapmak, bilinçli bir strateji değil. Yatırımcılarımızın, bilinçli ve donanımlı olması, verdikleri kararlar için çok önemli.
·        Piyasa kurallarını kendi çıkarları için kullanan şirket patronları için ne düşünüyorsunuz? Sonuçta İMKB’nin tarihi, manipülatif hareketlerin şirket patronundan bağımsız olmadığına dair örneklerle dolu.  
Piyasamızda kötü niyetli patron sayısı az. Bazıları da kandırılıyor. Burada bir kurumsal finansman kültür eksikliği var. Önemli olan likiditenin sağlanması. Bu süreç yurt dışında da böyle işlemiş. New York Borsası’nda da, Japon Borsası’nda da çok var böyle firmalar ama piyasa o kadar büyük ki sistemik risk arz etmiyor.
Şirketin kendi paylarının yüzde 10’unu alma hakkı olduğu gibi satma hakkı da var. Şöyle bir şey olabilir; halka arz sırasında şirket kendisi de yüzde 10 pay alır ve kasasına koyar. Ardından da gerektiğinde program dahilinde alır ya da satar. Bu izahname ile de baştan duyurulabilir. Biz bunu İstanbul Borsası için de düşünüyoruz. Sonuçta yatırımcının ortak olduğu şirket satıyor ya da alıyor. Para da yine küçük yatırımcının ortak olduğu şirketin kasasına giriyor. Alınan mal da herkesin, satılan mal da herkesin. Bu yeni kanunda da var.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)