Ana SayfaKulisMaya tuttu, dev firmalar halka açılacak---

Maya tuttu, dev firmalar halka açılacak

1 / 3
Maya tuttu, dev firmalar halka açılacak
13 Kasım 2012 - 07:17 www.borsagundem.com

ELİF BATU YENER - BORSAGUNDEM.COM/ÖZEL
Yasa sonrası ilk kez Borsagundem.com’a konuşan SPK Başkanı Vedat Akgiray, arkadaşımız Elif Batu Yener’in sorularını cevaplandırdı. Vedat Akgiray, halka arzlarda yaşanan yatırımcı mağduriyetleri konusunda atılan ilk adım olarak yeni kanunda yer alan ‘izahnameyi’ anlattı. SPK Başkanı Akgiray, ‘kötü niyetli patronlar’ için de düşüncelerini bizimle paylaştı. İşte büyük ses getiren dev röportajın ikinci bölümü…
·        Halka Arz Seferberliği sürecinde beklediğiniz karşılığı buldunuz mu? Halka arzlarla ilgili gelişmeler sizi tatmin ediyor mu? Halka açılma koşullarının yumuşatılması ile birlikte mağdur olduğunu iddia eden yatırımcı sayısı da arttı. Kapıyı herkese açmak doğru bir karar mı?  
Şunu söyleyebilirim; maya tuttu. Birçok büyük firma da hazırlık yapıyor. Birçok aile şirketinin gündeminde artık halka açılma var. Hedefimiz bu piyasaya gelebilen herkesin gelmesi. Tek kriter, yeni kanunda da belirttiğimiz gibi izahname. İzahname hazırlamaya çok önem veriyoruz. Uzun değil anlaşılır izahname. Yatırımcı olabilecek riskleri görsün ona göre gelsin.
Bazı detaylar dışında genel olarak halka arz seferberliği çalışmalarını başarılı buluyorum. Seferberlik başladığından bu yana halka arz sayısı 70-80’i buldu. Bunların 10-15’i yatırımcılar açısından ilk anda beklenen etkiyi yaratmadı belki ama gerisi gayet güzel. Halka Arz Seferberliği ile birlikte irili ufaklı şirketlerin İMKB’de işlem görüyor olmasına yönelik eleştiriler var. Şu kararı vermek lazım; biz kapıyı kapatalım, kimse halka açılmasın, sadece büyük firmalar gelsin. Peki, küçük firmalar ne yapacak? Küçük firmalar ihtiyaç duydukları finansmanı nereden bulacak? Şimdi ABD’de seçimler oldu göreceksiniz, orada da benzer bir uygulama olacak. Küçük firma sayısı artsın diye orada da kuralları yumuşatacaklar. Borsalar artık sadece büyük ve zenginlerin olduğu yerler değil. Düzenleyici ve denetleyici kurumların sistemi doğru yapılandırması, yatırımcının ise bilinçlendirilmesi gerekiyor. Böylesi ortamda borsada işlem gören irili ufaklı firmalar, yatırımcıya alternatif yaratılması bakımından önemli. Bu noktadan hareketle SPK olarak yatırımcı eğitimi seferberliği de başlattık.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)