Ana SayfaEmlakLondra'dan İstanbul'a konut fiyatları---

Londra'dan İstanbul'a konut fiyatları

2 / 5
Londra'dan İstanbul'a konut fiyatları
08 Eylül 2014 - 10:46 www.borsagundem.com

Londra, İngiltere   

Londra'da ev sahibi olmak günden güne daha da popüler bir hal alıyor. Çünkü Londra sadece yeryüzündeherkesin yaşamayı arzu ettiği sayılı yerlerden biri değil, aynı zamanda güvenli bir yatırım bölgesi. Ekonomik koşullar ne olursa olsun,Londra'da ki ev fiyatları artan taleple de orantılı olarak durmaksızın yükselmeye devam ediyor. 
   

İngiltere ulusal istatistik merkezinin yayınladığı 2014 raporuna göre İngiltere'de konut fiyatları Haziran 2014 itibarı ile yıllık bazda %10,2 artmış durumda.Yıllık enflasyon ise 2014 Temmuz verilerine göre %1,6.Konut fiyatlarındaki artış ülke geneline yayılırken, en yüksek artış oranları yine Londra'da göze çarpıyor. Doğu bölgelerdeki artış oranı %7,9, Güney Doğu bölgesindeki artış oranı %9,7 olurken, Londra'daki konut fiyatları artışı oranı %19.3 oldu. 
   

İngiltere'de ortalama konut fiyatı Haziran 2014'te 276,000 Pound oldu. Londra, 499,000 Pound ortalama ile en yüksek konutfiyatlarına sahip bölge olma özelliğini sürdürüyor. Londra, Güney Doğu ve Doğu Bölgesi'ndeki konut fiyatları İngiltere ortalaması olan 265,000Pound'un üzerinde. Londra ve Güney Doğu Bölgesi haricindeki ortalama konut fiyatı ise 201,000 Pound.
   

Londra'da konut fiyatlarındaki bu hızlı artışın nedenleri şöyle açıklanabilir:Dışarıdan gelen nüfus ve buna bağlı olarak artan talep,merkez bankasının uyguladığı genişleyici para politikalarıyla düşen faiz oranları, Londra'nın dünyanın önde gelen finans merkezi olarak gelişmeye devam etmesi ve bunlara karşın yeni yapılan konut arzının düşüklüğü Londra'daki ev fiyatlarının artmasındaki temel nedenler.   

Bir ekonomide konut fiyatlarının değerinin üstünde mi yoksa altında mı olduğunu anlamak için kullanılabilecek bir ölçüt konut fiyatı/kira oranıdır (pricetorentratio). Amortisman süresi olarak da ifade edilen ve konut fiyatının yıllık kira bedeline bölünmesiyle elde edilen bu oran genelde hisse senedi değerlendirme mantığıyla konut satın almak için ödenen bedellerin kira geliri karşılığında kaç yılda geri döneceğini hesaplamaya yarar. Oran, eğer 15'ten küçükse konutu satın almak kiralamaktan daha çok tercih edilebilir eğer 20'den büyükse kiralamak satın almaya tercih edilebilir.

   

2014 yılında, İngiltere'de konut fiyatı/kira oranı yaklaşık 37.Londra merkezde (Chelsea, Kensington, Knightsbridge, Kuzey Mayfair) 60 m2bir evin ortalama fiyatı 895,000 Pound iken aylık kirası 2,500 Poundcivarında ve metre kare arttıkça ortalama fiyat artışı da hızlanıyor.Kensington'da 90 m2 bir evin fiyatı 1,392,000 Pound iken, aylık kirası 3,100 Pound civarında. Londra merkez'de, 120m2bir ev 2,485,440 Pound iken aylık kira getirisi 4,337 Pound'dur. Bu oranlar Londra'daki konut fiyatlarının günden güne şiştiğinin bir göstergesi.
   

Diğer taraftan IMF de Mayıs 2014'te bu görüşü destekler nitelikte bir rapor yayınladı. Raporda, artan konut fiyatlarının insanları, gelir ve faizlerdeki ani değişim risklerine karşı korumasız bıraktığını ifade eden IMF, İngiltere Merkez Bankası'na da konut balonunu önlemek adına kademeli önlemler alması için çağrıda bulundu. Rapor ayrıca, Londra'da tavan yapan konut fiyatlarının ülke geneline yayıldığına dikkat çekerek balon oluşmasına ilişkin de işaretler bulunduğunu ilave ediyor. IMF, raporunda makro ihtiyati politikaların konut piyasasından kaynaklanabilecek finansal risklere karşı ilk önlem olarak düşünülmesi gerektiğini de belirtiyor. 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)