Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMetal erimesi---

Metal erimesi

3 / 4
Metal erimesi
29 Ağustos 2018 - 14:17 www.borsaningundemi.com

Aynı şekilde kurşun fiyatları 6 Haziran’da tonu 2 bin 531 dolardan 19 Temmuz’da 2 bin 133 dolara indi. Nikel ise 5 Haziran’da 15 bin 757 doları gördükten sonra 19 Temmuz’da 13 bin 425 dolara inerek yüzde 15 geriledi. Ağustos’un ilk haftasına doğru, ton başına 14 bin doları test etse de bu seviyeyi aşamadı.

Zirveden itibaren fiyatlardaki gerilemenin yüzde 20’ye yaklaşması, bakırın ayı piyasası bölgesine yaklaştığı şeklinde değerlendiriliyor. Metal fiyatlarındaki düşüşte sadece ticaret savaşları değil, küresel ekonomideki dengeli büyüme döneminin sona erdiğine ilişkin kaygılar da etkili oluyor. Geçen yılki senkronize küresel büyüme trendinin sona yaklaşması ve Çin, Avrupa ve gelişen ekonomilerde yavaşlamanın başlaması, metallerde talebin azalacağı beklentisini güçlendiriyor. Fed’in faiz artırımlarıyla değer kazanan dolar ve dolara dayalı yüksek borçları olan ham madde üreticisi gelişmekte olan ülkelere ilişkin kaygı da emtia fiyatlarını baskı altına aldı.

Bakır, konut inşaatından, tüketim ürünlerine ve otomobillere kadar değişik sektörlerde kullanıldığından birçok ekonomist ve finans uzmanı tarafından gelecekteki ekonomik eğilimler için önde gelen bir gösterge olarak kabul ediliyor.

Citigroup ise bakırdan uzun vadede ümitli... Küresel ticaretteki gerginliğin yarattığı düşüşün uzun vadede alım fırsatı yarattığını belirten Citigroup, küresel ekonomik büyümenin devam etmesinin yanında arzdaki artışın yavaşlamasının da fiyatları baskılayacağını tahmin ediyor.

Citigroup’un emtia uzmanları Max Layton ve Tracy Liao yazdıkları raporda, bankanın halen 6 bin 200 dolar civarında olan ortalama fiyatı 2022 yılında ton başına 8 bin, 2028 yılında ise 9 bin dolar olarak tahmin ettiğini belirtti. Citigroup uzmanları şehirleşmedeki artışın, yenilenebilir enerji ve elektrikli otomobillere talep büyümesinin bakıra talebi artıracağını buna karşılık arzın buna karşılamakta zorlanacağım vurguluyor.

Citigroup’un uzmanları “Bakıra, potansiyel ticaret savaşının ötesinde bakıyoruz. Uzun vadede bakırda temel göstergeler sağlıklı. Gelecek 10 yılda özellikle arz artışındaki yavaşlama nedeniyle, bakırın fiyat olarak diğer emtia fiyatlamalarından daha iyi performans göstermesini bekliyoruz” görüşünü dile getiriyor.

Bakırın hem coğrafi hem de sektörel olarak çeşitlenmiş talep taban bu metali ticaret savaşının olumsuz etkilerine en hassas ham madde haline getiriyor. Ancak uzmanlar yine de en büyük alıcı olan Çin’in fiziki talebinin hala güçlü olduğunu belirtiyor.

ING Bank fiziki piyasada talep azalmasının henüz yaşanmadığını ve fiyatlarda kademeli olarak yeniden yükselişin görüleceğini savunuyor. Bu nedenle fiyatların fiziki talep kesilmediği sürece yeniden ton başına 7 bin dolarlı seviyelere çıkacağı öngörülüyor. Kuşkusuz ticaret savaşının uygulamaya konulacak misillemeler büyümesi ile küresel üretim iştahında durgunluğa yol açacak azalmalar yaşanmadığı sürece...

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)