Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGeniş kapsamlı kar tahmini analizi---

Geniş kapsamlı kar tahmini analizi

12 / 12
Geniş kapsamlı kar tahmini analizi
21 Temmuz 2018 - 08:57 www.borsaningundemi.com

Brent petrol fiyatları Mart ayı sonundaki 69,33$/varilden Haziran ayı sonunda 79,17$/varile yükselmiştir. Bu durum akaryakıt ve petrol türevi satan firmalarda (özellikle Tüpraş) oldukça yüksek stok karı kaydedilmesine neden olacaktır. Diğer taraftan, Akdeniz rafineri marjları ise ilk çeyrekte iyileşmenin ardından ikinci çeyrekte de toparlanma kaydetmesine karşın bir önceki yılın aynı dönemine göre yine de düşük seviyede kalmıştır. Bu durumun Tüpraş'ın marjlarına geçen yılın aynı dönemine göre baskı yapması beklenmekle birlikte, ilk çeyreğe göre yüksek stok gelirinin de katkısıyla Tüpraş'ın olumlu bir görüntü sergileyeceği öngörülmüştür. Aygaz'ın da Tüpraş'ın karındaki artışa paralel ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre karında artış beklenmektedir. Petkim tarafında ise, etilen nafta marjında ikinci çeyrekteki daralmaya karşın, ilk çeyrekteki plansız duruşun olmayışı nedeniyle marjlarda iyileşme beklenmektedir.

2018 yılı Nisan-Haziran döneminde otomotiv ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre %4,3 azalmış ve 343.335 adet olarak gerçekleşmiştir. 2017 yılı 2. çeyrekte ihracat artışı %24,8 ile yüksek bir artış kaydetmişti. Söz konusu dönemde, üretim %6,1 gerilemeyle 418.002 adet olmuştur. Yurtiçi satışlar ise %20 azalmış ve 201.582 adete gerilemiştir. Yurtiçinde özellikle Euro'nun TL karşısında değer kazanmasına bağlı olarak araç fiyatlarının yükselmesi ve kredi faizlerindeki yüksek seviyeler araç talebini olumsuz etkilemiştir.

Otomotiv ihracatındaki %4,3'lük düşüşe karşın, Ford Otosan'ın ihracatı adet bazında %7,5 artmıştır. TOFAŞ'ın ise yurtdışı satışları ise %6,1 gerilemiştir. TOFAŞ'ın yerli hafif araç satışlarındaki düşüş sebebiyle toplam hafif araç satışları %28 gerilerken, Ford Otosan hem yerli hem ithal hafif araç satışlarındaki düşüşler sebebiyle toplam hafif araç satışlarında %25,3 gerileme kaydetmiş durumdadır. Öte yandan, yüksek ihracat geliri kaydeden TOFAŞ ve Ford Otosan için kurların yüksek seyri satış gelirlerine olumlu yansımaktadır. Bu nedenle, her iki şirketin karlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre artış kaydetmesi beklenmektedir.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nce yayınlanan havayolu yolcu ve uçak istatistiklerine göre Türkiye geneli havalimanlarından, Nisan-Haziran döneminde, hizmet alan yolcu sayısı %11,9 artışla 54,6mn olmuştur. Türk Hava Yolları'nın ise Nisan-Haziran döneminde yolcu sayısı %9,7 artış ile 18,9mn olmuştur. Yolcu doluluk oranı ise geçen sene aynı döneme göre 2,5 puan artışla %80,2'ye yükselmiştir.

TAV'ın hizmet verdiği havalimanlarındaki yolcu sayısı da ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre, yeni eklenen Antalya Havalimanı'nın da olumlu katkısıyla, %36,7'lik oldukça yüksek artış kaydederek yaklaşık 39,1mn kişiye yükselmiş (Antalya Havalimanı hariç artış oranı %10,2) ve iyi bir görüntü sergilemiştir. TAV'ın faaliyet gösterdiği havalimanlarındaki ticari uçuş sayısı da %29,6 oranında artarak 265.502 adet olmuştur. Tüm bu gelişmeler, THY ve TAV'ın ikinci çeyrek finansallarının olumlu olacağına işaret etmektedir.

Yılın son çeyreğinde konut kredi faizlerindeki belirgin artış yılın ilk çeyreğinde devam etmiş ve yılın ilk çeyreğinde ortalama konut kredi faizleri %14,6 olmuştu. Yılın ikinci çeyreğinde; Mayıs ayında başlatılan kampanyalarda bazı bankalar konut faiz oranlarını eşik %1 oranının altına çekmiş, ayrıca bazı firmalar da %5 peşinat ve %20 indirim kampanyası başlatmıştı. Bu kapsamda, faiz ve kurlardaki yükselişe rağmen, yapılan kampanyalara bağlı olarak yılın ikinci çeyreğinde konut kredi faizleri ortalama %13,9 olarak gerçekleşmiştir. Diğer yandan, bu yılın ikinci çeyreğindeki konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre %4,1 oranında artış göstermiş ve 329bin adet olmuştur. Faizlerde yapılan kampanyalar ile birlikte ipotekli satışların oranı Haziran ayında %39,9'a kadar yükselmiştir. Nisan ayında bu oran %27,1, Mayıs ayında %30,8 idi. Yıllık kredi artış oranı hızındaki düşüş eğilimi ise yapılan kampanyaların etkisiyle bir miktar yavaşlamıştır. Haziran ayı itibariyle konut kredileri hafif de olsa 200 milyar TL'nin üzerine çıkmıştır. Son olarak, TCMB'nin açıkladığı konut fiyat endeksinde ise en son açıklanan Mayıs ayı verilerine göre yıllık konut fiyat artışı %10,6 olarak gerçekleşmiştir.

2018 yılı ilk çeyreğinde çimento üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %15'lik artışın ardından, yılın ikinci çeyreğine de olumlu bir görüntüyle başlanmıştır. Nisan ayında çimento üretimi bir önceki yılın ayına göre %8 oranında artış kaydetmiştir. Yılın ikinci çeyreğinin ilk ayında yurtiçi çimento tüketimi de %8 oranında artış kaydetmiştir. Yılın başlarında, bu yıl için yurtiçi tüketiminde %4-5 oranında artış beklenmekteydi. Çimento sektöründe geçtiğimiz yılın ilk yarısında kötü hava koşullarının da etkisiyle tüketim tarafında zayıflık gözlenmiş; yılın ikinci yarısında ise olumlu hava koşullarının da katkısıyla tüketimde toparlanma görülmüştü. Bu yılın ilk çeyreğinde talep koşulları iyi seyrederken, ikinci çeyrekte de yakalanan ivmenin devam ettiğini düşünüyoruz. Yılın ilk çeyreğinde yüksek enerji fiyatları ve TL'deki değer kaybının etkisiyle maliyetlerde oluşan baskı takip ettiğimiz şirketlerde satış fiyatlarına yansıtılarak hafifletilmiş ve marjlar bir önceki yılın aynı dönemine göre korunmuştu. Bu durumun ikinci çeyrekte de devam etmesi beklenmektedir. Ayrıca, alternatif enerji kaynaklarına yatırımların olumlu yansımaları da sürecektir.

Savunma Sanayii'nde, sınır komşularında yaşanan sorunlar ve jeopolitik riskler savunma sanayi harcamalarının doğal olarak artmasına neden olmaktadır. Bu durumun etkisinin ikinci çeyrekte de Aselsan'a olumlu katkı sağladığını düşünmekteyiz. Aselsan'ın ayrıca ikinci çeyrekte kur artışlarından olumlu etkilendiğini öngörmekteyiz. Diğer taraftan, Otokar'ın ikinci çeyrekte, düşük satış adetlerine bağlı olarak zayıf bir görüntü sergileyeceğini düşünüyoruz.

Tüm bu gelişmelere bağlı olarak yaptığımız tahminlere göre takibimizdeki banka dışı şirketlerde, toplam karın 2018 yılının 2. çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %3 oranında düşüş kaydedeceğini; bir önceki çeyreğe göre ise %32 oranında artacağını tahmin ediyoruz. Bir önceki yıla göre tahmin edilen gerilemede Türk Telekom'un kardan zarara dönmesi ve Tüpraş'ın karının azalması beklentileri etkili olmuştur. Bir önceki çeyreğe göre tahmin edilen artışta ise THY'nin bir önceki çeyrekte kaydettiği zarardan bu çeyrekte kara döneceği beklentisi ve Tüpraş'ın karının 1Ç18'e göre artacağı tahmini ana etken olmuştur. 

Ziraat Yatırım

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nihat21 Temmuz 2018 12:55

    İşin ilginç tarafı bizim bankaların tamamı kamu dahil 2002 yılından beri müthiş karlar yazıyor Avrupa bankalarının çoğu battı batacak notu düşürülen bizim bankalar oluyor! Ne kadar ilginç değil mi?