Ana SayfaKulisİşte Dolar’ın taptığı Türk---

İşte Dolar’ın taptığı Türk

4 / 5
İşte Dolar’ın taptığı Türk
28 Haziran 2012 - 06:50 www.borsagundem.com

14 BİN KONUTLUK PROJE
-İnşaat sektöründe hangi yatırımlarınız var?

Yeşil: Innovia projesiyle başladık. Bizim orada 380 bin metrekare arsamız var. Üzerinde 4.0 imar uygulaması yapıyoruz. Şu İstanbul sınırları içerisinde böyle bir arsa daha yok. 14 bin konut yapıyoruz bu projede. Bu arsayı tam 450 kişiden, yüzde 17 kat karşılığıyla topladım. Tam bir yılımı aldı. Burada 18 uygulamasını yaptık ve imarı onaylatıp büyüttük, sonra satışına başladık. Başlangıçta kurgusu doğru olduğu için bu proje başarılı oldu. İlk defa 69-79 bin liralık daireleri sıfır faiz ve senet sistemiyle sattık. Sonra millet, “Engin, paraları kapıp Amerika’ya kaçacak” diye söylenti çıkardı. Zaten Amerika’dan yeni gelmişim. Kimse demiyor ki, “Helal olsun, kim 79 liraya daire satar?”. 5 yıl sıfır faizli daire satıyoruz; her geleni senet sistemiyle konut sahibi yapıyoruz; insanlar, “Helal olsun” diyeceğine arkamızdan konuşuyor. Biz parayı almıyoruz ki, zaten insanlar 5 yıl vadeli ödüyor. Ben ABD’deki servetimi buraya getirmeye çalışıyorum, ama insanlar anlamak istemiyor.
-Innovia projesinin maliyeti nedir, ne kadar kaynak aktarmayı planlıyorsunuz?
Yeşil: Başlarken 100 milyon dolarlık bir proje bedeli vardı.
ENERJİDE YATIRIMLARIMIZ VAR
-Amerika’dan gelirken 100 milyon dolarınız var mıydı?

Yeşil: Vardı. Ama hepsini bu projeye yatırmadık. Hala para getirmeye devam ediyorum. İhtiyaca göre, kaynaklarımızı yatırıma yönlendirmeyi sürdüreceğiz. Şimdi enerji yatırımlarımız var…
-Innovia dışında inşaat sektöründe hangi projeleriniz var?
Yeşil: Faco projesi var. Büyükdere Caddesi’nde, Kanyon’un yanına yeni bir proje başlatıyoruz. Büyükşehirden geçti proje, Şişli Belediye’sinden ruhsatımızı aldık. Eski binayı yıktık, inşaat başladı.
-Bu bina Sapphire’den daha mı yüksek olacak?
Yeşil: Yok, yapamadık. Çünkü, İstanbul’un siluetinin bozulmaması için alınan kararlar nedeniyle yükseklikte sınırlama getirildi. 220 metre ve 55 kat olacak Faco projesi. Sapphire 264 metre. Yalnız bu bina enerji tasarrufu sistemi uygulanan çelik karkas sistemiyle yapılacak. Türkiye’nin en modern binası olacak.
-Bu projeyi Türk mimarları mı hazırladı? 
Yeşil: Yok, SOM denilen ABD’li şirket hazırladı. SOM, İkiz Kuleler’in yıkıldığı yere yapılan 3 kuleden -hatta ikisi bitti- ikisini çizen firma. 4 yabancı şirket arasından, yarışma sonucu belirledik SOM’u. Çok özel bir tasarım çalışması yaptırdık.
-Bu projenin size maliyeti nedir?
Yeşil: 80 bin metrekarelik bir proje ve maliyeti yaklaşık 200 milyon doları bulacak.
-Bu karda paranız var mı?
Yeşil: Burada iki ortağız, Metal Yapı Konut ile Zincir Yapı ismiyle ortak olduğumuz bir şirketimiz var ve bu şirketin içerisine 100 milyon sermaye koyduk. Ayrıca Zincir Yapı’nın Innovia İspartakule isimli bir projesi daha var. Oradan elde ettiğimiz kar ve özkaynaklarımızla bu yatırımı tamamlamayı planlıyoruz. 5 yılda bayağı yol aldık.
-Başka projeleriniz var mı?
Yeşil: Körfez’de 390 tane villa projemiz var. Bununla ilgili tanıtım yapıldı. Arkasından sıraya koyduğumuz Anadolu şehirlerinde projeler var. Silivri’de, Edirne’de, Adana’da yatırımlar yapacağız.
-İstanbul dışına da mı açılacaksınız?
Yeşil: İstanbul dışında villa projelerimiz olacak ağırlıklı olarak. Innovia konseptinde yaşam alanları kurmayı planlıyoruz. Daire fiyatına villa inşa edeceğiz. Yeni konseptim bu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)