Ana SayfaKulisİşte Azimut’un Türkiye planları---

İşte Azimut’un Türkiye planları

4 / 8
İşte Azimut’un Türkiye planları
16 Şubat 2015 - 12:56 www.borsaningundemi.com

TÜRKİYE’YE 400 MİLYON DOLAR FON GETİRİLDİ

-Azimut Global Portföy’ün yönettiği fonları anlatabilir misiniz? Azimut, Sukuk ve İslami tahviller konusunda etkin bir şirket, bu anlamda Türkiye’ye özel projeler var mı? Azimut Global bugüne kadar Sukuk ya da benzer İslami tahvillerin satışına aracılık etti mi? Türkiye’de Sukuk pazarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Abdullah Kunt: Bu tür şirketler genelde kendi fonlarını pazarlamak isterler. Azimut’la masaya oturduğumuzda yine benzer bir yapıyla karşılaşacağımızı düşünüyorduk. Çünkü Azimut’un portföyünde 60 tane fon var. Fakat onlar, “Biz Türkiye’nin hikayesine inanıyoruz, kesinlikle burada para toplayıp bunu yurt dışında yönetmeyi düşünmüyoruz, bilakis tam aksini planlıyoruz” dediler.  Bu bize sürpriz oldu. Aradan geçen bu süreçte Azimut bu noktadaki kararlığını bize fazlasıyla gösterdi. Sözünü tuttu. Hatta bırakın buradan yurt dışına para çıkışını, yurt dışından buraya gelen fon miktarı iki yıl içinde kabaca 350-400 milyon doları buldu. Bu çok ciddi bir rakamdır. Lüksemburg’da kurulan iki tane fon tamamen Türkiye’den yönetiliyor. Bunlardan bir tanesinin fon yöneticisi benim. Bu bir İslami yani Sukuk Fonu. Azimut bir işe soyunduğu zaman şöyle bir felsefesi var; bir işi yapacaksak, bu işi nasıl yapılması gerekiyorsa o şekilde yani dört dörtlük bir biçimde yapalım. Bugün Türkiye’de kurulmuş başka kira sertifikası, Sukuk fonları da var ve bunlar kira fetvası olan yani İslam bilginleri tarafından onaylanmış finansal enstrümanlara yatırım yapıyorlar. Ama fonların kendilerinin herhangi bir İslami Danışma Kurulu yok. Biz Azimut’la ortaklık gerçekleştikten ve bu fonu çıkarmaya karar verdikten sonra ilk yaptığımız işlerden biri, İslami finansın en aktif olduğu bölgelerden biri olan Dubai’ye yoğun ziyaretlerde bulunduk. Eğer bu işi yapacaksak bizim mutlaka ‘İslami Danışma Kurulumuzun olması gerektiğine kanaat getirdik. İslami Danışma Kurulu dediğinizde de bir kişiden oluşmuyor. Bizim İslami Danışma Kurulumuz’da bir Suudi Arabistanlı, biri Katarlı, biri Malezyalı değişik ülkelerden gelen farklı İslami görüşlerde diyebileceğim bir ordumuz var.

Çünkü siz bir işe dört dörtlük soyunduğunuz zaman piyasa ve yatırımcı bunu görüyor ve bunu bu şekilde fiyatlıyor. 2013 yılında Lüksemburg’da kurduğumuz Kira Sertifikası Fonu çıktığından bu yana ulaştığımız rakam 150 milyon dolar. 150 milyon dolar sahiden pazar için inanılmaz bir rakam. Bu rakama ulaşır mıydınız diye başında bana sorsaydınız, kesinlikle beklemiyordum. Ve çok hızlı büyüdü.

İslami finans alanında biliyorsunuz hükümetin attığı adımlar da var. İstanbul Finans Merkezi projesi de bunu destekler nitelikte. Fakat nüfusunun yüzde 90’ının üstünde Müslüman olan bir ülkede, bugün İslami finans diyeceğim yapının pazar payının olması gerekenden daha yüksek olması lazım.

Azimut, İslami finans yönünden Türkiye’de çok potansiyel görüyor ve birçok yabancı şirket coğrafyaya açılmak adına doğru kapı olarak nitelendiriyorlar. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)