ABD'nin New York şehrinde düzenlenen "İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör" isimli forum dizisinin ikinci etkinliğinde konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, İstanbul'un bölgesinde önemli bir merkez konumunda olduğunu, küresel boyutta bir merkez haline gelmek için de çalışmaya devam ettiklerini söyledi.
Turhan, NASDAQ OMX'le gerçekleştirilen işbirliğinin bir son değil, sonun başlangıcı bile değil, olsa olsa başlangıcın sonu olduğunu dile getirerek, "Bu ortaklık sadece teknoloji ortaklığı gibi düşünülse de aslında öyle değil. NASDAQ Borsa İstanbul'un yüzde 5'ini satın aldı. Dolayısıyla bu uzun dönemli bir yatırım" diye konuştu.
Borsa İstanbul'da her türlü finansal ürünün bir arada bulunabileceğine işaret eden Turhan, "Borsa İstanbul adeta finansal ürünlerin satıldığı bir kapalı çarşı" benzetmesini yaptı.
Turhan, 2002'den 2012'ye kadar Türkiye'de milli gelirin 3,5 katına çıktığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bu gayet hızlı bir büyüme. Bu kadar hızlı bir büyüme olduğunda normalde gelir dağılımının bozulmasını bekleriz ancak Türkiye'de gelir dağılımı iyiye gitti. Bildiğimiz kadarıyla dünyadaki tek örnek. Bu, hükümetin izlediği sosyal politikalar sayesinde gerçekleşti. Türkiye'de özellikle kızların eğitimine verilen önem arttı. Yaşlılara ve engellilere, psikolojik destek isteyenlere yapılan yardımlar, sağlık ve sosyal güvenlik konularında da önemli bir ilerleme kaydediliyor."
"TÜRKİYE'DE ÖZEL SEKTÖR KENDİSİ İÇİN ÇOK İYİ BİR GELECEK GÖRDÜ"
Turhan, yatırım noktasında hükümetler para harcamadıkça özel sektörün harcadığını, özel sektör para harcamadığında ise hükümetlerin harcadığını vurgulayarak, "Türkiye'de özel sektör kendisi için çok iyi bir gelecek gördü. Türk ihracatçıları dünyaya yaptıkları ihracatı artırdı. İhracattaki bu artışın da üretimdeki artışla meydana geldiği görülüyor" ifadelerini kullandı.
Orta sınıf geliştikçe daha iyi bir demokrasinin ortaya çıktığını aktaran Turhan, "Gittikçe büyüyen bir orta sınıf, dünyanın geri kalanıyla bir arada bulunma şansı... Türkiye her zaman Birleşmiş Milletler'in uluslararası kurallarına uyan bir ülke. Tüm bunlar ileriye yönelik pozitif noktalar. Negatif taraflarımızı da biliyoruz. Ben işe başladığımda ilk yaptığım şey Küresel Finans Merkezleri Endeksi'ne bakmak oldu. O zaman sıramız 74'tü, geçen sene 44'e yükseldik ve şimdi 47. sıradayız" bilgisini paylaştı.
Turhan, diğer rakiplerinden farklı olarak Türk ekonomisinin çok çeşitlendirilmiş durumda olduğunu aktararak, "Şu anda Avrupa'da satılan 3 buzdolabının 1 tanesi Türkiye'de yapılıyor. Örneğin Peru'ya küçük kamyonlar satıyoruz. Bu, çok esnek ve çok rekabete müsait bir durumda olduğumuzu gösteriyor. Türk ekonomisinde özel sektörün önemli bir payı vardır" şeklinde konuştu.
İstanbul'un her anlamda oldukça kuvvetli bağlantılara sahip bir konumda bulunduğunu vurgulayan Turhan, amaçlarının Borsa İstanbul'un sadece bölgedeki değil dünya çapındaki rolünü kuvvetlendirmek olduğunun altını çizdi.
Borsa İstanbul'un son 2 sene içerisinde finansal performansının çok başarılı olduğuna değinen Turhan, "Net operasyon karımızı neredeyse 2 katına çıkardık. Çok kısa bir süre öncesine kadar kar amacı gütmeyen bir kamu kuruluşuyduk ancak şimdi herşey değişti, biz de değiştik" dedi.
KOBİ'lere oldukça önem verdiklerini, sermaye piyasalarına katılımları ve halka açılmalarını desteklediklerini dile getiren Turhan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hiçbir ülke yok ki, Türkiye oraya bir şey satıyor olmasın. Batı en büyük pazarımız. Buradaki iş dünyası ABD'ye ihraç edilen ürünlerin kesintisiz ve devamlı aynı kalitede olmasını istiyor. Finansman tutarları o kadar büyük ki, zaman zaman bu tutarlar şirketlerin kendi imkanlarının üzerine çıkabiliyor. KOBİ ölçeğindeki firmalar, büyük ölçekli firmalar gibi yurtdışı finansman kaynaklarına kolaylıkla ulaşamamakta. Bu yüzden KOBİ'ler için tek çözüm sermaye piyasaları. Biz, Borsa İstanbul olarak KOBİ'ler için bir sistem kurduk. Herhangi bir şirket kolaylıkla bu sisteme dahil olabilir."
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:24)