2013 yılında temel zorluk dengeli büyüme olacak. TCMB bugüne kadar, global piyasalardaki belirsizliklere rağmen, fiyat ve finansal istikrarı hedefleyen alışılmışın dışında bir politikayı başarı ile uyguladı. 2013 yılında temel zorluk ikinci bir reyting artışı öncesinde yaşanabilecek yoğun sermaye girişleri karşısında büyüme dengelerini korumak olacak. Temel risk faktörleri, dışarıda Avrupa’da krizin tekrar derinleşmesi, ABD ekonomisinde hızlı bir toparlanma neticesinde parasal genişlemenin sonlandırılması, Orta Doğu’da gerilimin artması içeride ise Merkez Bankası’nın büyümeye makro ihtiyati tedbirler yolu ile beklenenden daha sert müdahale etmesi olarak sıralanabilir.
Politik ve yasal düzenlemelerden kaynaklanabilecek riskler. Suriye ile tansiyonun tekrar yükselmesi ve Anayasa değişikliği ile ilgili olası bir referandum oylaması piyasalarda oynaklık yaratabilir. Öte yandan Rekabet Kurumu’nun bankalar ile ilgili yürütmekte olduğu soruşturmanın Mart ayında sonlanması bekleniyor. Buna ek olarak, bankaların ücret ve komisyonları ile ilgili yapılması planlanan düzenlemeler, banka hisselerinin performansını olumsuz etkileyecek neticeler doğurabilir.
Yeni gelecek arzlar mevcut hisseler üzerinde baskı yaratabilir. 2013 yılı için planlanan özelleştirmeler: Türk Telekom ($0.9 milyar), Vakıfbank ($1.9 milyar) ve Ziraat Bank ($5 milyar) hisse fiyatları üzerinde baskı yaratabilir. Öte yandan, reyting artışının tam arkasından mükemmel bir zamanlama ile gerçekleşen 2.5 milyar dolar tutarındaki Halkbank ikincil halkı arzının piyasa tarafından rahatlıkla hazmedilmesi söz konusu riskin yüksek olmadığını gösteriyor . IMKB’de yabancı oranı Halkbank arzından sonra %65 seviyesine yükselmiş bulunmakta. Kaynak girişinin devam etmesi ile oranın tarihsel rekor seviyeler olan %70’lerin üzerine çıkabileceğini düşünüyoruz.
Bankalar ve GYO’lar düşük faiz ortamından en çok yararlanacak sektörler. Kredilerde özellikle tüketici segmentindeki ivmelenme, ücret ve komisyon gelirlerinde baz etkisi nedeniyle beklenen artışlar, net faiz marjında beklenen daralmaya rağmen net karın büyümesinde etken olacak temel faktörler. TCMB’nin beklenenden önce kredi büyümesini yavaşlatmak amacıyla TL rezerv karşılıklarında artışa gitmesi bankalar ile ilgili olumlu görüşümüzün önündeki temel riski oluşturuyor. Son açıklanan rakamlara göre son 13 haftanın yıllıklandırılmış kredi büyümesi %19’a yükselmiş durumda, tüketici kredilerinde ise bu oran %21 düzeyinde. 2012 yılının tamamında ise toplam kredi büyümesi %16 olarak gerçekleşti. Mevcut büyüme dinamiğinin TCMB’nin kredi büyümesine müdahale etmesi için erken olacağını düşünmekteyiz. Fakat yılın geri kalanında toplam kredilerdeki büyümenin %15-20 aralığını ve tüketici kredilerindeki büyümenin ise %20-25 bandını aşması durumunda müdahale gelebilir. Bu konuda Merkez Bankası geçtiğimiz toplantısında TL munzamları sembolik bir düzeyde artırarak, kredilerin 2013’te %15’in üzerinde kalıcı ve %20’lerin üzerinde seyredecek olması durumunda müdahale edeceği mesajını verdi. Bu arada kredi büyümesi kompozisyonunda önemli olduğunu düşünüyoruz. Nitekim, proje finansmanı ve konut kredisi segmentindeki hızlı büyüme TCMB’yi rahatsız etmeyebilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:25)