Ana SayfaKulisİran’a altın ihracatının bilinmeyen yüzü---

İran’a altın ihracatının bilinmeyen yüzü

1 / 6
İran’a altın ihracatının bilinmeyen yüzü
18 Aralık 2012 - 06:52 www.borsaningundemi.com

SERAP SÜRMELİ/BORSAGUNDEM.COM
Borsagundem.com’un işin uzmanlarıyla konuşup kaleme aldığı “Kapalıcarşı’da Forex Kumarı” röportajında ikinci gün. Kapalıçarşı’nın ‘eski’ sakinlerinden, Altın ve Para Piyasası uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk bu kez de, İran’a altın ihracatını, altın işine girmek isteyen bankaları bekleyen zorlukları tek tek anlattı…
-Altın üreticisi değiliz ama satıyoruz, nasıl oluyor bu?
Mehmet Ali Yıldırımtürk: Biz bunu İran’a satıyormuşuz? Satabiliriz. Biz bunu İsviçre’ye satıyormuşuz? Satabiliriz. Nerede işlem görüyorsa oraya satılır. Altın nerede sıkışıyorsa oradan başka yere kayar. Petrol karşılığında adam altın istiyormuş verebiliriz. Sayın Enerji Bakanımızın söylediği gibi isterlerse patates veririz. Bunda bir sakınca yok ama, biz medya olarak ne yazık ki “İran’a altın satıyoruz nasıl olur?” diyoruz. Efendim cari açığımız iniyor, bu avantajı kullanıyoruz ne güzel işte. Yani muhasebeleştirme şeklinde bile olsa cari açıkta rakamlarda aşağı çekilme varsa uluslararası piyasalarda Türkiye görünüm itibariyle cari açığı düşüren bir ülke olacaktır. Çok avantajlı birşey. Efendim, “Nasıl gidiyor altın?” Ya kardeşim nasıl gidiyorsa gidiyor; ben dersem ki falan şekilde gidiyor, filan şekilde gidiyor, o şekildeki olan o pozisyona birileri baskın yaparsa, soygun yaparsa mağduriyetler oluşmaz mı?
İsviçre’deki vatandaş veya medya soruyor mu, “Altını nasıl gönderiyorsunuz?” diye. Uluslararası bir taşımacılık veya lojistik şirketiyle bu gönderilir. Biz neden bu kadar irdeliyoruz? Veya İsviçre’nin, Londra’nın nereye altın sattığını hangimiz biliyoruz, bir o sektörün içindekiler biliyor. Biz İran’a altın satıyormuşuz, tamam altın üreticisi değiliz ve bu çok sürdürülebilir bir şey değil. Toprak altından 30 ton altın çıkarıyoruz. Ama bu arada bir müşteri varsa, o müşteri oradan alışveriş yapamıyorsa ki Avrupa’nın uyguladığı petrol ambargosu nedeniyle İran Avrupa’yla işlem ve mal ticareti yapamıyor. Dolayısıyla İsviçre’den altın alacağı yerde bizden alıyor. Altın fiyatı dışarıdan gelen altınların yoğunluğu nedeniyle dış piyasa fiyatının ons ’unda 3 dolar, kiloda 100 dolar aşağıda işlem görüyor Türkiye’de. Bu ucuz altını bizden alacaktır. Çok doğal bu. Bu ticaretin ambargosu da yok yani…

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)