Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıInvestAZ uzmanları piyasaları yorumladı---

InvestAZ uzmanları piyasaları yorumladı

3 / 4
InvestAZ uzmanları piyasaları yorumladı
21 Kasım 2017 - 08:37 www.borsaningundemi.com

TL’deki Değer Kaybı ve Yüksek Seyreden Tahvil Faizleri, Endeksleri Baskı Altında Tutmaya Devam Ediyor...

BİST-100 endeksi geçtiğimiz haftayı haftalık bazda %2,5 düşüşle 106.239 seviyesinden tamamladı. Aynı dönemde Bankacılık endeksi %1,8 gerilerken, Sınai endeksindeki düşüş ise %4,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Endekslerdeki gerileme haftalık bazda üst üste ikinci haftada da devam ederken, sınai endeksindeki düşüşün, bir önceki haftadakinin aksine bankacılık endeksine göre daha yüksek seviyede gerçekleştiğini gözlemledik.  

Döviz kuru tarafına baktığımızda da, %50 Dolar, %50 Euro kurundan oluşan sepet kurun yeni tarihi zirveleri gördüğü ve böylelikle Euro TL kurunun da 4,61 seviyesinin üzerine yükselerek rekorunu yenilediğini gözlemledik. Faiz tarafına baktığımızda da 10 yıllık tahvil faizlerinin %12,55’e, 2 yıllık tahvil faizlerinin de %13,83 seviyelerine kadar yükseldiğini gözlemledik.

Bu hafta başında da endekslerde tepki alımları zayıf kalırken, satış baskısının arttığını ve aşağı yönlü hareketlerin devam ettiğini görüyoruz. Kur tarafına baktığımızda, haftasonu Merkez Bankası’nın Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine başlanmasına karar verildiğini açıklamasının ardından gelen olumlu tepkinin, daha sonra yerini yeniden satışlara bırakmış olduğunu gözlemliyoruz. Merkez Bankası, 2017 yıl sonuna kadar vadeli döviz satım pozisyon tutarının en fazla 3 milyar ABD doları olmasının planlandığını belirtirken, bu sene için ihale takvimini de açıklamıştır. 2018 yılında gerçekleştirilecek ihalelere ilişkin takvim de ayrıca daha sonra paylaşılacaktır.  

Yurtdışındaki gelişmelere baktığımızda, ABD tarafında vergi reform paketi Temsilciler Meclisi’nde kabul edilirken bu konudaki tartışmaların devam ettiğini gördük. Dolar endeksi haftayı hafif kayıplarla kapatırken, bunun sebebi olarak Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen paket ile Senato’da oylanması beklenen paket arasında farklılıkların bulunması ve bu konuda uzlaşma tarafında sorunlar çıkabileceğinin beklenmesi ve yine Senato tarafında Cumhuriyetçilerin az bir çoğunluğu olması dolayısıyla ikna edilemeyebilecek senatörlerin yasanın geçişinde engel teşkil edebilecek olmasıdır. Önümüzdeki günlerde bu konudaki gelişmeler takip edilmeye devam edecektir. Diğer yandan Avrupa tarafında Almanya’da uzlaşma çıkmaması ve koalisyon hükümetinin kurulamamış olması, Avrupa endeksleri ve Euro üzerinde önümüzdeki günlerde satış baskısını arttırabilir. 

Endekslerde yönün yeniden yukarı dönebilmesi için TL ve faizler üzerindeki baskının azalmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. BİST-100’ün fiyat kazanç oranının son 5 yıllık ortalamasına göre %13 iskontolu işlem gördüğünü gözlemliyoruz. Bankacılık hisselerinin fiyat kazanç oranı ise son 5 yıllık ortalamalarına göre %22 iskontolu işlem görmektedir. Buna karşılık TL’nin üçüncü çeyrek sonuna göre içinde bulunduğumuz dördüncü çeyrekte değer kaybetmeye devam etmesi, döviz kurunda açık pozisyonu bulunan şirketleri olumsuz etkilemeye devam edebilir. Ayrıca 2 yıllık tahvil faizinin %13,84, 10 yıllık tahvil faizi de %12,92’den işlem görmesi, önümüzdeki dönem için şirket değerlemelerinde aşağı yönlü revizyonlar gelmesine neden olabilir.

Türkiye ABD ilişkilerinin seyri bundan sonraki dönemde de politik tarafta önemini korumaya devam ediyor. Endekslerin yukarıda da belirttiğimiz gibi özellikle fiyat kazanç çarpanları açısından uygun seviyelerde bulunması, politik ve jeopolitik taraftaki risklerin azaldığına yönelik meydana gelebilecek her türlü gelişmenin, endekslerde yönün yeniden yukarı dönmesine yardımcı olabileceğini düşünüyoruz. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)