Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon verisine ekonomistlerden ilk yorum---

Enflasyon verisine ekonomistlerden ilk yorum

2 / 4
Enflasyon verisine ekonomistlerden ilk yorum
03 Ocak 2019 - 10:53 www.borsaningundemi.com

Alternatifbank/Şenol: TÜFE'de asıl gerileme yıl ortasından itibaren gündeme gelecektir

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, TÜFE'de ilk çeyrekte baz etkileriyle sınırlı artışlar görülmesi ardından TÜFE'de asıl gerileme eğiliminin yıl ortasından itibaren gündeme geleceğine dikkat çekerek, yıl sonunda TÜFE'nin %15'lere gerilemesinin mümkün olabileceğini, ancak yine de kur ve piyasa bazlı risklerin beklentilerin üzerinde yukarı yönlü riskler taşıyabileceğini söyledi.

Serdar Şenol Foreks'e yaptığı açıklamada, Aralık ayında TÜFE'nin aylık bazda %0.40'lık gerçekleşmeyle beklentilerin bir miktar altında kalan bir gerileme gösterdiğini kaydetti ve "Böylece yıllık TÜFE 2018 yılı Aralık ayında %20.30'a gerileyerek Ağustos 2018'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Piyasanın ve bizim beklentilerimizden daha sınırlı ölçüde gerileyen TÜFE'nin temel nedenleri ulaştırma sektöründeki gerilemenin nispeten daha zayıf kalması oldu." diye konuştu.

Şenol, akaryakıt fiyatlarında %7'leri bulan gerilemeye karşın ulaştırma sektörü fiyatlarında ancak %2.56'lık gerileme görüldüğüne işaret ederek, "TÜFE'nin alt kalemleri içerisinde gıda fiyatlarında

%1.1'lik artış görülürken, giyim sektörü fiyatlarında mevsimsel etkilerle %4.1'lik düşüş gözlendi. TÜFE'de gerileme eğiliminin Aralık ayında nispeten daha düşük düzeyde kalması piyasa açısından daha sınırlı TCMB faiz indirimi beklentisi açısından etkili olabilir." dedi.

Aralık ayında çekirdek TÜFE'nin aylık %0.45'lik gerilemeyle yıllık bazda %20.7'den %19.53'e gerileyerek yine Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemiş olduğuna değinen Şenol, şunları söyledi:

"Her ne kadar çekirdek TÜFE tarafında belirgin bir gerileme görülse de, bu gelişmede giyim sektörü fiyatlarındaki gerileme daha belirgin etkili olurken, sadece hizmet sektörü fiyat gelişimi açısından bakıldığında %14.67'den %14.46'ya ancak sınırlı bir gerileme görüldü. Bu anlamda, her ne kadar çekirdek TÜFE'de gerileme güçlü olsa da, hizmet sektörü fiyatlarındaki gerilemenin daha sınırlı kalması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın halen etkili olduğunu gösteriyor.

Üretici fiyatlarındaki gerileme eğilimiyse daha belirgin oldu.

Aylık %2.22'lik gerilemeyle yıllık bazda %38.54'ten %33.64'e belirgin bir gerileme gösterdi.

Manşet TÜFE tarafındaki gerileme daha sınırlı kalsa da, hem çekirdek TÜFE hem de ÜFE tarafındaki güçlü gerilemeler enflasyonun genel eğiliminde olumlu bir gösterge oldu. Buna karşın çekirdek TÜFE içinde hizmet sektörü fiyatlarında gerilemenin oldukça sınırlı kalması iyimserliği bir ölçüde sınırlıyor.

Enflasyonda manşet veride daha sınırlı bir gerileme görülmesine karşın çekirdek TÜFE ve özellikle de ÜFE tarafındaki gerileme eğilimi

TCMB'den beklentileri etkileyecektir. Daha sınırlı düzeydeki manşet

TÜFE piyasanın TCMB'den faiz indirimi beklentilerini bir ölçüde sınırlayabilir. Bu yöndeki gelişmeler şimdilik TL üzerinde sınırlı ılımlı etki yaratabilecektir.

TÜFE'de ilk çeyrekte baz etkileriyle sınırlı artışlar görülmesi ardından TÜFE'de asıl gerileme eğilimi yıl ortasından itibaren gündeme gelecek. Yıl sonunda TÜFE'nin %15'lere gerilemesi mümkün olabilecek.  

Yine de kur ve piyasa bazlı riskler beklentilerimiz üzerinde yukarı yönlü riskler taşıyabilir."


ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)