Ana SayfaPiyasaİki usta isimden yeni haftada piyasalar---

İki usta isimden yeni haftada piyasalar

2 / 3
İki usta isimden yeni haftada piyasalar
19 Mart 2017 - 10:28 www.borsaningundemi.com

89.500 ENDEKSTE TAKİP EDECEĞİMİZ EN ÖNEMLİ REFERANS NOKTASI

ÜZEYİR DOĞAN – GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ   

Dolar/TL 

Fed ve TCMB kararlarının ardından kurlarda başlayan düşüşün bu haftaya taşınıp taşınmayacağı merak konusu. Ocak ayı ortalarından itibaren TCMB’nin aldığı kararların kurlardaki volatiliteyi büyük oranda sınırladığını söylemek mümkün. Zaman zaman yurtiçi ekopolitik gelişmeler zaman zaman da başta Fed politikalarına yönelik açıklamalar olmak üzere yurtdışından gelen etki ile dalgalanan Dolar/TL’nin, TCMB’nin sıkı duruşu sonrası emsallerine göre daha fazla satılması için bir gerekçe kalmadığını, GLP’de yapılan son faiz artışının da bu dengeyi korumaya yönelik olduğunu düşünüyoruz. TCMB’nin faizler tarafındaki sağladığı bu dengenin kurlarda en azından referandum sürecine kadar daha stabil bir görünüm oluşmasını sağlayacağını düşünüyoruz. Perşembe günü alınan faiz kararının ardından Cuma günü TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti (AOFM) %11,29’a çıktı. Fonlama maliyetindeki bu artış, TL’nin değer kazanmasındaki ana etken konumunda. Fed’in yakın zamanda yeni bir faiz artışı düşünmüyor olması birkaç aylık süre içinde, siyasi ya da jeopolitik risklerde bir artış yaşanmaz ise, yeni bir faiz artışına ihtiyaç duymadan TCMB’nin kuru etkileme gücünü artırdı.

BIST 100

Geçtiğimiz hafta kurlarda görülen sert düşüşlere karşın BİST’in daha temkinli bir haftayı geride bıraktığını gördük. Hafta içinde Fed sonrası açılışta görülen boşluğu göz ardı ettiğimizde işlem saatleri içinde oldukça dar bir bantta seyreden seanslar izledik. Son günlerde piyasa üzerinde baskı oluşturan Fed ve TCMB toplantılarının önemli bir etkisinin görülmediği endekste, bu hafta haftalık rutin veri takviminin oldukça sakin olması teknik dinamiklerin daha fazla dikkate alınmasına neden olabilir. BİST 100’ün önceki hafta 89.500’ü kurduktan sonra yukarı yönlü hareketinin kısa sürmesi buradaki yorgunluğun bir sonucu. Bu hafta 89.500 endekste takip edeceğimiz en önemli referans noktası olacak. Bu seviyenin altında olacak kapanışlar orta vadeli en güçlü destek konumuna geçen 87.000’in test edilmesi ile sonuçlanabilir. Bu nedenle çok kısa vadeli işlemlerde bu seviyeye dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Tahvil 

Geçen haftaya hafif yükselişle %11,57 seviyesinden başlayan 2 yıl vadeli gösterge faiz hafta içinde %11,45-11,65 dar bandında dalgalandı. 10 yıllık tahvil faizi ise haftaya %11,24 seviyesinden başlayarak hafta içinde en yüksek %11,62, en düşük %10,94 seviyelerini görerek haftanın kapanışını %10,94 seviyesinden yaptı. Özetle, TCMB’nin sıkılaştırma adımlarına devam ettiği haftada, kritik Merkez Bankası toplantısı sonrasında tahvil faizlerinin gerilediğini gördük. Merkez Bankası tarafından 12 Ocak’tan bu yana düzenlenmeyen repo ihalesi geçen hafta boyunca da açılmadı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti hafta boyunca %10,80 civarlarında seyretti. Cuma günü ise bu oran %11,29’a yükseldi. Geçen hafta piyasalarda gözler 16 Mart Perşembe günü gerçekleştirilen Para Politikası Toplantısı’ndaydı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Geç Likidite Penceresi borç verme faizinde 75 bp artışa giderken diğer faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. TCMB bir hafta vadeli faiz oranını %8; gecelik borç verme faizini %9,25 ve gecelik borç alma faizini %7,25 seviyesinde korudu. Kararın ardından Fed toplantısı sonrası oluşan olumlu havanın korunduğunu ve tahvil faizlerinde geri çekilme yaşandığını gördük. Ayrıca geçen hafta Hazine tarafından salı günü 5 yıl vadeli değişken faizli devlet tahvili ihalesi düzenlendi. İhalede ROT dahil 1 milyar 634 milyon TL borçlanma gerçekleşirken, ortalama fiyat 98.723 TL, ortalama yıllık bileşik faiz %10,14 oldu. Bu hafta yurtiçi piyasalarda tahvil faizleri üzerinde etkili olabilecek herhangi bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Hazine tarafından 21 Mart Salı günü düzenlenecek 13 ay vadeli kuponsuz devlet ihalesi piyasalar tarafından takip edilecek. Fed ve TCMB faiz kararı sonrası Dolar/TL kurunun seyrinin ve yurtiçi siyasi gündemin tahvil faizleri üzerinde etkili olmaya devam edeceğini söyleyebiliriz.

Petrol

Haftaya 51,28 dolar seviyesinden başlayan brent petrol fiyatları önceki hafta yaşadığı sert gerilemenin ardından haftanın ilk üç gününde sınırlı bir yükseliş gösterdi. Suudi Arabistan’ın şubat ayında üretimini günlük 10 milyon varile çıkarması brent petrol fiyatlarını baskılayan bir gelişme oldu. Suudi Arabistan şubat ayında üretim miktarını artırması ile birlikte arz kısıntısını ocak ayına göre 3’te 1 oranında azaltmış oldu. Ayrıca perşembe günü Suudi Arabistan tarafından gelen ve haziran ayında son bulması planlanan arz kısıntısı uygulamasının gerektiği takdirde uzatılabileceğini ifade etmesi petrol fiyatlarını destekleyici bir gelişme olurken haber akışlarının etkisi ile brent petrol hafta boyunca dengeli bir seyir izledi. Hafta boyunca en düşük 50,23 ile 52,62 dolar arasında hareket eden brent petrol haftanın son işlem gününde 51,50 dolar civarında seyretti.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)