Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıICO’nun risklerine dikkat!---

ICO’nun risklerine dikkat!

3 / 3
ICO’nun risklerine dikkat!
03 Temmuz 2018 - 10:06 www.borsagundem.com

YEREL İŞLETMELERİN ERİŞİMİNE DAHA AÇIK OLMALI

-ICOTarın yalnızca bir avuç zengin yatırımcının işine yaramaması için ne olması gerekiyor?

-Daha geniş bir tabana sahip olmak için ICO’ların yerel berberlerin, tamirhanelerin, fırınların, kasapların ya da bunlar gibi yerel işletmelerin erişimine daha açık olması lazım. Bağımsız küçük işletmelerin sürece katılabilmesi ve müşterilerinin, yani o bölgede yaşayan insanların bu işletmelerin hisse senetlerini alabilmesi gerekiyor. Yerel pizzacınızın Papa Jolin’s olması ihtimalinin düşük olduğunu kabul ediyorsunuz, ama bu yine de iyi bir işletme ve ona yatırım yapabilirsiniz. Sorun, şu anda herkesin altın vuruşun, bir sonraki Google’ın peşinde olması. Yerel işletmeleri desteklemek ve 10 kat veya 100 kat getiri beklentisi içinde olmadan istikrarlı bir büyüme istediğiniz için daha fazla işletmeye yatırım yaparak sürece katılmalarını sağlayabilmek; söz konusu teknolojinin daha geniş bir kitle için yararlı olmasını sağlayacak olan şey.

Bu teknolojiyi gelecekte daha iyi bir sistem üretmek üzere nasıl uygulayabileceğimizi düşündüğümde aklıma hisse senetleri geliyor. IPO ifadesinin benim açımdan hiçbir mahzuru yok. Ancak IPO’lar şu anda sadece çok büyük şirketler için geçerli. Mesele, IPO için öngörülen sınırın çok daha aşağıya nasıl çekileceği. Şirketimin hisse senetlerini halka ihraç etme kavramı gayet güzel. Hissedarlığı kayıt altına almak üzere şu anda hangi veri tabanlarını kullanıyorlarsa, bunlar yerine blockchain’leri ve itibari paraları (token) kullanma kavramı; evet, isterseniz bunu da yapabilirsiniz.

-Arkada kalan işletmelerin işlerini toparlamasında bunun yardımı olur mu?

-Evet, bu bir olasılık. Ancak bu durumda regülasyonların buna uyum sağlamak için nasıl değişmesi gerektiğine de kafa yormalısınız. Bu, yerel borsalar ve New York Borsası’nın kurulduğu çınar ağacı zamanına dönmeye benziyor. Hedefimiz böyle bir dünya olmalı. Tüm bu ICO çılgınlığı en iyi ihtimalle bir katalizör, en kötü ihtimalle kasıtlı olarak yanıltıcı bir kavram ve tabir olabilir.

-ICO’ların hangileri doğru şekilde yönetiliyor?

-SAFT kullanıyorlarsa bu büyük olasılıkla iyiye işarettir. SAFT, itibari para satışlarının çerçevesini belirleyen hukuku formelleştirmeye çalışmanın bir yolu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)