Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıICO’nun risklerine dikkat!---

ICO’nun risklerine dikkat!

2 / 3
ICO’nun risklerine dikkat!
03 Temmuz 2018 - 10:06 www.borsagundem.com

ŞU ANDA HERKES ALTIN VURUŞUN PEŞİNDE

-Sizce bu yatırımlar neden bu kadar hızlı popülerleşti?

-İnsanlar birkaç bin dolar yatırıp birkaç sente bitcoin alan ve şimdi de multimilyoner olan insanları duydu. Arz tarafındaysa bir tanıtım yazısı yazabiliyor, bir internet sitesi kurabiliyor, bir bitcoin adresi alabiliyorsanız ve insanlar size milyonlarca dolar gönderiyorsa bu hayli baştan çıkarıcı bir durum oluyor. Aslında ürünü ortaya çıkarmadan önce çıkışa yönelebilirsiniz. Bu bazı insanlar açısından çok çekici. İşte asıl sorun da bu. Bu tür kolay para kazanma yolları kimleri cezbediyor? Tabii ki sanal para alan herkesi aynı kefeye koymak istemiyorum. Kimileri yalnızca akredite yatırımcılara satış yapmaya veya ABD menkul değerler yasasının SAFT’ı (bir yandan yatırımcılar için bazı güvenceler oluştururken diğer yandan da ABD'de menkul değerler hukukunun doğru tarafında durmaya çalışan bir sözleşme olan Simple Agreement for Future Tokens) kullanmaya çalışıyor. Ama pek çoğu. "İşte internet sitesi, işte tanıtım yazısı, borsaya kaydolun ve işe koyulun” gibi bir şey söylüyor. 2017 sonunda bu tür itibari paraların pek çoğunun değerinin 100 kat arttığını gördük ve insanları işin içine çeken de bu oldu. Bu tanıtım yazılarının çoğu ise insanları kandırıyor. Bu metinleri gerçekten okuyabilecek ve hangi teknik iddiaların sağlam olduğunu, hangilerininse olmadığını anlayabilecek insan sayısı oldukça az.

-Akredite yatırımcı, tanım itibarıyla para kaybetmeyi göze alabilir. O halde buradaki risk gerçekten nedir?

-Bu işe gözleriniz açık bir şekilde girer ve “Tüm paramı kaybedebileceğimi biliyorum ve bu parayı kaybetmeyi göze alabilirim” diyorsanız ortada bir sorun yok. Ama ICO’lar çoğunlukla akredite yatırımcılarla sınırlı değil ve birçok insan, “Bir koyup 100 alacaksınız ve bunun kötü gitme ihtimali neredeyse yok” düşüncesiyle bu işe giriyor.

-ICO’ların daha önce mümkün olmayan bir şeyler için mükemmel bir çözüm sunduğu durumlar var mı?

-Küçük şirketler açısından hisse senedi veya tahvil ihracının daha kolay olması gerektiğini savunan bir iddia var. Tarihsel olarak bakıldığında ülkenin her yerinde bölgesel borsalar bulunuyordu ve bu kav-ramı geri getirmek iyi olabilir. Böylece tüm paranızı bir S&P 500 takipçisine yatırmak yerine bir kısmım yerel işletmelerin oluşturduğu bir fona yatırabilirdiniz. İtibari paralar hisse senetleriyse ve yerel işletmelerin yeniden canlanmasına yardımcı oluyorsa bu iyi bir şey olabilir. Ancak bu yalnızca teknolojik bir sorun değil. Akredite yatırımcı mevzuatını nasıl reformdan geçireceğinizle ilgili bir durum da var. Aslında bu bir IPO (ilk halka arz). Günün birinde itibari paralar hisse senetlerini temsil edecek ve hisse senetleri de daha kolay satılabilecek. Umarım bu teknoloji bunda bir rol oynar, fakat bu ICO’lardan tamamıyla farklı bir şey.


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)