Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıICO’nun risklerine dikkat!---

ICO’nun risklerine dikkat!

1 / 3
ICO’nun risklerine dikkat!
03 Temmuz 2018 - 10:06 www.borsagundem.com

ICO’ların (initial coin offering) deyim yerindeyse “patladığım” söylemek hiç de abartılı olmaz. CoinDesk’e göre alıcılar, 20l6’da ICO’lara 256 milyon dolar, 2017’de 5,5 milyar dolar ve 2018’in yalnızca ilk iki ayında 3 milyar dolardan fazla para yatırdı.

Kulağa IPO (initial public offering / ilk halka arz) gibi gelmek üzere tasarlanmış ICO, yatırımcılara bir şirketin hisse senetlerini değil, kripto para sunuyor. Genellikle bu teklif, söz konusu paranın ilgili şirketin gelecekte belirsiz bir zamanda bir ihtimal üreteceği muğlak bir şekilde tanımlanan ürün veya hizmetlerin bir kısmını satın almanın bir yolunu sunacağını söylüyor.

Bu alana paldır küldür akan para, ICO ihraççılarını ve ellerindeki itibari paranın (token) değeri hızla artan ilk alıcıları zengin etti. Ancak bu durum aynı zamanda, ihtiyatsız yatırımcıların kandırılmasını durdurmak üzere piyasayı denetim altına almaya başlayan bazı ülkelerdeki düzenleyici makamları da harekete geçirdi.

Capital Türkiye, Bank of England’ın eski kripto uzmanlarından Robleh Ali’yle, yeni dönemin gözde yatırım aracı ICO’ların (initial coin offering) tehlikeli olup olmadığı ve nasıl daha kullanışlı hale getirilebileceği üzerine konuştu.

BU YATIRIMLAR NEDEN BU KADAR HIZLI POPÜLERLEŞTİ?

-ICO’larla ilgili temel yanılgıların neler olduğunu düşünüyorsunuz?

-ICO’larla ilgili sorun, iki ata birden binmek istemeleri. ICO kısaltmasının içinde yer alan “madeni para” (coin) sözcüğü, satılan itibari sembollerin para olduğunu ima ediyor. “İnitial coin offering” (ilk para arzı) ifadesi kasıtlı olarak, kamuya hisse senedi ihraç eden şirketlerle ilgili olan “ilk halka arzı” çağrıştırıyor. “Bu menkul değer değil, sadece para” diyerek bir yandan bitcoin atına binmek isterken, öte yandan hisse senedi satışlarının temelinde yatan “İleride çok değerli olacak bir işletmenin geleceğinde pay sahibi oluyorsunuz” atını da kaybetmemeye çalışıyorlar.


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)