ICO’ların (initial coin offering) deyim yerindeyse “patladığım” söylemek hiç de abartılı olmaz. CoinDesk’e göre alıcılar, 20l6’da ICO’lara 256 milyon dolar, 2017’de 5,5 milyar dolar ve 2018’in yalnızca ilk iki ayında 3 milyar dolardan fazla para yatırdı.
Kulağa IPO (initial public offering / ilk halka arz) gibi gelmek üzere tasarlanmış ICO, yatırımcılara bir şirketin hisse senetlerini değil, kripto para sunuyor. Genellikle bu teklif, söz konusu paranın ilgili şirketin gelecekte belirsiz bir zamanda bir ihtimal üreteceği muğlak bir şekilde tanımlanan ürün veya hizmetlerin bir kısmını satın almanın bir yolunu sunacağını söylüyor.
Bu alana paldır küldür akan para, ICO ihraççılarını ve ellerindeki itibari paranın (token) değeri hızla artan ilk alıcıları zengin etti. Ancak bu durum aynı zamanda, ihtiyatsız yatırımcıların kandırılmasını durdurmak üzere piyasayı denetim altına almaya başlayan bazı ülkelerdeki düzenleyici makamları da harekete geçirdi.
Capital Türkiye, Bank of England’ın eski kripto uzmanlarından Robleh Ali’yle, yeni dönemin gözde yatırım aracı ICO’ların (initial coin offering) tehlikeli olup olmadığı ve nasıl daha kullanışlı hale getirilebileceği üzerine konuştu.
BU YATIRIMLAR NEDEN BU KADAR HIZLI POPÜLERLEŞTİ?
-ICO’larla ilgili temel yanılgıların neler olduğunu düşünüyorsunuz?
-ICO’larla ilgili sorun, iki ata birden binmek istemeleri. ICO kısaltmasının içinde yer alan “madeni para” (coin) sözcüğü, satılan itibari sembollerin para olduğunu ima ediyor. “İnitial coin offering” (ilk para arzı) ifadesi kasıtlı olarak, kamuya hisse senedi ihraç eden şirketlerle ilgili olan “ilk halka arzı” çağrıştırıyor. “Bu menkul değer değil, sadece para” diyerek bir yandan bitcoin atına binmek isterken, öte yandan hisse senedi satışlarının temelinde yatan “İleride çok değerli olacak bir işletmenin geleceğinde pay sahibi oluyorsunuz” atını da kaybetmemeye çalışıyorlar.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:56)