Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHaftalık piyasa beklentileri---

Haftalık piyasa beklentileri

1 / 4
Haftalık piyasa beklentileri
30 Aralık 2013 - 14:20 www.borsagundem.com

BİST 100: Yurtiçi haberler ve veriler belirleyici olacak...

Geçtiğimiz hafta Avrupa’da 2.5 gün ABD de 1,5 gün Noel tatili olması nedeniyle veri akışı zayıftı. ABD tarafında Michigan Tüketici güven endeks, dayanıklı tüketim malı siparişleri, yeni ev satışları, haftalık işsizlik başvuruları beklenenden iyi gelirken, devam eden işsizlik başvuruları ve ev fiyatları endeksi beklentileri karşılayamadı. Yurt içinde ise kapasite kullanım oranı yükselirken, tüketici güven endeksi geriledi. Ancak yurt içinde asıl önemli veri akışı TCMB tarafında yaşandı. Salı günü basın toplantısı yapan TCMB 2014 yılı para politikası hakkında bilgi vermesinin yanı sıra son günlerde yurt içi siyasi risk sebebi ile hızla yükselen döviz kurlarına müdahale etti . TCMB 2014 yılı içinde sıkılaştırma  politikasına devam edeceğini, esneklik politikasından öngörülebilirlik politikasına geçileceğini yanı sıra Aralık ayından günde en az 450 milyon USD  3 milyar USD, Ocak ayında  günde en az 100 milyon USD olmak üzere 3 milyar USD, ayrıca zorunlu karşılıklarda yapılacak sadeleştirme ile 1 milyar USD , toplamda 7 milyar USD piyasaya enjekte edileceğini belirtti.  Ancak açıklamaların etkisi sınırlı kaldı. Açıklamalar ile BİST 100 endeksinde bir miktar toparlanma görülse de yurt içinde oluşan gündem sebebi ile siyasi riskin yükselmesi ile BİST 100’de sert bir düşüş görüldü. Yurt dışı borsaların aksine gerileyen BİST 100 endeksi  yaklaşık 66.000 seviyesindeki 200 haftalık hareketli ortalamasını kırdı ve haftayı 63.000 seviyesinin aşağısında kapattı.

Bu hafta Çin HSBC İmalat PMI, ABD  Tüketici güveni, işsizlik başvuruları ve Euro Bölgesi İmalat PMI verileri yanı sıra Euro Bölgesi ülkeleri İmalat PMI verileri takip edilecektir.

Bu hafta endekste  yurt dışı ve yurt içi kaynaklı iyimser bir hava oluşması durumunda 66.000 direncini yukarı kırılması halinde  68.000 seviyesi, yurt içinde BİST endeksleri açısından olumsuz olan haber akışının devam etmesi  ve 64.000 seviyesinin kırılması halinde 60.500-60.000 bandı,  ve 58.000 desteği hedeflenebilir. Endekste işlem gören şirketler piyasa çarpanlarına göre nispeten ucuz olmasına rağmen, hem risklerin yüksek olması hem de teknik eğilimin aşağı yönlü olması sebebi ile oluşabilecek satış baskılarına karşı dikkat edilmelidir.

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)