ATAÇ: 4 lira seviyesinden halka arz edilen ve yüklü miktarda yapılan ortak satışlarıyla 1 liranın altına gerileyen Ataç inşaat, 2012 Agustos ayında bedelli için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurmuştu. Dün açıklanan haftalık bültende bedelli sermaye artırımının yürürlükten kaldırıldığı duyurulmuştu ve bu karar yatırımcılar cephesinde büyük sevinçle karşılanmıştı. Ataç, bugün KAP'a yaptığı açıklamada, yeniden başvuru yapıldığını duyurdu. İşte o açıklama: "125 milyon TL'lık ödenmiş sermayemizin, rüçhan hakkı kısıtlanmak suretiyle 168.269.744 TL tutarında tahsisli artırılması ve artırılan bedeli temsil eden payların, şirketimizden olan alacaklarına mahsuben Halil Ataman, Hüseyin Çalık, Leyla Ataman,Fatma Kızılırmak , Sevinç Ataman ve İnci Ataman'a tahsis edilmesine ilişkin olarak SPK nezdinde bulunan kayda alma başvurumuz, yeni Türk Ticaret Kanunu ve Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun getirdiği uygulamalar nedeniyle 4 ocak 2013 tarihi itibariyle yenilenmiştir." Açıklamada, değişen şartlar ya da yasal düzenlemeyle ilgili başvuruda yapılan değişiklikle ilgili olarak çok fazla bilgi verilmiyor.
İŞTE ATAÇ'IN BEDELLİ HİKAYESİ
Şirket bedelli sermaye artırım kararı aldıktan hemen sonra borsagundem.com'da "Ataç zincirine bedelli halkası" başlıklı haberde önemli konulara dikkat çekilmişti.
İşte 31 Ağustos 2012 tarihinde borsagundem.com'da yayınlanan o haber:
Şirket kısa bir süre önce yalanlamıştı ama Ataç İnşaat’tan beklendiği gibi bedelli sermaye artırım kararı çıktı. SPK Haftalık Bülteni’ne göre şirket kısa bir süre önce 100 milyon liradan 125 milyon liraya bedelsiz olarak artırdığı sermayesini bu sefer 168 milyon lira artırarak 293 milyon liraya yükseltiyor. Ancak, sermaye artırımının ortakların yeni pay alma hakkının kısıtlanarak tahsisli olarak satılacağı belirtiliyor.
Tahsisli hisselerin dağılımı ise şöyle olacak;
- Halil Ataman 21.694.371 TL nakdi 11.396.371 TL iştirak hissesi satışından doğan alacak olmak üzere toplam 33.090.742 TL
- Hüseyin Çalık 15.790.662 TL nakdi 26.414.559 TL iştirak hissesi satışından doğan alacak olmak üzere toplam 42.205.221 TL
- Leyla Ataman 10.514.235 TL nakdi 20.468.022 TL iştirak hissesi satışından doğan alacak olmak üzere toplam 30.982.257 TL
- Fatma Kızılırmak 8.268.389 TL nakdi 15.277.128 TL iştirak hissesi satışından doğan alacak olmak üzere toplam 23.545.517 TL
- Sevinç Ataman tamamı iştirak hissesi satışından doğan alacak olmak üzere toplam 14.900.092 TL
- İnci Ataman 8.067.340 TL nakdi 15.478.575 TL iştirak hissesi satışından doğan alacak olmak üzere toplam 23.545.915 TL
KARAR GÜNLER ÖNCESİNDEN BİLİNİYORDU
Böyle bir kararın alınacağı günler öncesinden biliniyordu. Borsa forum sitelerinde 3 Ağustos tarihinde yazılan bir yorum şöyle:
“Nakit ödeme yapmayacaklar, tahsisli sermaye artırımı yapacaklar. 100.000.000 lot ataç hissesi varken misal %100 artırımla 200.000.000 lot olacak. artan 100.000.000 lotu 3 şirkete devredecekler. Toplam ödeyecekleri tutar 130.000.000 TL. ataç hisse senedinin son 100 veya 200 veya 300 günlük ortalaması alınacak (hangisi olacağına SPK karar verecek) diyelim ki bu ortalama fiyat 1.75 çıktı, o zaman 130.000.000 / 1,75 = 74.000.000 lot ataç hissesi verilecek. böylelikle satış yapan ortaklar dolaylı yoldan sattıklarını daha düşük bir bedelle yerine koyacaklar. Ortalama 1.90’dan sattılar diye hatırlıyorum, sonuçta bu fiyatın altından almak isteyeceklerdir. O yüzden fiyatı düşürmeleri en azından bu seviyelerde tutmaları gerek ki ortalama yükselmesin.”
YATIRIMCILAR TEPKİLİ
Hisselerin 3 liradan 9 liraya kadar yükselmesi ve ardından ortakların yüklü miktarda hisse satışına başlaması ve hisse fiyatının 1.60 liraya kadar düşmesinin ardından gelen bedelli sermaye artırımı ise yatırımcıların tepkisine neden oldu. Ataç hisseleri neredeyse her gün yeni bir spekülasyonla anılır oldu.
Haziran 2011 tarihinde halka arz edilen Ataç İnşaat, bir yıl gibi kısa sürede
İMKB’nin en spekülatif hissesi konumuna geldi. Hisseler 12.5 liradan satıldı. Daha doğrusu satılmadı, çünkü şirketin yüzde 15’i halka arz edilmek istendi ancak sadece yüzde 6’sı satılabildi. Bu satışın da bir kısmını patron kendisi aldı çünkü aksi halde halka arz gerçekleşemeyecekti. Şirket her ne pahasına olursa olsun halka açıldı ve ardından borsa operasyonları için düğmeye basıldı.
ÖNCE BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMI YAPILDI
Başarısız halka arzdan sonra şirket hisselerinin önemli bir kısmı patronların elindeyken Ekim 2001 tarihinde yani halka arzdan yaklaşık 5 ay sonra yüklü miktarda sermaye artırımı gerçekleştirildi. Sermaye 38 milyon liradan 100 milyon liraya çıkarıldı. 12,5 liradan halka arz edilen hisseler bedelsiz sermaye artırımı gerçekleştikten sonra 3 liraya kadar geriledi. Bölünme oranı dikkate alındığında hisselerin halka arz fiyatı yaklaşık 4.8 liraya denk geliyor. Yani Ataç hissesi alanlar sürekli kaybetti. Mayıs ayı başında ise şirketin tüm ortakları yüklü miktarda hisse satışına başladı. Ancak bu satışlar öncesi hisselerin bir anda 3 liradan 9 liraya kadar yükselmesi ise borsa kulislerinde, “ortak satışına zemin hazırlandı” şeklinde yorumlara yol açtı. Ve daha da önemlisi borsa yatırımcılarının Vicdansız kardeşler (eski Mübarek) ismini taktığı şahısların aracı kurumu Endeks Türev’e hisselerin blok olarak geçmesi kafalarda yeni soru işaretlerine neden olmuştu!
HALKA ARZ FİYATININ ÇOK ALTINDA HİSSE SATIŞI
6 ortak, Mayıs-Temmuz ayları arasında yaklaşık 40 milyon lot hisse satışı yaptı. Ortak satışından elde edilen gelir ise yaklaşık 60 milyon lira. Sermaye artırımları baz alındığında 4.80 lira olan Ataç İnşaat hisseleri ortak satışlarıyla 1.70 lira seviyesine kadar düşüş kaydetmişti. Ortak satışları bittikten sonra bu hisseler 1.60 liraya kadar geriledi. Ayrıca ortak satışı öncesi hisseler 3 liradan 9 liraya kadar yükselmişti. 9 lira seviyesinden hisse alan bir yatırımcının zararı yüzde 80’ni aşmış durumda. Yani 100 liralık Ataç hissesi alan bir yatırımcının parası 20 liranın bile altına geriledi. Peki, kim kazandı?
ŞİRKET, BEDELLİ ARTIRIMI YALANLAMIŞTI
Satış, sermaye avansı olarak gerçekleştirildi, yani ileride yapılacak bedelli sermaye artırımı için ortaklar parayı şirket hissesi satarak koydu. Sermaye avansı olarak yapılan satışlar sonrası borsa kulislerinde bedelli sermaye artırımı yapılacağı söylentisi çıktı ama şirket kısa bir süre önce bunları yalanladı. Bu arada da ortak satışları devam etti. Mayıs başından Temmuz ayına kadar 15 defa yüklü miktarlarda ortak satışı gerçekleştirildi.
Ardından yüzde 25 bedelsiz sermaye artırım kararı alındı. Bu karar da yüklü ortak satışlarına zemin hazırlamak olarak yorumlandı. Şirket sermayesinin 100 milyon liradan 125 milyon liraya çıkarılması SPK tarafından onaylandı ama henüz dağıtım tarihi belirlenmedi.
Bu arada hissede yaşanan olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerine düzenleyici ve denetleyici otoriteler kayıtsız kalmadı.
‘ÖZEL DURUM YOK’ DEDİ, 31 MİLYON LOT HİSSE SATTI
8 Mayıs 2012 tarihinde düzenleyici ve denetleyici otoriteler şirketten olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerinin nedeni açıklayarak kamuoyunu bilgilendirmesini talep etmiş şirket ise şu açıklamayı yapmıştı: “Tarafımıza yöneltilen, kamuya açıklanmamış özel bir durum olup olmadığı yönündeki soruya cevaben, kamuya açıklanmamış özel bir durum olmadığını beyan ederiz.”
10 Mayıs’ta ise ortakların yüklü hisse satışı başlamıştı. 18 Temmuz 2012 tarihinde yine otoriteler yaşanan olağan dışı fiyat ve miktar hareketinin nedenini açıklaması için şirkete ihtarda bulunmuş, şirket de Mayıs ayında yaptığı “Özel durum yoktur” açıklamasını tekrarlamıştı. Tahtada en son ortak satışı da 17 Temmuz tarihinde gerçekleştirmişti. Temmuz ayı sonlarına kadar devam eden ortak satışında 31 milyon 229 bin 179 adet hisse piyasaya sürüldü.
Şimdi gözler SPK’da! Bakalım tahsisli bedelli sermaye artırımı kabul edilecek mi? Kabul edilse bile hangi şartlar gündeme gelecek?
9 lira seviyesinden Ataç İnşaat hissesi alan ve birkaç ay içerisinde fiyatı 1.70 liraya gerilediği için büyük zarar yazan yatırımcıla,r SPK’nın bedelli sermaye artırımı ile ilgili kararını bekliyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:54)