FED YENİDEN POPÜLARİTESİNİ KAZANABİLİR
EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST
Geçtiğimiz hafta içerisinde ABD’de iç siyaset sahnesinde yaşananlar paralelinde küresel piyasalarda oynaklık yükseliş kaydederken, bir süredir yatırımcılar tarafında sorgulanan VIX endeksindeki sakin seyir de geride bırakılmış oldu. Global bazda siyasi ve diplomatiklerin risklerin piyasalarda yarattığı endişe ortamı paralelinde VIX Endeksi’nde sene başındaki %10 – 11 seviyelerinden %15’li seviyelere doğru artış görüldü. ABD’de Trump belirsizliğine ilişkin tedirgin atmosferden gelişen ülke para birimleri önemli ölçüde negatif etkilenirken, Türk Lirası söz konusu ülke para birimlerine eşlik ederek haftayı değer kaybı ile tamamladı. Genel çerçeveden değerlendirildiğinde Euro pozitif Dolar negatif gelişmelerin Türkiye varlıklarını pozitif etkilese de geçtiğimiz hafta global bazda yaşanan satış baskısına iştirak edilmiş oldu.
Makro gündem açısından haftanın genelinde ABD’de zayıf veri seti takip edildi. Zayıf makro görünüm ve siyasi tedirginlik paralelinde geçen hafta %100 oranına yakınsayan Fed’in Haziran ayındaki toplantısında faiz artırım olasılığı %90 seviyesine gerileme kaydetti. Bununla birlikte Fed’in faiz artışına ilişkin bir hikaye sunan enstrüman arasında yer alan ABD 10 yıllık tahvil faizi de %2,21 seviyesine kadar geriledi. Ancak bizleri bekleyen haftada bir süredir küresel piyasalarda popülaritesini kaybeden Fed, hafta içerisinde açıklanacak olan büyüme ve PMI verileri ile Fed üyelerinin gerçekleştirdiği konuşmalar paralelinde popülaritesini kazanabilir. Ayrıca bu hafta Fed’in en son gerçekleştirmiş olduğu toplantının tutanakları açıklanacak olup, Haziran ayına ilişkin faiz artırımı konusunda kararsız olan küresel piyasalar söz konusu tutanakların satır aralarında aranacak mesajlar ile Haziran ayında gerçekleşebilecek olan faiz artışının fiyatlanmasına neden olabilir. Gerek ABD’de siyaset sahnesinin hareketlenmesi gerek ABD’den gelen ekonomik verilerin faiz artışına ilişkin gerekli zemini oluşturmamaları nedeniyle fiyatlamalara konu olman Haziran ayı faiz artışı olasılığının yüksek sesle telaffuz edilmesi durumunda fiyatlamalar daha sert olacaktır.
Petrol cephesinde ise; 25 Mayıs 2017 tarihinde Viyana’da gerçekleşecek olan OPEC toplantısı öncesinde; 2016 yılı Kasım ayı toplantısında OPEC üye ülkeleri ve Rusya’nın dahil olduğu diğer üretici ülkelerin almış olduğu üretim kesintisi kararının 2018 yılının ilk çeyreğine kadar sürdürülebileceği beklentileri hafta içerisinde Brent Petrol fiyatını 52$ seviyesine kadar gelmesinde etkili oldu. Geçtiğimiz Kasım ayında alınan kararda; 2017 yılının ilk yarısında artan stokları azaltmak ve piyasayı yeniden dengelemek için üretimlerinin günlük 1.8 milyon varil azaltılmasının yanı sıra gerektiğinde kesintilerin altı ay daha uzatılmasına dair bir hüküm de yer alıyordu. Ancak söz konusu kararın oy birliği ile alınması gerekmekte olup, hafta içerisinde Suudi Arabistan ve OPEC dışı Rusya’dan üretim kesintisinin uzatılmasına ilişkin ılımlı söylemler geldi. Viyana’da toplanacak olan üretici ülkelerin toplantı sonucu piyasalar tarafından merakla bekleniyor olsa da, söz konusu toplantıdan üretim kesintisinin devamına yönelik bir karar çıksa dahi petrol fiyatları üzerinde kalıcı bir etki yapma olasılığını düşük görmekteyiz. ABD’nin kuzeyinde yatay sondaj ve hidrolik çatlatma gibi alışılagelmişin dışında olan yöntemlerle çıkarılan yeni kaynakların piyasalarda yer edinmesi küresel bazda petrol cephesinde arz dengelerini değiştirdi. Dünya günlük petrol üretiminin %35,6’sını sağlayan OPEC ülkeleri ise kaya gazı üreticileri ile girdiği fiyat rekabetinden 2014 yılının ortalarından bu yana zararlı çıkmaktalar. Bu sebeple üretim kesintisi devam edecek olsa da ABD’de petrol üretiminin artarak devam ediyor olması nedeniyle petrol fiyatının yükselişine engel olmaya devam edecektir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:11)