TÜRK KULÜPLERİNİN İFLASI NASIL ENGELLENDİ?
Türkiye ve Rusya’da ise altyapıya değil, transfere dayalı bir oyuncu profili var. Yaşı yüksek, tecrübeli ve kaliteli oyuncuları takımlarına katmak için kulüpler hem yüksek bonservis ödemeleri yapmak hem de oyuncuları gelmeye ikna etmek için daha yüksek yıllık ücretler teklif etmek zorunda kalıyor. Bozulma da tam olarak bu şekilde başlıyor. UEFA’nın aynı raporuna göre Türk kulüpleri gelirlerinin yüzde 89’unu, futbolculara ödedikleri yıllık maaş ve bonservis bedelleri için harcıyor. Dolayısıyla geriye ne borçlarını kapatabilecekleri ne de altyapıya yatırım yaparak kendi oyuncularını yetiştirebilecekleri bir bütçe kalıyor. Örneğin bu oran Portekiz’de sadece yüzde 27.
Transferlere yüz milyon Eurolar ödemelerine rağmen İngiliz kulüpleri bile gelirlerinin sadece yüzde 72’sini futbolculara ayırıyor. İspanya’da kulüp gelirlerinin sadece 58’i futbolcular için harcanıyor. Bu oran Hollanda’da yüzde 44, Almanya’da ise yüzde 55.
Sonuç olarak Türkiye’nin kurduğu futbol ekosistemi, sürdürülebilirlikten uzak ve kendi kendine yetemeyen bir yapı... Türk kulüplerinin bugüne kadar iflas etmelerini engelleyen tek şeyse gelir artışındaki inanılmaz hız. 2009-2015 döneminde Türkiye liginin gelirleri yüzde 73 arttı. Avrupa’da bu oranın üzerine sadece İngiltere Premier Lig (yüzde 81,9) çıkabildi. Türkiye Süper Ligi’nde son yayın ihalesiyle birlikte kulüplerin yayın gelirleri ise 2009’a göre yüzde 321 arttı. Sponsorluk ve ticari gelirler yüzde 24 büyüyerek 211 milyon euro oldu. Yeterince artmayan tek gelir kalemiyse Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde elde edilen başarılar karşılığında UEFA’dan alman primler. 2012-2015 arasında Türk kulüplerinin UEFA gelirleri sadece yüzde 12 artarak 33 milyon euro oldu. Üstelik bu alanda büyük ligleri bir kenara bıraktığımızda bile Türkiye, Rusya (81 milyon euro), Ukrayna (54 milyon euro), Yunanistan (37 milyon euro) gibi liglerin gerisinde kaldı. UEFA’dan elde edilen gelirlerin artmamasının sebebi elbette sportif anlamda Avrupa kulüpleriyle başa çıkılamaması. Bu sezon 112 milyon euro kadro değerine sahip Galatasaray’ın, Norveç’in 8 milyon euroluk Östersunds kulübüne, ardından 102 milyon euroluk kadrosuyla Fenerbahçe’nin de Makedonya’nın 10 milyon euroluk Vardar kulüplerine elenerek Avrupa Ligi’nin dışında kalması UEFA gelirlerinin neden artmadığını yeterince anlatıyor. 10 kata ulaşan bir kadro değeri farkına rağmen Türkiye’nin en büyük kulüplerinin, kağıt üzerinde kat be kat zayıf rakiplerine elenmesi ancak zamanında ve doğru kadroların kurulamamasıyla açıklanabilir.
ama borsa da spor hisseleri değerlemesine göre bu kulüplerin para basıyor olması lazım.
yabancıyı paralı bol keseden verirsen başka ne bekliyorsun işçi gariban vergi ödesin keyfini yancılar sürsün sonrada ağla
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:41)