Ana SayfaSporTürk futbolu için şok verimlilik raporu---

Türk futbolu için şok verimlilik raporu

1 / 7
Türk futbolu için şok verimlilik raporu
05 Ekim 2017 - 12:17 www.borsaningundemi.com

FORBES TÜRKİYE “FUTBOL VERİMLİLİK RAPORU”

Geçen yıl Kasım ayında Türkiye’nin, Avrupa’nın en büyük altıncı futbol ligi olduğu tescillendi. Katar merkezli Bein Media Group, yayın hakları için vergilerle birlikte yılda yaklaşık 600 milyon dolar ödemeyi taahhüt ederek beş yılık ihaleyi kazandı. Böylece 2021-2022 sezonu sonuna kadar Bein Media Group’un kasasında maç yayınları için 3 milyar dolar çıkacak. Almanya’nın Bundesliga’sındaysa yıllık yayın gelirleri 628 milyon euro. Dönemin döviz kuruyla Türkiye’de yapılan ihalenin değeri ise 555 milyon euro. Aradaki farkın sadece 73 milyon euro olduğuna bakarak Süper Lig’in marka değerinin ne kadar yükseldiğinden dem vurarak iyimser bir tablo çizmek mümkün. Halihazırda Türkiye futbolunu ve kulüpleri yöneten birçok ismin yaptığı gibi... Ancak bu tozpembe bakış açısı gerçeği yansıtmıyor.

Forbes Türkiye “Futbol Verimlilik Raporu”nu bu yıl beşinci kez yayımlıyor. Bu yılki rapor da, diğer dördü gibi Türk futbolunu yönetenlerin imza attıkları yanlış transferlerin kulüplerini dibe çekmeye devam ettiğini gösteriyor. Raporumuz, Türkiye’nin dört büyüklerinde (Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor) forma giyen 100 futbolcuyu aldıkları yıllık ücretler ve sportif performanslarını analiz ederek geçen sezonun en verimli ve gerçek maliyeti en yüksek oyuncularını sıralıyor. Liste ilk bakışta futbolcuların verimliliği sıralıyor gibi görünebilir. Ancak bu esasında kulüp yöneticilerinin ne kadar doğru transferler yaptığını ve temelde futbolu yönetenlerin verimliliklerini ortaya koyuyor.

Bu yaklaşımla Forbes Türkiye, bu yıl futbolcuların bireysel sportif-mali verimliliğini analiz ederken Süper Lig’de yarışan 18 takımı da aynı metodolojiyle inceleyerek Türkiye’nin en verimli yönetilen futbol kulüplerini belirlemeye çalıştı. Ancak Borsa İstanbul’da işlem gören dört büyüklerin dışında sadece Bursaspor ve Medipol Başakşehir’in mali verilerine ulaşılabildi. Ligde yer alan diğer 12 takımdaysa verileri elde etmek şöyle dursun, konuyla ilgili muhatap olunacak yetkili bulmak bile mümkün olmadı. Kulüplerin cevap vermediği ya da veremediği soru ise oldukça basitti: 2016-2017 sezonunda kulübünüz, futbolculara toplamda ne kadar maaş ödemesi yaptı?

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metin05 Ekim 2017 13:34

    ama borsa da spor hisseleri değerlemesine göre bu kulüplerin para basıyor olması lazım.

  • baturayersin05 Ekim 2017 13:03

    yabancıyı paralı bol keseden verirsen başka ne bekliyorsun işçi gariban vergi ödesin keyfini yancılar sürsün sonrada ağla