Ana SayfaDış PiyasalarFransa Avrupa'nın yeni korkusu---

Fransa Avrupa'nın yeni korkusu

9 / 12
Fransa Avrupa'nın yeni korkusu
24 Kasım 2012 - 08:22 www.borsaningundemi.com

Fransa'da şirket kârları düşüyor 
The Economist'e göre Fransa'nın krize yuvarlanmaması için Almanya modelinde "Mittelstand" tipi orta ölçekli firmalar ile yeni teknoloji şirketlerine ihtiyacı bulunuyor. Avrupa'nın en büyük ikinci otomobil üreticisi Peugeot aşırı üretim kapasitesinden dolayı küçülmeye giderken Renault da aynı problemi yaşıyor. Fransa'nın rekabetçilik sorununu gündeme getirircesine Peugeot ve Renault'nun sıkıntıları Alman otomotiv devi Volkswagen ile bu ülkenin öteki markalarının büyümeye geçtiği bir zamana denk geldi.
Fransa'da "endüstrisizleştiği" için küçümsenen İngiltere'de şu anda daha çok otomobil fabrikası olduğuna dikkat çekiliyor. Dergiye göre Fransa'nın halen bir dzi sektörde faal birinci sınıf şirketleri bulunuyor. Lastik üreticisi Michelin, içecek sektöründe Pernod Ricard, süpermarkette Carrefour, lüks eşyalarda LVMH, sigortada AXA, kozmetikte L'Oréal, bankacılıkta BNP Paribas ve Société Générale. Fakat The Economist'e göre bu tür listeler Fransız şirket dünyasındaki bazı problemleri de ortaya koyuyor. Bu sorunlardan biri Fransız şirketlerinin uzun süredir faaliyette olması. İkinci ise kâr marjlarının daha fazla düşmesi. Dergiye göre son 10 yılda finans sektörü dışındaki şirketlerin brüt işletme kârları 6 puan düştü. 2011 yılında Fransız borsası CAC-40 dışındaki şirketlerin kâr marjları son 25 yılın en düşük seviyesine indi.
Oysa Almanya'da kâr marjları yükseliyordu. Bir üçüncü nokta en iyi Fransız şirketlerinin çoğu kazançlarının büyük bölümünü yurtdışından elde ediyorlardı. Bu durum da son üç yılda neden CAC-40'da işlem gören şirketlerin küresel istihdamlarını yüzde 5 artırırken, Fransa'daki istihdamlarını yüzde 4 azalttıklarını gösteriyor. Başarılı şirketler arasında yer alan oto parça üreticisi Valeo CEO'su Jacques Aschenbroich Fransa'daki en önemli problemlerden birinin çok katı bulduğu emek piyasası olduğunu söylüyor. Aschenbroich özellikle Fransa eski Cumhurbaşkanı Lionel Jospin'in getirdiği haftalık 35 saat çalışma düzenine vurgu yapıyor. Sorunun çalışma sürelerinin haftalık 39 saatten 35 saate inmesinden çok bu düzenlemenin ücretlerin kısılmadan yapılmasından kaynaklandığını söylüyor. Amerikan General Electric'in Fransa'daki oparasyonlarını yürüten Clara Gaymard da Hollande hükümetinin eme piyasasında yapacağı reformlardan umutlu olduğunu söylüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)