Fransa'da şirket kârları düşüyor
The Economist'e göre Fransa'nın krize yuvarlanmaması için Almanya modelinde "Mittelstand" tipi orta ölçekli firmalar ile yeni teknoloji şirketlerine ihtiyacı bulunuyor. Avrupa'nın en büyük ikinci otomobil üreticisi Peugeot aşırı üretim kapasitesinden dolayı küçülmeye giderken Renault da aynı problemi yaşıyor. Fransa'nın rekabetçilik sorununu gündeme getirircesine Peugeot ve Renault'nun sıkıntıları Alman otomotiv devi Volkswagen ile bu ülkenin öteki markalarının büyümeye geçtiği bir zamana denk geldi.
Fransa'da "endüstrisizleştiği" için küçümsenen İngiltere'de şu anda daha çok otomobil fabrikası olduğuna dikkat çekiliyor. Dergiye göre Fransa'nın halen bir dzi sektörde faal birinci sınıf şirketleri bulunuyor. Lastik üreticisi Michelin, içecek sektöründe Pernod Ricard, süpermarkette Carrefour, lüks eşyalarda LVMH, sigortada AXA, kozmetikte L'Oréal, bankacılıkta BNP Paribas ve Société Générale. Fakat The Economist'e göre bu tür listeler Fransız şirket dünyasındaki bazı problemleri de ortaya koyuyor. Bu sorunlardan biri Fransız şirketlerinin uzun süredir faaliyette olması. İkinci ise kâr marjlarının daha fazla düşmesi. Dergiye göre son 10 yılda finans sektörü dışındaki şirketlerin brüt işletme kârları 6 puan düştü. 2011 yılında Fransız borsası CAC-40 dışındaki şirketlerin kâr marjları son 25 yılın en düşük seviyesine indi.
Oysa Almanya'da kâr marjları yükseliyordu. Bir üçüncü nokta en iyi Fransız şirketlerinin çoğu kazançlarının büyük bölümünü yurtdışından elde ediyorlardı. Bu durum da son üç yılda neden CAC-40'da işlem gören şirketlerin küresel istihdamlarını yüzde 5 artırırken, Fransa'daki istihdamlarını yüzde 4 azalttıklarını gösteriyor. Başarılı şirketler arasında yer alan oto parça üreticisi Valeo CEO'su Jacques Aschenbroich Fransa'daki en önemli problemlerden birinin çok katı bulduğu emek piyasası olduğunu söylüyor. Aschenbroich özellikle Fransa eski Cumhurbaşkanı Lionel Jospin'in getirdiği haftalık 35 saat çalışma düzenine vurgu yapıyor. Sorunun çalışma sürelerinin haftalık 39 saatten 35 saate inmesinden çok bu düzenlemenin ücretlerin kısılmadan yapılmasından kaynaklandığını söylüyor. Amerikan General Electric'in Fransa'daki oparasyonlarını yürüten Clara Gaymard da Hollande hükümetinin eme piyasasında yapacağı reformlardan umutlu olduğunu söylüyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:29)