Ana SayfaDış PiyasalarFransa Avrupa'nın yeni korkusu---

Fransa Avrupa'nın yeni korkusu

2 / 12
Fransa Avrupa'nın yeni korkusu
24 Kasım 2012 - 08:22 www.borsaningundemi.com

Hükümet yüzde 0.3 büyüme öngörüyor
Hükümet 2012'de genelinde ise yüzde 0.3´lük büyüme öngörüyor. 2013'teki büyüme tahmini ise yüzde 0.8. 30 milyar euroluk bütçe tasarruf önleminin bütçe açığını azaltmada Avrupa kriterlerinin karşılanmasını sağlayacağı umut ediliyor. Fakat ekonomistlere göre, her iki beklentinin de gerçekleşememe riski var. Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun Fransız ekonomisine ilişkin düşük büyüme tahminleri, Cumhurbaşkanı François Hollande harekete geçmezse ülkenin, Euro Bölgesi krizini derinleştirebileceği ve Fransa'nın euro için tehdit olacacağı endişelerini pekiştirdi.
İngiliz The Economist Dergisi, Fransa'nın ekonomik durumunu, ülkenin karşı karşıya olduğu sorunları ve niçin Avrupa için tehdit olduğunu ele alan kapsamlı bir dosya hazırladı. Geleneksel Fransız ekmeği 'baguette'lerin dinamit gibi tasvir edildiği ve "Avrupa'nın kalbindeki saatli bomba" başlığını taşıyan kapakla beraber sunulan dosyada The Economist Fransız ekonomisini 14 sayfalık bir raporla inceledi.
Derginin baş yazısında Fransa'nın halen güçlü yanları olduğuna dikkat çekildi fakat zayıflıklarının Euro kriziyle birlikte su üzerine çıktığı ifade edildi. Yazıya göre Fransa, yıllar içinde Almanya karşısında rekabet gücünü yitirdi ve bu trend, Almanya'nın maliyetleri düşürmesi ve büyük reformlara imza atmasıyla hızlandı. Parasını devalüe etme şansı bulunmayan Fransa'nın kamu harcamalarını artırdı ve ülkenin borcu yükseldi. Diğer AB ülkelerinde devletin rolü azalmaya devam ederken, hükümet GSYH'nin yüzde 57'si ile AB içinde kamu harcamalarının en yüksek olduğu ülke. 1981 yılından bu yana bütçeyi dengelemekte zorlanan Fransa, söz konusu dönem içinde kamu borcunun GSYH'ye oranı yüzde 22'den yüzde 90'ın üzerine çıktı.
Fransa'da iş ortamı da kötüleşmeye başladı. Fransız şirketler, işgücü ve ürün piyasasındaki sıkı düzenlemeler, yüksek vergiler ve sosyal ödemelerin altında ezilmeye başladı. Açılan şeni şirket sayısı da azalmaya başladı. İstihdam artışının motoru olarak görülen küçük ve orta ölçekli işletme sayısı bugün Fransa'da; Almanya, İtalya ve İngiltere'den daha az. Ekonomide durgunluk yaşanıyor, ülke resesyona girebilir ve gelecek yıl neredeyse hiç büyüme gösteremeyebilir. İşgücünün yüzde 10'undan ve gençlerin yüzde 25'inden fazlası işsiz. 1999 yılında fazla veren cari denge şu anda Euro Bölgesi'nin en büyük açıklarından birini veriyor.
The Economist'e göre sosyalist Cumhurbaşkanı Hollande, reformlarda çok gönüllü görünmüyor. Dergiye göre göre, Hollande yönetiminin yüksek gelirliler için getirdiği yüzde 75 gelir vergisi, kurumsal vergilerdeki artış, asgari ücretlerde artış gibi tedbirleri girişimcilerin ülkeyi terk etmesine neden oluyor. Yüksek vergilerin yeni iş alanları yaratılmasını engellediğini belirten dergi, "Bugüne kadar bütçe kesintisi yapma ve ekonomik reform baskısı Yunanistan, Portekiz, İspanya ve İtalya'nın üzerindeydi. Fakat ufukta bunların hepsini solda sıfır bırakabilecek bir sorun beliriyor: Fransa. Cumhurbaşkanı François Hollande 30 yıldır ülkesinin izlediği yolu değiştirmezse bombayı tetikleyecek" ifadelerini kullandı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)