Ana SayfaKulisFinansal okuryazarlığın duayen ismi Dr.Murad Kayacan konuştu---

Finansal okuryazarlığın duayen ismi Dr.Murad Kayacan konuştu

9 / 11
Finansal okuryazarlığın duayen ismi Dr.Murad Kayacan konuştu
07 Şubat 2017 - 09:08 www.borsagundem.com

TAHTA BAZLI ALIM SATIM SİSTEMİNDEN ELEKTRONİK ORTAMDA ALIM SATIMA GEÇİŞ...

-Borsada tahtadan elektroniğe dönüşüm programı projesinde görev aldınız. Bu geçişle ilgili duyulan heyecanı anlatır mısınız?  

-Artık Borsa İstanbul A.Ş. adı ile anılan İstanbul Menkul Kıymetler Borsasındaki 1989da başlayan 22 senelik kariyer hayatımda bazı temel ve tarihi projelerde görev alma imkanı buldum. En önemlilerden bir tanesi de Hisse Senetleri Piyasasında o tarihler de mevcut olan tahta bazlı alım satım sisteminden, elektronik ortamda alım satım yapısına geçmekti. Kanada’nın Vancouver Borsası’ndan aldığımız bu sistem günümüzde ELİT adı altında çeşitli güncellemeler ile bugün hala kullanılıyor.

O tarihte proje kapsamında aracılık sektörünün üye temsilcilerine yönelik yoğun ekran kullanma eğitimlerini düzenlediğimizi hatırlıyorum. Ve geçmişlerinde hiç bilgisayar kullanım tecrübesi olmayan ve yaşça biraz daha büyük üye temsilcilerinin mecburen mesleği bıraktığı ve şirket içerisine döndüklerini hatırlıyorum.

Günümüz sermaye piyasalarında gelinen seviye ve ulaşılan işlem hacimlerini tamamen o tarihte başarıyla atılan bu geçiş adıma borçlu olduğumuzu şimdi net olarak görüyorum çünkü diğer dünya finans merkezi örneklerinde de elektronik alış veriş sistemlerine geçiş ilgili borsalarda ciddi hacimsel patlamaları da tetiklemiştir.