Ana SayfaKulisFinansal okuryazarlığın duayen ismi Dr.Murad Kayacan konuştu---

Finansal okuryazarlığın duayen ismi Dr.Murad Kayacan konuştu

5 / 11
Finansal okuryazarlığın duayen ismi Dr.Murad Kayacan konuştu
07 Şubat 2017 - 09:08 www.borsaningundemi.com

ŞER CEPHE UNSURLARI EKONOMİ KURUMLARINDAN DERHAL UZAKLAŞTIRILMALI

Özellikle 15 Temmuz vahim darbe teşebbüsü sonrasında, kurumlardaki tasfiyeler ile maskeleri düşen çağ dışı ve kendi ülkelerine açıkça ihanet içerisinde olan terörist yapı üyeleri an be an çeşitli kamu kurumlarında halen ortaya çıkarılmakla birlikte özellikle Borsa İstanbul A.Ş., SPK, BDDK ve TCMB gibi kurumlarda bu şer cephe unsurlarını çok daha ince elenip sık dokunarak tespiti ve bünyeden derhal uzaklaştırılması zamanının geldiği çok açıktır! Tabi ki televizyonlarımızda izlediğimiz TSK ve Emniyet teşkilatındaki temizlik de çok önemlidir ama yumuşak karnımız olan ekonomi kurumlarındaki temizlik en az aynı ciddiyette bir çabayı gerektirmektedir kanaatindeyim.

Özellikle son günlerde Borsa İstanbul A.Ş. özelinde güzel adımların da atıldığını yeri gelmişken belirteyim. 2012 başında dönemin İdaresinin yıpratıcı politikaları nedeniyle ayrılmak zorunda kalmam sonrasında benim ve çalışma arkadaşlarımın onca samimi çabasına inat hemen kapatılan yöneticisi olduğum Eğitim ve Yayın Müdürlüğü’nün tekrar faaliyete geçmesi ve öncesinde çok daha da vahim etki yaratmış olan Hisse Senetleri Piyasası derinlik bilgilerinin kısıtlanması gibi, neden yapıldığının ve nasıl bir yarar elde edildiğinin birçok uygulamacı ve teknisyen tarafından anlaşılamadığı, sektöre zarar veren karardan kademeli olarak geri dönüleceğinin duyurulması, bu manada doğru adımlar olarak dikkat çekmekte olup; Borsa İstanbul A.Ş. yönetimini yeri gelmişken tebrik etmek isterim.

Tabi en hafifinden NASDAQ ile ortaklık gibi dönemin Borsa yöneticileri tarafından yangından mal kaçırır gibi ve büyük bir başarı hikayesi imiş gibi sunulmak suretiyle gerçekleştirilen daha birçok tasarrufun da ulusal ekonomimizde yarattığı olumlu ya da olumsuz etki teraziye koyularak bir an evvel irdelenmelidir kanaatindeyim.

Yukarıda kısaca atıfta bulunduğum Hisse Senetleri Piyasasında derinlik bilgilerinin saklanmasından sermaye piyasalarına katkısı çok net ve vazgeçilmez olan Eğitim ve Yayın Müdürlüğü’nün kapatılmasına ya da NASDAQ ile ortaklığa kadar birçok orta ve uzun vadede yarar ve mahzurları iyi irdelenmemiş kararların alınmasında en hafifinden yanlış yönlendirilmiş olan dönemin Borsa İdarelerinin düştüğü hatalara bir daha düşülmemesi için gereken tedbirlerin alınması ve geçmişten ders çıkarılması kanaatimce büyük önem arz etmektedir.

Bir sermaye piyasası teknisyeni ve akademisyen olarak yeri gelmişken sormak isterim: NASDAQ projesinin bize getirisi ne olmuştur? Bu konudaki geçmiş örneklerden hareketle kaleme alınan literatüre bakıldığında olumsuz sonuçlara ilişkin saptamalar çoktur. En çarpıcı yorumlardan bazıları şöyle diyor: “Eğer siz gelişmiş ve büyük bir dünya borsa pazarının sistemini kendinize alıp da, orayla doğrudan doğruya açık bir rejim kurarsanız, bunun sonunda 5 sene içerisinde iç piyasanızı öldürürsünüz. Ve aracı kurumlarınızın yüzde 50’si tasfiye olur.” Bu ne demek? Net olarak istihdam kaybı ve milli ekonomimizin açıkça hasar görmesi demek!!! Dileriz ki zararın neresinden dönülürse kardır mantığı ile gerekli tedbirler alınır ve böyle bir kabus ile karşı karşıya kalınmaz ama maalesef yavaş yavaş bu entegrasyonun net sonuçlarını görmeye de başladık…. Bu entegrasyon nedeniyle uluslararası borsalar tatile girince işlem hacmimiz bir anda 3/1 düşüyor. Her tatile girdiklerinde böyle oluyor. Çünkü iç piyasa hemen hemen yok. Yani ivedi hesaplamalar yapılarak gidişat irdelenmeli ve tedbir alınmalıdır.