Kapıyı çalan yatırımcı var
Ataman, faktoring sektöründe yabancı sermaye oranının ise artmasını bekliyor. Ataman, "Pazarınız büyükse ya ortak olarak ya da private equity olarak yabancı yatırımcı gelir. Her iki yönde de yatırımcı var. Avrupa'dan gelende var Amerika'dan gelende var. Sadece fon koymak için gelenler var. Ama yabancı yatırımcı için iki kriter vardır. Ya bilgiye gelir, ya da büyüklüğe. Her kurulan şirkete de gelip sana ortak olayım demez" yorumunda bulundu. Yurtdışından sektöre ilgi var. Peki sektörün yurtdışında bir yatırıma ilgisi var mı? diye sorulduğunda Ataman, "Orta vadede Türk faktoring şirketlerinin yurtdışında şube açmaya başlayacağını düşünüyorum" dedi. Faktoring tecrübesi örnek olur Ataman, Türk faktoring şirketlerinin yurtdışı açılımını yapabilecek bilgi ve tecrübeye sahip olduğunu anlatırken "Türkiye batının teknolojisinin ve know how'ının bittiği yer. En azından faktoring sektörü için söylemek lazım; Türkiye'nin doğu sınırından Çin'e kadar böyle bir alan yok. Bu bölgeye know how'ın aktarılmasında Türkiye'nin çok önemli bir rolü olabilir. Gelişmekte olan ülkelere Türkiye finansal bilgiyi yayabilecek gücü var " tespitini yaptı.
Ataman şöyle devam etti:
"Türkiye'de finansal bilgi, kimse küçümsemesin, çoğu ülkeden yüksek. Bu tecrübeyi nerelere götürebiliriz? Türkiye'nin doğusuna. Kazakistan, Azerbaycan, Tacikistan, Arap devletleri, Kuzey Afrika. Bunu yapabilecek gücümüzde var. Orta vadede bazı faktoring şirketleri buralarda şubeler açabilir. Malta'nın çok büyük bir faktoring şirketi olma yönünde ilerleyen bir grubu var. Onun mesela bir sürü ülkede şubeleri var. Üstelik buralarda dünyanın önde gelen yatırım bankaları yardımcı olabilir. Türkiye buraya bir köprü olabilir mi? Türkiye çok önemli bir atlama taşı olabilir."
İstanbul'da 'doğu' zirvesi yapacak
Ataman, Faktoring Derneği olarak da sektöre uluslararası bir açılım sağlamak için çalıştıklarını da anlatarak "Hatta Türk Faktoring Derneği dünyadaki meslekdaşları ile konuşup bu organizasyonu sağlamayı çalışıyor. Moskova ve Belgrad'a gidildi şimdi Polonya'ya gidilecek. Bu ülkelerin hepsi bu know how'dan yararlanmak istiyor. Biz dernek olarak da uluslararası alanda bu takdiri görüyoruz. Rusya'da en son masa konusu Türkiye'ydi. Rusya'da Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanmak istiyor. Bu sistem öyle bir kurgulanmalı ki o ülkelere de örnek olsun. Türkiye'nin faktoring yapılanmasının bu ülkelerde çok ciddi örnekler oluşturacağına inanıyorum. Bizim üyelerimizde bu ülkelerde şube açabilir, hatta ortak olabilirler. Bir planımız daha var. Bu dernekleri İstanbul'da bir araya getirerek hep beraber 'doğuya nasıl know how götürebiliriz?' diye bir zirve yapmak istiyoruz. Çünkü bizim bazı faktoring şirketlerinin o ülkelerde ana ortakları da var" açıklamasını yaptı. Geçtiğimiz dönemde Eximbank ve TİM ile de bir protokol imzaladıklarını hatırlattığımızda Ataman, işbirliğinin temelinde 'faktoring bilincini ihracatçılar nezdinde artırmak ve uluslararası platforma ihracat ayağına nasıl taşınacağını tartışmak' olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Eximbank'ın bütün ülkelerde limitleri var. Sektör olarak yüzümüzü doğuya da dönerken Eximbank, aracı kurum olarak faktoring şirketlerini de benimseyecek. İhracatçının Kuzey Afrika'ya, Lübnan'a Kazakistan'a ihracatı var. Bunları Eximbank'ın limitleri üzerinden nasıl geçiririz bunu planlayacağız." İşin operatif tarafının dernekte, kaynakla garanti tarafının Eximbank'ta, ihracatçı tarafının da TİM tarafından organize edildiğini Eximbank nezdinde süratle çalışmaların yürütüldüğünü kaydeden Ataman, " Önce faktoring şirketlerinin limitlerinin oluşturulması lazım. TİM ile de bölgesel toplantılara başlanacak. Burada önemli bir ciro olacağını düşünüyoruz. İhracatta 2023 hedefi 500 milyar dolar. Bunun sadece yüzde 10'u büyük aşamadır. Birde yurtiçine gayri kabili rücu faktoringi getirebilirsek şu halimizle 49 milyar dolar ciro yapıyoruz. O zaman 100- 150 milyar dolarlık faktoringi çok rahat yaparız" diye konuştu.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:31)