Ana SayfaMakro EkonomiFaktoring sektörü çok hareketli---

Faktoring sektörü çok hareketli

1 / 4
Faktoring sektörü çok hareketli
17 Mayıs 2013 - 08:58 www.borsaningundemi.com

Türkiye'de 76 tane faktoring şirketi var. Sektörün GSMH'dan aldığı paya baktığınızda yüzde 5'leri gösteriyor. Dünyada ise yüzde 7 ile yüzde 12 arasında değişiyor. Bir faktoring şirketinde tüm portföy ortalama 67 günde dönüyor. Sektörden yüzde 7 ile kaynak kullanan da var yüzde 20 ile de. Hiç faktoring şirketi ile çalışmayan KOBİ'de var, 19 faktoring şirketi ile çalışan KOBİ'de var. Sektörün gündeminde ise birden fazla proje var. Dünya'dan Ece Ceyhun'un haberine göre,  yıllardan beri beklediği kanununa geçen yılın son aylarında kavuşan faktoring sektöründeki gelişmeleri Faktoring Derneği Başkanı Zafer Ataman ile konuştuk. Ataman, işletmelerin yüzde 92'sinin KOBİ niteliğinde olduğu Türkiye'de yurtdışındaki örneklerinden hareketle sektörün daha gideceği çok yol olduğunu düşünüyor.
Faktoring Derneği Başkanı Zafer Ataman, sektörün olgunlaşma sürecinin içinde olduğunu belirterek önümüzdeki dönemde konsolidasyonların görülebileceğini söyledi. Ataman, sektöre yabancı yatırımcının da ilgisini olduğunu kaydederek Amerika ve Avrupa gibi yerlerden satın alma ve ortaklık için şirketlerin kapısını çalanlar olduğunu da belirtti. Ataman, sektör olarak Kuzey Afrika, Ortadoğu ama en önemlisi Türkiye'nin doğu sınırından Çin'e kadar olan coğrafyada Türk faktoring şirketleri için önemli büyüme alanı olduğunu vurgulayarak "Orta vadede Türk faktoring şirketlerinin yurtdışında şube açmaya başlayacağını düşünüyorum" dedi. Ataman, dernek olarak bu coğrafyalarda yeni büyüme stratejileri için uluslararası arenada çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.

Ataman ile sektöre dair beklentilerini konuşurken konsolidasyonun sektörde vadelerin kısalığından dolayı portföyün 67 günde döndüğüne işaret ederek "Ben ısrarla şunu söylüyorum. GSMH'ya orantıladığınız payımız yüzde 5.
Dünya standartlarına bakıldığında bu oran yüzde 7 ile yüzde 12 arasında. Demek ki bizim gideceğimiz yol var. Bu orana daha az şirketle de giderseniz. Genel giderlerinizi yönettiğiniz müddetçe, sermayedarınız enflasyona göre bir karlılık aldığı müddetçe, bu sektöre yatırım yapar. Olmadığı gün bu sektörden çıkar. Çok daha olgun pazarlardaki faktoring şirketleri ile Türkiye'deki faktoring şirketlerinin yönetim şekillerinin de bütünleşmesi lazım. Daha olgun pazardaki faktoring şirketine dönüşüm sürecinde sektörde biraz adetsel erozyon olabilir. Olgunlaşma sürecinin içindeyiz. Önümüzdeki 4-5 sene içinde bunu net göreceğiz.  Türkiye'de büyüme alanlarının daralmasından dolayı adetlerin hızlı artma olasılığı yok. Karlılık  oranlarında ve genel gider yönetiminde faktoring sektöründe yönetim ve sermaye tabanları genişleyecekse kalınabilir ama genişlemeyecekse bazı firmalar sektörü terk edebilir" açıklamasını yaptı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)