Ana SayfaPara Piyasa'Faiz artırımı' yerinde bir karar mı?---

'Faiz artırımı' yerinde bir karar mı?

3 / 4
'Faiz artırımı' yerinde bir karar mı?
16 Temmuz 2013 - 13:01 www.borsaningundemi.com

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, Merkez Bankasının TL'nin değer kaybını engellemek ve iç talebi azaltarak cari açığı istenen seviyelere getirmek istediğini söyledi.
Gelişen piyasalardaki kırılganlık, Fed'in tahvil alımını azaltması ihtimali ve ABD ekonomisinin büyüme eğiliminde olmasının, Türkiye'ye sıcak para girişinin daha da azaltması riskini ortaya çıkardığını dile getiren Candır, "Böyle bir ortamda özellikle yabancı yatırım kaynaklarından Türkiye'de TL'nin değersiz halinin daha da artış göstermesinin var olan yabancıyı ürkütebileceği yorumlarının yapıldığı düşünülürse, Merkez Bankasının müdahalesinin etkin ve zamanında olduğunu söyleyebiliriz" dedi. Türkiye'de yoğun olarak bulunan Ortadoğu kaynaklı uzun vadeli yatırımcının şu anda mevcut olan kırılgan hisse piyasasından ve değer kaybeden tahvillerden rahatsız olduğu dikkate alındığında, bankanın bu hamlesinin ilerleyen zamanlarda faizler üzerindeki olumsuz etkisinin dengeleneceğini belirten Candır, "Tahvil faizlerinin düşmeye yüz gösterebileceğini ve bu gruptaki yatırımcıyı memnun edebileceğini düşünmekteyiz" değerlendirmesinde bulundu.

"Koridorun genişletilmesi geçici bir durum"

Faiz koridorunun yükseltilmesinin bu zamana kadarki gevşemeci politikanın bitmesi olarak algılanmaması gerektiğini anlatan Candır, faiz koridorunun genişletilmesi düşüncesinin dolar satış ihaleleri gibi geçici olarak algılanması gerektiğini kaydetti.  

"Küresel piyasalarda dengelenme görüldükten sonra Merkez Bankası, uyumlu bir şekilde gevşek para politikalarına devam edecektir" diyen Candır, faiz koridorunun üst bandının yüzde 11,50'den yüzde 6,50 seviyesine getirildiğini, dolayısıyla 50 baz puanlık bir artışla dahi 2013 Mart ayındaki seviyelerinden düşük kalacağının unutulmaması gerektiğini ifade etti. 
Candır, böyle bir ortamda, Türkiye'nin, IMF tarafından belirlenen ve 2014'te yüzde 3,7, 2015'te ise yüzde 4,3-4,4 büyüme beklentilerine Türkiye'nin ulaşmakta çok zorlanabileceğini düşünmediklerini söyledi. 
Merkez Bankasının faiz koridorunu yükseltme sinyali verirken etki altında kalıp kalmadığını da değerlendiren Candır, kurum olarak Merkez Bankasının bağımsızlığı konusunda herhangi bir kuşkularının bulunmadığına işaret etti. 
Merkez Bankasının herhangi bir çevreden etkilenmiş olabileceği düşüncesinin doğru bir algı olmadığını belirten Candır, "Faizlerdeki yükselişin ana kaynağının TL'nin aşırı değersizleşmiş olması unutulmamalıdır. Merkez Bankasının burada yaptığı, döviz rezervlerini kritik noktalara getirmeden sınırlı faiz politikaları ile bu değersizlenmenin önüne geçmeye çalışmaktır" dedi. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kazım16 Temmuz 2013 14:46

    bundan sonra sıcak parayı tutmanın riski arttı.ama dövizde açık pozisyonda yakalananlar merkez bankasının faizleri artırmasını istiyorlardı.